用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北官, 梁李秀娛, 太古, 北循, 你地會點排? ...
go

北官, 梁李秀娛, 太古, 北循, 你地會點排?

小朋友係女仔, 你地會點排?

回覆:ChuChan917 的帖子

梁李係16、今年借位俾14,唔知明年借唔借

北循>梁>北官>太古

回覆:北官, 梁李秀娛, 太古, 北循, 你地會點排

北循同太古級別差唔多,但太古校舍新淨,我會排太古前過北循。

梁李老師唔錯,好有心辦好學校,係地點不夠方便。

北官個份叩門表好難填,好注重家長質素。優點係升官中有優勢。參觀過,覺得老師態度好冷淡。可能唔憂無學生。

所以如果你住14區,我建議太古,北循,梁李。北官你擺就一定擺第一,否則放幾後都無所謂啦!

回覆:北官, 梁李秀娛, 太古, 北循, 你地會點排

唔知你個小朋友係男定女, 如得呢4間揀, 我會咁排:
北官- 北循- 太古- 梁李

引用:小朋友係女仔,+你地會點排?

原帖由 ChuChan917 於 16-06-25 發表
睇番原來是女仔

北循多年都是14一線,太古近年一路上緊。但北循曆史耐多舊生,而且同有宗教分的首選,所以係自行階段,如得20分可能選太古易中些,因為北循今年一樣20分收唔晒。

但女仔點解唔canossa?

回覆:Miffy4478 的帖子

應該係 16-17 小一,上面其中幾間扣緊門。Canossa 唔係人人有得見。

引用:小朋友係女仔,+你地會點排?

原帖由 ChuChan917 於 16-06-25 發表
排乜?填表點排?定心裡點排?

200904  精闢  發表於 16-6-30 14:57

hoiyeungmum 發表於 16-6-25 14:31
北循>梁>北官>太古
梁仲比北官太古好? 因為我對梁唔太熟識

gk678 發表於 16-6-25 17:55
排乜?填表點排?定心裡點排?
我叩緊門, 博下如果收會點揀, 梁就唔太熟, 其他果D又好似差唔多都係好多人爭

引用:Quote:gk678+發表於+16-6-25+17:55+排乜?

原帖由 ChuChan917 於 16-06-26 發表
我叩緊門, 博下如果收會點揀, 梁就唔太熟, 其他果D又好似差唔多都係好多人爭
...
北官今日call 左2nd in,你收唔收到電話?
太古我個仔有同學十幾號已經收左,如果仲未有消息,機會應該好微。
其他果兩間我唔清楚。
如果叩門,我會排北循》北官》太古》梁李秀如。
因為感覺上北循比較無咁「谷」,但簡介會已講明叩門只收叻學生(如記錯請指正);北官有聯繫中學;太古「聽講」比較谷,而且中學派位不太透明;梁李秀如好似比較輕鬆,只係位置問題,同埋我個人唔鍾意武術同朗誦。
呢d 排名都係我地依自己情況排,你應該睇返邊間適合小朋友,再自己排一次。
希望你有好消息。

回覆 gk678 的帖子

北官個個都要2ND IN? IN學生定家長? 上次家長問好多了....

引用:回覆+gk678+的帖子 北官個個都要2ND+IN?+I

原帖由 KARST 於 16-06-26 發表
回覆 gk678 的帖子

北官個個都要2ND IN? IN學生定家長? 上次家長問好多了....
校務處話抽左部份小朋友入第二輪面試, 家長及小朋友均要見, 今次直接見校長。(第一次係見主任及副校)

gk678 發表於 16-6-26 00:32
北官今日call 左2nd in,你收唔收到電話?
太古我個仔有同學十幾號已經收左,如果仲未有消息,機會應該好微 ...
我收到call 2nd in
梁李見人話升中排位都唔差, 但因為我14區, 我覺得都真係唔太方便.
北循我無去聽家長會, 所以我唔知係唔係收叻學生, 但我見佢學生都好乖
太古都係呢一二年轉左校長, 所以呢幾年先多人,所以升中未太透明都明白.

bobo101^*^ 發表於 16-6-26 09:03
校務處話抽左部份小朋友入第二輪面試, 家長及小朋友均要見, 今次直接見校長。(第一次係見主任及副校)

...
但我見好似好多人都有2nd in, 不過我今次撞正小朋友要返學, 所以要專登請假去

我今年咁排

北官- 太古- 梁李- 北循

梁李2015-2015升中派位:
http://www.llsy.edu.hk/student_life/2014-15p6.html

相入面入到B1中學既數到有25人, 小六共99人畢業, 即係升B1比例至少有25%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。