用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問游游比賽途徑
go

想問游游比賽途徑 [複製鏈接]

小學三年級,如果學校本身沒有泳隊/泳會,可唔可以用個人名義參加游泳比賽?有甚麼途徑可以知道有咩比賽?成日聽到話參加學屆比賽,即係代表學校?
   4    0    0    0

引用:小學三年級,如果學校本身沒有泳隊/泳會,

原帖由 snakekin 於 16-06-22 發表
小學三年級,如果學校本身沒有泳隊/泳會,可唔可以用個人名義參加游泳比賽?有甚麼途徑可以知道有咩比賽? ...
學屆代表學校⋯

咁可以參加泳會的泳隊⋯

回覆 snakekin 的帖子

一年一度康文署地區分齡游泳比賽,而家已經接受報名,你可以上綱報名玩下,如報自己區會優先處理,其他區就需要抽籤

回覆 snakekin 的帖子

學界係以學校為參賽單位,不接受個人報名。
如果真係好想報學界比賽的話都可以同學校傾
不過少人參賽可能要家長自己比錢同做埋領隊同埋賽前要整張運動員註冊證

其他比賽就可以分齡賽,唔同泳會自己搞GE比賽,OR上泳總度睇幾時有比賽

學校無或者唔參加學校都好,校隊真係好鬼困身。
未入泳隊可以樓上講咁,參加康文署既地區分齡賽。
http://www.lcsd.gov.hk/tc/progra ... trictsports/dag.php
選游泳,地區。
自己睇住時間,差不多達標泳總時間可以揾泳會參加泳隊,註冊泳總運動員,參加D3,2,1,Camp賽,一年有好多次。
http://www.hkasa.org.hk/index.ph ... d=73&Itemid=181

上述呢兩項係有認受性既,唔係圍內豬肉獎賽事。
康文分齡類似學界區賽。都係區內果d人贏。
學界地域賽就競大過學界區賽好多,相類似賽事你自己上泳總睇下啦。

多謝咁多位回覆。仔仔學了游水一段時間,成日話想參加吓比賽睇吓自己咩程度,大家嘅資料都好有用,可能會幫佢報康文地區分齡賽,等佢知道其實社會好大,有好人叻過佢,唔好成日咁自滿。
‹ 上一主題|下一主題