用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論]傳統學制的好與壞
樓主: hkpapa852
go

[討論]傳統學制的好與壞

JadeW 發表於 16-6-22 16:09
宜家係資訊爆棚的年代,係網路搵完10萬個網頁,要識睇、分類、過濾、揀選合適的材料,同以前要識搵料、搵料 ...
國內百度事件以經話俾大家知, Google/ Wiki既資料, 睇完真係要自己分析下, 尤其係Wiki
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-6-22 16:05
咪同你分享左 1 and 2囉...你無俾$....斷估都唔易download到本free book瓜

如果你係仲講緊電子書?

嚴格來講, 呢D 唔係電腦課.

retriever 發表於 16-6-22 16:10
如果要去中大, 就唔係小學內既常規課啦...

都話唔係小畫家呢D 囉...
無學校教小畫家...又點知佢中意係腦畫畫下呢 ??
我唔知佢地幾時教...P3 X'mas估係P2 2nd half教左
應該係....佢之前玩我部netbook

回覆:hkpapa852 的帖子

所以佢地未要學識搜索、分析、過濾、選取、再運用囉!

JadeW 發表於 16-6-22 16:16
但係好多家長自己都唔識呢

咁點教?

如果個個家長都識, 就唔會咁多人迷信openrice學校排位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-6-22 16:14
如果你係仲講緊電子書?

嚴格來講, 呢D 唔係電腦課.
我講得唔清楚乎??...1. 仲會去揾書(有須要果陣)...2. 亦會上網周圍辣....學校同自己野

你無買電子書....何來何以睇晒本書既內容...1係買1係借~~~

hkpapa852 發表於 16-6-22 16:10
學校有"簡易編程既教學"代表了甚麼?

所有學生一定有需要/一定有興趣去學嗎?

如果以我前面講, 美國某州推行小學生學編程既理據:

1. E 世代, 大家無時無刻面對類似編程, 電器, 手機, 汽車等有較高階既設定, 甚至自動化.

2. 訓練思維邏輯, 解難.

所以...唔俾佢地用...又話教法傳統囉

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-22+15:57+點解你

原帖由 retriever 於 16-06-22 發表
簡易.

取易不取難...
我屋企做法係先係書本到揾(屋企藏書都算豐富) 唔足夠的話就上網再揾。

如果真係老師教分析、過濾、選取、再運用係好事.

最怕係俾個功課你, 自己返屋企, 結果都你家長插手

karen55407 發表於 16-6-22 16:12
其實香港已經有好多元化嘅選擇,傳統學校唔啱仲好,咪選活動教學,甚至國際學校囉!

...

你講既多元可能算係, 但係咪選擇好難講, 後兩者如果講緊國際加直私, 唔係普遍人有條件.

之所以咁多人問有無活動教學, 係不少人希祈在**普及教育**底下有所選擇...

官津學校除了因為教學團體, 宗教方面差異, 而在校風, 嚴謹等方面有所不同外. 教學方式差異有多少?

回覆 Lindytiger 的帖子

其實當年讀大學既絕大部份ASSIGNMENT, 可以很輕易在網上找到資料, 甚至樣本來抄襲完成.

引用:回覆+Lindytiger+的帖子 其實當年讀大學既

其實當年讀大學既絕大部份ASSIGNMENT, 可以很輕易在網上找到資料, 甚至樣本來抄襲 ...
所以現今既Professor 亦已經有辦法知道你份功課有幾多係抄返嚟!

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-6-22+00:08+What

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
今次既課題, 係"概念性"為主.....
咁好難討論了,傳統不等同填鴨式,及什麼抄寫!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+Lindytiger+的帖子 其實當年讀大學既

其實當年讀大學既絕大部份ASSIGNMENT, 可以很輕易在網上找到資料, 甚至樣本來抄襲 ...
For IB and university, they used Software to check the assignment how many % are original and copy from other sources.

HaYi  係啦, , 記得以前有份功課個software 連我個course 名都當抄, 都幾易過左界.  所以我抄野都好識改頭, 同埋   發表於 16-6-22 17:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:retriever 的帖子

幾時都係家校合作嫁啦!老師教幾多,學生吸收幾多,家長幫幾多,自己衡量!家長忍到接受到後果-低分,可完全吾插手都冇問題!

ANChan59 發表於 16-6-22 17:02
咁好難討論了,傳統不等同填鴨式,及什麼抄寫!
咁有冇好建議點細化一下討論內容?

hkpapa852 發表於 16-6-22 17:04
咁有冇好建議點細化一下討論內容?
咩科用傳統方式最實際,
咩科應改用新方式.
改幾多 % 先有較大成效,

需要的配套包括師資, 方式等...

引用:Quote:karen55407+發表於+16-6-22+16:12+其

你講既多元可能算係, 但係咪選擇好難講, 後兩者如果講緊國際加直私, 唔係普遍人有條件.
我的子女也是就讀傳統津貼小學,我可以舉出部分事例唔知算唔算是夾雜了非傳統教學方法:數學堂親自切餅學分數;英文堂親嘗調味料學味道;常識科到遊客區進行街訪;專題硏習分組進行,並由一位老師負責全年監督;交流團後做簡述會,事前準備全程在學完成

retriever  very good!!!  發表於 16-6-22 17:59

回覆 ANChan59 的帖子

may i know the name of the software?