用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論]傳統學制的好與壞
樓主: hkpapa852
go

[討論]傳統學制的好與壞

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-24+09:28+其

原帖由 MrBeast 於 16-06-24 發表
都唔可以怪家長,我自己曾幾可時都係一樣,不過幸好醒得早。我覺得我們家長細個受過傳統教育的折磨,當然唔 ...

我好受傳統教學,老師教,我就聽&吸收,我喜歡有規矩,又唔怕悶,覺得好好呀。
到大學有機會去外國交流,Tutor話我唔主動,只坐係到聽,唔主動參與討論&發問或批判其他人講既野,係學唔到野,我開頭超唔慣,慢慢放膽講,原來無對錯,不過唔知係咪太習慣傳統教學,我個腦轉又轉得唔夠快,上課日度日如年。

參觀小學時,都係官津為主,有次觀課,係小二中文堂(普通話)。老師話係以活動教學模式上堂,主題係春天,老師先教與春天有關既詩詞,詩詞內容都係與春天有關,之後全班齊齊跟老師讀一次,讀完老師再講解下內容,認識詩入面既詞彙,之後學生四人一組,老師每組派一個信封,入面有一張卡紙,紙上有一堆詞語,老師叫每組同學諗下邊d詞語同春天有關,有d組好積極傾,有d組組員玩手指,或用眼色「聊」觀緊課既家長,最後可能趕落堂,老師叫其中一組同學出黎滙報一下,老師話正確,全班拍手,就落堂喇。

再參觀其他學校觀課,都有類似活動教學模式,但老師無能力或熱誠或經驗去帶領學校參與討論&回饋,小學生咁樣上堂又學到幾多呢?

直資既活動教學聽說很有質素,但未有機會見識。

引用:+本帖最後由+methy+於+16-6-24+23:47+編輯+

原帖由 methy 於 16-06-24 發表
你意思,似乎係津官既所謂活動教學方式只有形式同軀殼?

引用:Quote:原帖由+methy+於+16-06-24+發表本帖

原帖由 retriever 於 16-06-24 發表
你意思,似乎係津官既所謂活動教學方式只有形式同軀殼?
以我所參觀既幾間都係咁,我覺得係。

我只想搵間傳統教學但又唔谷既小學,比學習有點慢既大仔,估不到間間都話活動教學,但到觀課時又發覺都唔係果回事,我仔咁樣上堂,佢發夢遊去左(個腦)都似。

methy 發表於 16-6-24 23:46
我好受傳統教學,老師教,我就聽&吸收,我喜歡有規矩,又唔怕悶,覺得好好呀。
到大學有機會去外國交流,T ...

我小朋友學校係活動教學為主,學生已經習慣分討論同大組匯報,加上老師設計課堂有心思,有討論工作紙引導學生討論,並且能做到所有組別都會有時間匯報,故此每次觀課都會見到整班同學都會投入參與,唔係為做而做。
至於上到高年班,尤其高中,正如ANChan59所謂,就算我小朋友間學校,都會多返好多「傳統」形式教學,因為學生已經大個,好多時chalk and talk反而更佳。

引用:Quote:methy+發表於+16-6-24+23:46+我好受

原帖由 littlefaith 於 16-06-25 發表
唔係組組都有得滙報,我係小朋友,慢慢學識使咩傾,發下夢唔好,傾完都無份參與架喇。觀課都咁,平時活動教學既質素...,的而且確有為做而做既感覺。

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-6-24+09:17+我都

原帖由 hkpapa852 於 16-06-24 發表
其實10個有9個家長根本都唔清楚咩叫活動教學, 一味以為叫得"活動教學"係會"開心D/壓力細", 就一窩蜂話想搵" ...
Totally agree!

阿女間直資係用活動教學, 我又舉例小二中文堂(都係普通話), 有一課是關於西遊記, 老師先教課文, 然後分組比賽, 比賽是扮演西遊記的三打白骨精, 課文只得幾句有關劇情, 同學要自己搵料寫劇本和對白, 又要做簡單道具分配角色和夾戲, 然後分組表演. 勝出小組再加人和加長劇情, 早會時再在全校前表演, 一課書玩足成個星期.
之後, 阿女對 西遊記興趣大增, 自己睇晒成本西遊記.

littlefaith    發表於 16-6-25 00:35

另外以前的HK學生都不會主動發問,我相信都是和傳統上課模式有關,到到出來做事開會的確會sid底,所以我之前都好響往活動,亦選擇了活動的kg,不過有次觀課,發現上課得益的學生,其實都係本身vocal、outgoing type,我個怕羞、說話差的,進步並不大,到到考小學,當然亦考不到標榜活動的小學,最後被派到傳統小學,因為孩子文靜,反而適應得不錯。
moral of the story:找學校要match 小朋友本身的性格,而不是父母想要的性格。

ps,kung fu panda 3 中有句好正的金句:im going to change u into u.

dcnmxw    發表於 16-6-25 10:47
zanezane  好好,同意  發表於 16-6-25 08:06
SingMom    發表於 16-6-25 08:02

引用:Quote:methy+發表於+16-6-24+23:46+我好受

原帖由 AgapePa 於 16-06-25 發表
阿女間直資係用活動教學, 我又舉例小二中文堂(都係普通話), 有一課是關於西遊記, 老師先教課文, 然後分組比 ...
果然係有質素既活動教學

多謝你既分享。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-6-25+06:15+編

原帖由 MrBeast 於 16-06-25 發表

咁我個大仔語言表達唔太得,唔多口又唔主動講野,但好聽老師話,又自動波完成功課,傳統教學應該會適合佢多d

相反細女多口,轉數快,舉一反你四五六,不停口,周身郁,駁老師嘴,老師講錯野都立即更正老師,唔怕羞,好彩又識冧返老師。

現在既幼稚園都好活動教學,有個月既主題係白菜,先一齊搵白菜既野回校分享,個女醒起樓下有間賣花既店舖有白菜,就同佢去睇,決定買包白菜種子回校,有日安排去某小學參觀人地個天台種植場,參觀&採摘白菜,回家興奮比我睇&話我知做左d咩,再用摘回家既白菜一齊煮一道餸菜,影相紀錄過程,再貼落工作紙回校分享,最後活動係家長同小朋友係學校包白菜餃子,老師將整個主題教學滙報比家長睇,我女自此愛上食白菜,而我有一個月日日都煮白菜呢。

小學要咪要係直資先有呢d時間&經驗去教活動式教學呢?傳統小學有無邊間既活動教學都有質素?想聽下經驗家長分享。

引用:Quote:原帖由+littlefaith+於+16-06-25+發

原帖由 methy 於 16-06-25 發表
唔係組組都有得滙報,我係小朋友,慢慢學識使咩傾,發下夢唔好,傾完都無份參與架喇。觀課都咁,平時活動教 ...
我會咁睇,小組討論是同步舉行,滙報是一組組,課時有限制,可能一節課不能容納每一組都有機會滙報。

但老師在下一堂會安排,上一堂沒有機會的小組滙報,都是合理的安排!我知亦有家長投訴為何他的孩子沒有多些機會滙報,如要做到就要小班了!

重點是整個學習過程是互動,參與性,吸纳不同意見,歸納,表達等等方向,滙報只是一個部份,不是全部。

學生沒有參與是問題,但原因有好多,例如不舒服,帶病,不喜歡個別組員等等,老師有責任瞭解及改善他的參與度!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:MASAYA 的帖子

冇錯!有些家長以為活動教學就是小功課,但不知道做project 比做功課所需要的時間、精力,父母要作引導的心力比教做功課要投入更多的資源,即時間及腦力。仲要不是功課輔導班可以協助解決的!

Project要做得好不是易事,要hea過其實係學吾到野的!更不應美其名為放手俾佢做,而吾理佢在做乜!

回覆:JadeW 的帖子

做project可以hea過,傳統抄寫,標準答案難hea過。

所以某程度亦可以話活動(project based)  workload少d如果要求唔高。。。

retriever 發表於 16-6-27 08:30
做project可以hea過,傳統抄寫,標準答案難hea過。

所以某程度亦可以話活動(project based)  workload少d ...
咁既心態,讀乜都死啦...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-6-27 09:52
咁既心態,讀乜都死啦...
對.
但確係有不少家長為免功課而希望想選活動..

國際學校有讀得好叻的學生, 也有極HEA 學生. 方式上係易D 過骨