用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs何壽南
樓主: nobletree
go

聖羅撒vs何壽南 [複製鏈接]

回覆:聖羅撒vs何壽南

其實有sen嘅小朋友根本唔適合讀傳統學校。支援嘅嘢,佢明知自己小朋友有讀障,係咪應該揀出名收sen嘅學校。揀st rose 根本係一個錯配

bigbabydavis  agree  發表於 16-6-27 08:02
echaichai    發表於 16-6-26 19:25

引用:其實有sen嘅小朋友根本唔適合讀傳統學校。

原帖由 sissysze 於 16-06-26 發表
其實有sen嘅小朋友根本唔適合讀傳統學校。支援嘅嘢,佢明知自己小朋友有讀障,係咪應該揀出名收sen嘅學校。 ...
但有D家長希望可以幫妹妹鋪路入小學,所以我聽完都同你反應一樣

回覆:聖羅撒vs何壽南

吾知聖小有冇好似有D小学咁,下午多數課外運動或閱讀時間

引用:吾知聖小有冇好似有D小学咁,下午多數課外

原帖由 nobletree 於 16-06-26 發表
吾知聖小有冇好似有D小学咁,下午多數課外運動或閱讀時間
有中讀,英讀堂,逢星期五早放,之後係課外活動

引用:我就係最怕依D学校,其實而家D津小係咪咁?

原帖由 nobletree 於 16-06-26 發表
我就係最怕依D学校,其實而家D津小係咪咁?有教無類已經冇
我唸除了3線學校,一,二線小學都會有勸退。如果跟唔上,証明係錯配,去返啱小朋友程度嘅學校相信大人細佬都會讀得開心啲

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-06-26+發表

原帖由 lolo1112 於 16-06-26 發表
傳聞無錯,而且聖幼生完全無優先,一樣要自行計分,大抽獎叩門,同其他KG無分別

...
咁更出名的協恩有人情d喎

引用:Quote:原帖由+nobletree+於+16-06-26+發表

原帖由 sissysze 於 16-06-26 發表
我唸除了3線學校,一,二線小學都會有勸退。如果跟唔上,証明係錯配,去返啱小朋友程度嘅學校相信大人細佬 ...
唔知點解有尐家長永遠都會將一線學校同「勸退」掛鈎。法例上,官津學校係唔可以用明示或暗示去勸退學生,如果自己仔女成績跟唔上,又唔願意主動轉校,係可以一路讀到畢業。不過跟唔上又唔願意轉去其他更合適嘅學校,又是否對自己嘅仔女有好處呢?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-26+發表我

原帖由 Soundervolt 於 16-06-27 發表
唔知點解有尐家長永遠都會將一線學校同「勸退」掛鈎。法例上,官津學校係唔可以用明示或暗示去勸退學生,如 ...
其實你唔走又真係無你乎,我識一個讀女龍,三年級開始考親試都有唔合格要補考,咪又年年升到班。同埋結果佢係順利上埋中學。所以你係絕對有權唔走,不過小朋友次次考包底,家長成日比老師,校長照肺,你頂得住咪得囉

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-26+發表傳

原帖由 beagoodman 於 16-06-27 發表
咁更出名的協恩有人情d喎
協小係中學轉直資後只會比其他學校更谷

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-06-27+發表

原帖由 sissysze 於 16-06-27 發表
協小係中學轉直資後只會比其他學校更谷
我係指協恩眷顧同系幼稚園的人情味。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-27+發表協

話就話只受協幼叩門,只要你識人,一樣受。早幾年識一個非協幼叩入,肯定佢有人事

st rose 也是冇 人情味 school

but i super like ( hahahhahahahaha.............)

beagoodman 發表於 16-6-27 07:22
協恩既人情味..... 都只限由協幼校長推薦個D; 無推薦既, 咪又係覺得佢無人情咪囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:beagoodman+發表於+16-6-27+07:22+我

原帖由 hkpapa852 於 16-06-27 發表
協恩既人情味..... 都只限由協幼校長推薦個D; 無推薦既, 咪又係覺得佢無人情咪囉!
...
憑什麼推薦呢?

hkpapa852  建議你去問下協幼校長  發表於 16-6-27 13:23

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-06-27+發表

話就話只受協幼叩門,只要你識人,一樣受。早幾年識一個非協幼叩入,肯定佢有人事

...

算啦!係EK 聖羅撒 負評多到爆,講多side口水,我只可以講我現在1個低小,1個高小讀得好開心,2個女鍾意返學,我2個女都係學卷幼稚園,上到去冇問題。

我話功課少講真都冇人信,但做功課時間其實取決於小朋友,低小個女,做功課超快,係字唔靚,過到老師我就算。最頭痛係高小個自我要求高,寫字成日改所以好慢(其實已經好靚),咁怪得邊個。

學校得3次考試計成績表分,測默又唔計,已經比好多2測2考舒服。又冇教淺考深,細女考試只溫返學校工作紙/作業(重做一次),已經班頭幾名內。大女自我要求高勤力過阿妹,考得仲好過阿妹!

其實唔洗做好多補充,最緊要小朋友鍾意閱讀,2個女都鍾意睇書。點培養小朋友閱讀興趣就靠家長了。

老師有惡有唔惡,細女英文老師惡,但英文教得佢好好,最多細妹返黎扮老師點鬧人,笑死我!

...
無論就業丶求學,有人事因素,根本不意外,朋友女兒的老師也説過可把推薦直達聖小鍾校長,不她心有所屬婉拒了。

但扣除人事因素,協小叩門位還是只收協幼,情況跟樓上有位聖幼用家所說有別,而妳亦在說過聖小有得揀都揀名幼而不是收學卷的聖幼。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-27+發表話

原帖由 kirstyau 於 16-06-27 發表
算啦!係BK 聖羅撒 負評多到爆,講多side口水,我只可以講我現在1個低小,1個高小讀得好開心,2個女鍾意返 ...
最緊要讀得開心。其實同一班考頭丶考尾的comment都可以是兩個世界。

引用:Quote:原帖由+kirstyau+於+16-06-27+發表算

最緊要讀得開心。其實同一班考頭丶考尾的comment都可以是兩個世界。
咪就係,咁如果錯配,怪得邊個呢?

kirstyau 發表於 16-6-27 10:46
算啦!係BK 聖羅撒 負評多到爆,講多side口水,我只可以講我現在1個低小,1個高小讀得好開心,2個女鍾意返 ...
認同你講法,好多時srl的負評都是來自聖幼升聖小,其實報聖幼前都應該知道不是直升的,唔知點解都要事後埋怨人地冇人情味,我兩囡都是聖幼上聖小,可能我好彩,遇到的老師都好好,不過就真係比較嚴囉!

引用:Quote:kirstyau+發表於+16-6-27+10:46+算啦

原帖由 echaichai 於 16-06-27 發表
認同你講法,好多時srl的負評都是來自聖幼升聖小,其實報聖幼前都應該知道不是直升的,唔知點解都要事後埋 ...
我又唔認同你講法,我地好多聖幼家長都知無直上,而且有女女既家長都會鐘情聖小,我地從來無怨呢方面,只系入聖幼之前有D家長自己唔做功課一心以為一條龍!

大家上BK都為左了解學校更多,大家都系分析下,利害關係都系家長自己分析啦

‹ 上一主題|下一主題