用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教視藝科問題
樓主: cmchang0927
go

請教視藝科問題 [複製鏈接]

引用:回覆+Chowying+的帖子 你女的老師好好呢!+

原帖由 cmchang0927 於 16-06-25 發表
回覆 Chowying 的帖子

你女的老師好好呢! 我仔幅幅60 - 65, 識個D同學個個85 to 100 ...
我到呈一先發覺視藝原來會預先比題目,你都八吓你學校係點。我見有比題目先就即刻請人上門教,平時就真係冇時間學。

cmchang0927  我問過高年級mom, 佢地問番D仔,全部忘記了。。  發表於 16-6-25 16:34

引用:Quote:MariaTsui+發表於+16-6-23+08:04+如

原帖由 YmOra 於 16-06-25 發表
一幅素描畫作呈分嗎?無需幾分咁多嗎? thx.thx.
除了素描呈分,還有藝術史的考卷,另加平日作品,態度分。

YmOra   IC  發表於 16-6-27 16:52

引用:不好意思,阿仔出年升p5要呈分,他自小視藝

原帖由 cmchang0927 於 16-06-23 發表
不好意思,阿仔出年升p5要呈分,他自小視藝零天份,人家同學的作品大都8x 9x, 他就次次6x..好似老師好心比 ...
老實講,態度好重要的,因為佢嚴煩又点会做得好呢?我女畫畫唔太靚,創意有,但做得唔好。佢做野認真,就算唔靚老師都話認真分,但當然不能一pat pat。補下暑假睇下佢兴趣如何,或者老師教完技巧,佢唔會嚴煩呢。

我女係即堂先知題目~試过-次係設計-隻清潔校園吉祥獸~

回覆:請教視藝科問題

有學校講到明呈分時,視藝同音樂成績除咗學生特別出衆之外,其餘全部學生都會一樣分數,學校只希望學生集中喺學術上嘅成績。

wongkaka  咁我個人對呢類學校有D反感  發表於 16-6-26 16:36

老師都自己話唔明白點解視藝佔比咁高, 佢話教育局其實計落唔止X3.
學校其實都平衡左視藝差的同學, 個分數唔會差距好誇張, 通常都係75,80,85,
少數先有90. 我阿女視藝超『恐佈』, 平時6X,7X, 但呈一好似有80定85.
雖然係咁, 我地都勸阿女去學下素描, 咁多少都有一點進步, 但仍然係『恐佈』級

‹ 上一主題|下一主題