用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

真心求意見 [複製鏈接]

女女下年就係小學生啦,黎緊要報小學,我係華德下午校畢業生,但居住將軍澳,五知應一應該拎住20分去抽新華德呢,聽講依家就算有20分都未必一定入,請問你地知五知依家多五多人報呢間,女女其實對讀書同文字好感興趣,想俾女女報一間band2頭既傳統小學,但新華德係活動教學,我怕女女讀就開心但到升中學就五夠程度,既然女女可以谷,你地會五會寧願俾女女入讀將軍澳band2頭既傳統小學呢,但又怕得十五分五夠人掙,五好意思,我太多問題,求意見

2    0    0    0

引用:女女下年就係小學生啦,黎緊要報小學,我係

原帖由 yoyo0606 於 16-06-23 發表
女女下年就係小學生啦,黎緊要報小學,我係華德下午校畢業生,但居住將軍澳,五知應一應該拎住20分去抽新華 ...
20分華德有份抽,唔係實入,15分將軍澳一線唔使諗,二線都有d機,但將軍澳校網同九龍城校網喎,除左近你家,睇唔到將軍澳有咩吸引

回覆:JCMW 的帖子

所以我依家諗梁潔華小學,可能好啲

回覆:真心求意見

將軍澳vs九龍城校網,有得揀一定揀九龍城😅😅你反而諗留向將軍澳二線學校?

引用:將軍澳vs九龍城校網,有得揀一定揀九龍城&#

原帖由 JCMW 於 16-06-28 發表
將軍澳vs九龍城校網,有得揀一定揀九龍城😅😅你反而諗留向將軍澳二線學校?

...
但每天要來回兩個幾鍾,遇上打风落雨,小朋友會更加辛苦,我五想因為我自己鍾意令到女女甘辛苦,而且講緊係六年既時間,如果我好好栽培女女也可以好好成長,所以我決定留係將軍澳了

yoyo0606 發表於 16-6-23 15:25
女女下年就係小學生啦,黎緊要報小學,我係華德下午校畢業生,但居住將軍澳,五知應一應該拎住20分去抽新華 ...

本人係用家, 9月女升小六, 仔將入讀小一, 亦係華德下午校畢業生. 首先將軍澳係校車大區, 好多將軍澳同學, 交通方面已解決 ! 呢幾年真係多左好多人報 ! 既然妳係華德下午校畢業生既然有分, 點解首輪唔入表 ? 妳的機會肯定較大 ! 反正妳入其它小學都係無分 !!! 如果真係首輪收唔到, 統一派再填跨區第一志願 ! 真係咁唔好彩抽唔到, 妳起碼都有張叩門入場卷 (今年叩門近200人, 2nd interview 72人, 爭10多個位)  !

講到活動教學, 我地70年代華德已經係用緊活動教學, 個人覺得分別不大, 只係1-3年級分組,課室內檯唔同 ! 至於小朋友可唔可以谷, 谷唔谷得起, 暫時妳未必可以確定到 ! 因為小學跟幼稚園生活大大不同.

最重要一點係妳接唔接受新華德係用(中普) 教學 ! 妳問谷唔谷 ? 今年1年級的常識及數學已經用中, 英並教 ! 無可否認比起我囡囡5年前讀小一已深左好多 ! 程度係一路谷緊上去 !

至於升中學程度問題, 我覺得妳諗得太早了 !!! (今年畢業生 2004 低出生率, 普遍派得好) 到妳女女個屆 (2011年出生率高)  派成點真係未知之數 !

最後妳好好去比較一下西貢區中學, 同41區 (中學 KL3) 的學校 !!! 升中學派係計就讀小學的區份校網 !!! 咁我諗妳會得出答案

引用:+本帖最後由+CCHIS+於+16-7-14+16:04+編輯+

原帖由 CCHIS 於 16-07-14 發表
學校係咪好aggressive

回覆:CCHIS 的帖子

引用:+本帖最後由+CCHIS+於+16-7-14+16:04+編輯+

原帖由 CCHIS 於 16-07-14 發表

回覆:CCHIS 的帖子

多謝你回覆

回覆:真心求意見

廿分機會大嗎?

回覆 Joeytreebaby 的帖子

出年兔仔 ! 唔敢講 !

1年級的常識及數學已經用中, 英並教 ?

我覺得有D 奇怪..我女升小三, 1, 2年班時無咁樣做呢.
我年頭家長日時問過班主任, 佢地話未有咁樣安排

CCHIS 發表於 16-7-14 15:51
本人係用家, 9月女升小六, 仔將入讀小一, 亦係華德下午校畢業生. 首先將軍澳係校車大區, 好多將軍澳同學,  ...
你好,請問有廿五分,入到華德機會大嗎?如果廿五分入唔到,我住將軍澳,沒有111,機會大嗎?
我係其他地方睇到,學校話如果沒有111,就叩門機會不大,是嗎?

謝謝回覆。

回覆:minions 的帖子

我個女二十分今年自行也抽得入,所以二十五分是入硬。  全港應該很少學校二十五分都不是必入。

Not 111 for us, we got offer by "knock door"

睇長遠d, 將來入讀九龍城區中學

回覆樓主:

我是華德下午校舊生。住大埔。龍年。都想自行簡華德。

CorrineNg 發表於 16-10-4 11:09
我是華德下午校舊生。住大埔。龍年。都想自行簡華德。

我個女剛入小一,覺得校長老師都是很有心的教育工作者。 課程同功課量我覺得適中。 大家加油!

回覆樓主:

請問你也是自行入嗎
‹ 上一主題|下一主題