用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求教CKY vs SPB. 難取捨!
樓主: Twinbear
go

真心求教CKY vs SPB. 難取捨! [複製鏈接]

回覆:Twinbear 的帖子

还記起當初有一直资和CKY的学位,最后我連SPB的2nd in都沒有去。兩者我一定選CKY。

iedummy 發表於 16-6-25 23:26
还記起當初有一直资和CKY的学位,最后我連SPB的2nd in都沒有去。兩者我一定選CKY。

...
但st.jo同SPB教學方式差不多果喎!

回覆:Twinbear 的帖子

一定SPB好。CKY隨時讀完十二年好似無讀過書一樣。

引用:一定SPB好。CKY隨時讀完十二年好似無讀過書

原帖由 晴晴小B 於 16-06-26 發表
咁既comment?願聞其詳

引用:一定SPB好。CKY隨時讀完十二年好似無讀過書

吾係卦,我朋友仔讀CKY人地而家在香港讀緊醫科

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-06-26+發表一

原帖由 964000 於 16-06-26 發表
CKY個套好兩極化,當然有人適合就如魚得水,唔適合就大件事。你見過有人讀醫,我卻見有人一事無成。

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-06-26+發表一

原帖由 lui 於 16-06-26 發表
咁既comment?願聞其詳
讀傳統學校可以中途轉校,讀新派學校中途好難轉走

回覆:Tintin926 的帖子

都係同一原因,為了個细。另外,SJPS 和SPB 的中学,兩間中学,我諗大家都知暂时誰会比下去。

回覆:晴晴小B 的帖子

什麼學校都有人一事無成!

回覆:真心求教CKY vs SPB. 難取捨!

什麼學校都有人一事無成 x 2, 我都識人喇沙會考得3分。

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-06-26+發表吾係

CKY個套好兩極化,當然有人適合就如魚得水,唔適合就大件事。你見過有人讀醫,我卻見有人一事無成。

...
一事冇成傳統學校沒有嗎?

認識幾位CKY 家長,覺得學校真係培養到閱讀興趣,自信心亦強。但有小朋友唔鍾意做功課,又或者上堂唔專心,老師就由得佢。discipline 既要求就介乎international school 同新派直資之間(比傳統學校寬鬆好多)。家長多預算去外國讀大學。另一方面,SPB 就中、英文要求都高,測考都深,校規較嚴,小息唔比跑(除左參加小息活動),重視音樂,bonding 勁,學費平d, 可能高小要補習。二間學校咁唔同,唔難揀啫。

引用:+本帖最後由+Lindytiger+於+16-6-26+10:43+

原帖由 Lindytiger 於 16-06-26 發表

認識幾位CKY 家長,覺得學校真係培養到閱讀興趣,自信心 ...
我朋友係CKY家長,佢形容CKY都係話「鐘意讀書同唔鐘意讀書」嘅學生都鐘意讀CKY。

引用:Quote:原帖由+Lindytiger+於+16-06-26+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-06-26 發表
我朋友係CKY家長,佢形容CKY都係話「鐘意讀書同唔鐘意讀書」嘅學生都鐘意讀CKY。

...
我都相信學生會鍾意CKY, 但家長就未必。

原帖由 964000 於 16-06-26 發表
可以說是每年一個起兩個止,IB成績讀港大醫科要幾乎滿分才可

我自己也放棄了傳統名校而選擇了CKY, 主要因為那所傳統名校有升中壓力, 而升中又只看學科成績, 不想小朋友的學習和發展太單向...
不過如果樓主真的覺得很難選擇, 有猶豫的話, 真心建議選讀SPB :)  因為較大路, 學校有悠久歷史, 教學有經驗, 這個選擇未必最好, 但一定不會錯, 反而CKY是一所很另類的學校, 家長要非常喜歡及認同和配合學校理念才可 get the best out of it.

引用:什麼學校都有人一事無成+x+2,+我都識人喇沙

原帖由 herman0114 於 16-06-26 發表
什麼學校都有人一事無成 x 2, 我都識人喇沙會考得3分。
有位著名電台藝人讀九龍華仁,會考得兩分。

我畢業的間Band2新界村校同届都有人讀醫。
咁代表到D 咩?

唔熟IB可以睇下用家點講: 虎媽捨傳統取 IB:家長要學識放手http://l.facebook.com/l.php?u=ht ... 58B&h=7AQErXH89

‹ 上一主題|下一主題