用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教視藝科問題
go

請教視藝科問題

不好意思,阿仔出年升p5要呈分,他自小視藝零天份,人家同學的作品大都8x 9x, 他就次次6x..好似老師好心比佢合格咁。。。請問出去學畫畫有沒有大幫助呢?唉!想不到視藝也要“補習”

虽然EK上係話閒科-分都不能少,不过我女学校視艺、音樂俾分都唔係太紧,所以我唔多理。

little_yolky  我都係X2  發表於 16-6-23 09:39
王家爸爸  我都係  發表於 16-6-23 09:37

回覆 Yanamami 的帖子

我仔真係好得人驚的。。水彩ㄧpat pat..畫所有野也一pat pat阿家姐va都不是好,但正正常常average咁。。仔就同ㄧ般同學差20分讀書已經邊緣人。。加埋呢科。。。

引用:回覆+Yanamami+的帖子 我仔真係好得人驚的

原帖由 cmchang0927 於 16-06-23 發表

我仔真係好得人驚的。。水彩ㄧpat pat..畫所有野也一pat pat阿家姐va都不 ...
如果你担心咪暑假俾佢去學下囉,我仔同你仔差唔多,佢小五下學期至去學添。但佢話學咗,起碼知點去開始畫一幅畫,油顏色技巧,佢衣家上視藝認真咗,佢話以前要畫野真係唔知點開始㗎!

cmchang0927  咁真係可以去學下。。thanks  發表於 16-6-23 06:56

會唔會係小朋做得唔係好認真呀?試下跟足老師俾嘅指示去做,睇下會唔會好少少吖!

cmchang0927  唉!當然人的態度也不太認真,因為佢覺得視藝好麻煩。。  發表於 16-6-23 06:58
>^^<

回覆:請教視藝科問題

如果可以問到呈分試考什麼,就補什麼,以我對仔女學校為例,呈分作品一定是上堂畫素描,只知道呈一畫實物,呈三畫人,已是公開的秘密,所以很多家長會安排仔女學素描。

回覆 cmchang0927 的帖子

我女都係小四升小五, 上年(小三升小四)時開始去學畫畫, 初初小四上學期視藝都只得C, 有D擔心, 學左一年了, 岩岩派下學期視藝考試, 由C升上B, 我已經好滿足了, 的而且確, 在外有學視藝, 係畫得比較有比例, 顏色配合控制的唔錯...

引用:不好意思,阿仔出年升p5要呈分,他自小視藝

不好意思,阿仔出年升p5要呈分,他自小視藝零天份,人家同學的作品大都8x 9x, 他就次次6x..好似老師好心比 ...
幾唔鐘意冇天份考呈分試都唔好hea考,正正常常都唔會太低分,老師通常會手鬆啲。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:不好意思,阿仔出年升p5要呈分,他自小視藝

不好意思,阿仔出年升p5要呈分,他自小視藝零天份,人家同學的作品大都8x 9x, 他就次次6x..好似老師好心比 ...
我嗰個都係毫無天份,又無興趣。連佢自己都覺得畫得醜!後來佢頂唔順,終於應承出去學下畫畫

紫蘿蘭 發表於 16-6-23 00:50
如果你担心咪暑假俾佢去學下囉,我仔同你仔差唔多,佢小五下學期至去學添。但佢話學咗,起碼知點去開始畫一 ...
咁嚴重.........小五都仲未掌握到點去開始畫畫同油顏色?

引用:Quote:紫蘿蘭+發表於+16-6-23+00:50+如果你

原帖由 little_yolky 於 16-06-23 發表
咁嚴重.........小五都仲未掌握到點去開始畫畫同油顏色?
其實視藝科就如家政科一樣,有人真係煮極d野都係唔好食

evacalbee    發表於 16-6-25 16:37
little_yolky    發表於 16-6-23 10:08

cmchang0927 發表於 16-6-23 00:26
呢科同音樂其實都好睇老師比分, 最好有心理準備老師有時比分好主觀.  我記得有次有同學仔直情抄老師比既樣本, 竟然9X分, 仲比獎佢.  有同學仔音樂拿好多獎, 但個大獎比個冇既同學仔.  我仔返來問我點解: 咩唔係唔可以抄既咩? 抄既話CREATIVE唔係要0分既咩, 阿X代表學校拿好多獎, 阿A連音樂筆試都唔合格, 點解既音樂大獎係A唔係X?.........分數唔係問題, 問題係你要解釋到時出現既情況.  

引用:Quote:紫蘿蘭+發表於+16-6-23+00:50+如果你

原帖由 little_yolky 於 16-06-23 發表
無興趣嘛,咁咪hea 做囉,衣家個個星期畫,咁咪覺得掌握到,畫時認真啲。

相反阿妹鍾意畫,2歲已要求學畫畫,佢衣家3歲開始學,老師都話睇得出佢好鍾意,佢好專心上堂㗎。

小朋友引發到佢對個樣野有興趣,就自然投入做

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-06-23+發

原帖由 Lindytiger 於 16-06-23 發表
其實視藝科就如家政科一樣,有人真係煮極d野都係唔好食
係,我有朋友煮野超難食,佢老公唔駛佢再煮 我同佢做同學時都已經唔敢同佢一組上家政。

little_yolky  有無咁嚴重?煮得多就好啦。  發表於 16-6-23 13:07

cmchang0927 發表於 16-6-23 00:33

我仔真係好得人驚的。。水彩ㄧpat pat..畫所有野也一pat pat阿家姐va都不 ...

你可以試下用細磈海綿代替一兩支不同型號的画筆來使用,游起上嚟比較平均好睇,比較易運用之餘還可以用輕印的手法來點綴圖畫,我校視藝科老師不會規限學生必定要用画筆繪畫,這樣大大幫助我女兒好多,不致失分太多了.

MariaTsui 發表於 16-6-23 08:04
如果可以問到呈分試考什麼,就補什麼,以我對仔女學校為例,呈分作品一定是上堂畫素描,只知道呈一畫實物, ...

一幅素描畫作呈分嗎?無需幾分咁多嗎? thx.thx.

引用:回覆+Yanamami+的帖子 我仔真係好得人驚的

我女都油得好核凸 填色都填唔滿,有 holes 既 tim , 不過一般都有 80分 感恩學校比分真係好鬆

回覆 YmOra 的帖子

Thanks for yr great advice!i ll let him try this summer

回覆 Chowying 的帖子

你女的老師好好呢! 我仔幅幅60 - 65, 識個D同學個個85 to 100

回覆:請教視藝科問題

我仔學左年幾,視藝科是有進步的。但我覺得學畫畫仲有其他好處,如專注力,耐性。我仔仲話畫畫可放鬆心情,佢在學校考試周都要求去畫畫。