用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 I同S位
go

I同S位 [複製鏈接]

仔仔係A仔,依家社工要我選擇排邊一個位,因評估報告係兩個位都有機會,大家有咩建議

仔仔認知OK,社交差,語言差差,小肌一般

1    0    0    0

回覆:I同S位

我估計你應該在選l/E位,唔係S。因為S位是比較嚴重的。
l位係全日幼稚園有支援Sen 的。在學校有特別支援比小朋友,比較適合在職家長。
而E位係早期教育中心,要自己帶小朋友去上堂,家長也可以在上堂中學習方便回家後訓練,平時反一般的幼稚園。

回覆:I同S位

同意。S位適合徽狀較嚴重的小朋友的。評估人員應會根據評估結果提出其建議。

引用:同意。S位適合徽狀較嚴重的小朋友的。評估

原帖由 chingchingma89 於 16-06-22 發表
同意。S位適合徽狀較嚴重的小朋友的。評估人員應會根據評估結果提出其建議。

...
就係評估報告寫I同S位,所以社工先叫我唸唸

引用:我估計你應該在選l/E位,唔係S。因為S位是

原帖由 Sask999 於 16-06-21 發表
我估計你應該在選l/E位,唔係S。因為S位是比較嚴重的。
l位係全日幼稚園有支援Sen 的。在學校有特別支援比 ...
我無得選E位,就係評估報告寫I同S位,所以社工先叫我唸唸

回覆:Sask999 的帖子

I位唔係得語言幫助嗎?因我見I位好似幫助唔多

引用:I位唔係得語言幫助嗎?因我見I位好似幫助唔

原帖由 Yukiruirui888 於 16-06-22 發表
I位唔係得語言幫助嗎?因我見I位好似幫助唔多
真係第一次聽,因為真係好大分別!

位同S位係俾完全不同需要的小朋友。

I位同E位係俾能力差少少的小朋友,S位係密集式,係俾需要多D支援、能力弱的小朋友,等佢地快D追番。小朋友如果能力需要S,而去左I或E,好可能幫唔到佢。

可以揀I或S,我未聽過,I位主要係靠I位老師做訓練,ST幾個月先去學校一次俾訓練意見,有錯指正。

你小朋友幾大? 語言慢幾多?

引用:位同S位係俾完全不同需要的小朋友。I位同E

原帖由 legolas625 於 16-06-22 發表
位同S位係俾完全不同需要的小朋友。

I位同E位係俾能力差少少的小朋友,S位係密集式,係俾需要多D支援、能 ...
小朋友2歲3個月,無溝通語言,唔會叫人,包括媽媽爸爸,但有單字,報告係寫low average

引用:Quote:原帖由+legolas625+於+16-06-22+發表

原帖由 Yukiruirui888 於 16-06-22 發表
小朋友2歲3個月,無溝通語言,唔會叫人,包括媽媽爸爸,但有單字,報告係寫low average

...
認知如何?會否跟指令做?眼神如何?你叫佢名有沒有反應?

回覆:Sask999 的帖子

認知OK,唔會,眼神好微,會

我囝確診A仔, 我自己覺得佢唔嚴重, 26M 識叫晒爸爸媽媽婆婆公公爺麻姨媽姑姐...出街見到其他小朋友識叫哥哥姐姐, 仲識認好多野, 如鴨鴨,貓貓, 沖涼涼,  飛機, 月亮, 奶奶, 車車識分巴車, 的車, we wo車, 爸爸車(指住講), 會講感受, 如好熱呀, 落雨....間中會有短句, 如我要食餅餅, 媽媽唔好...去公園周圍爬網都冇問題, 係眼神接觸差D同叫佢名唔認....

但CAC醫生比個S位佢, 分別問過醫生同社工, 點解要S咁嚴重, 佢哋都話S位唔代表嚴重, 只你按需要姐....

另外, 佢仲比埋個傷殘津貼我, 我同老公都嚇一嚇, 咩真係咁嚴重咩!?!?

可能我小朋友未返學我未真正感受到個嚴重性~~

P.S. 小兒於2016年5月, 25MTH 果時係CAC確診自閉証

引用:我囝確診A仔,+我自己覺得佢唔嚴重,+26M+識

原帖由 Winniexb 於 16-06-24 發表
我囝確診A仔, 我自己覺得佢唔嚴重, 26M 識叫晒爸爸媽媽婆婆公公爺麻姨媽姑姐...出街見到其他小朋友識叫哥哥 ...
聽你嘅描述唔嚴重,起碼語言認知唔差,s位可能因為佢細,不過醫生嘅判斷同理由我無資格評論啦。我估啦,排s,但之後有進步都可以改i,e,唸下點訓練佢弱點仲好啦

回覆 peonybibi 的帖子

我都知, 但係我哋冇諗過小朋友有呢個問題, 所以而家我哋好迷惘, 唔知可以做D咩可以幫到小朋友. 我想係等S位果一年其間都上D Training...
佢8月中會返N班, 我駛唔駛幫佢停左N班, 集中淨係上密集式訓練? 定係上午去密集式訓練, 下午上N班, 但係咁又好似太辛苦..

另外, 我簡左排柴灣協康 & 灣仔協康S位, 我家住北角, 呢兩間S位有咩comment?

感謝分享~~

Winniexb 發表於 16-6-24 13:58
回覆 peonybibi 的帖子

我都知, 但係我哋冇諗過小朋友有呢個問題, 所以而家我哋好迷惘, 唔知可以做D咩可以 ...
如果你想Keep住個N班,你可以安排一星期2-3天的小組密集式訓練比囝囝,一般密集式都是2.5-3個鐘一堂。如果唔想太Harsh,可以排耀能"FunFun小學堂",一星期3天(每堂1.5hr)
如果想efficient, 就報個人密集式,我囝囝讀緊。做好準備才報小組密集式。

引用:我囝確診A仔,+我自己覺得佢唔嚴重,+26M+識

原帖由 Winniexb 於 16-06-24 發表
我囝確診A仔, 我自己覺得佢唔嚴重, 26M 識叫晒爸爸媽媽婆婆公公爺麻姨媽姑姐...出街見到其他小朋友識叫哥哥 ...
講到咁多野都被評自閉??
無眼神接觸,定發脾氣?

yl88 發表於 16-6-26 16:47
講到咁多野都被評自閉??
無眼神接觸,定發脾氣?
無發脾氣, 做左差唔多1個鍾的評估, 全程好合作...
眼神接觸係差D, 但又唔係完全冇, 佢會望全陌生人想撩人同佢玩, 但人哋望返佢, 佢又會用手掩面好似怕羞咁, 但又會係手指"那"望下你...

佢評估果時有fing 頭自轉行為, 加上我同醫生講佢有時忟會撞頭去我心口, 再加上叫佢名唔認, 所以評為自閉症, 最讓我意外的係醫生竟然比個S位我, 即刻成個人趺落谷底....

lawwct 發表於 16-6-24 17:24
如果你想Keep住個N班,你可以安排一星期2-3天的小組密集式訓練比囝囝,一般密集式都是2.5-3個鐘一堂。如果 ...
多謝你的資料, 而家我排緊協康, 不過其實對於我哋黎講好遠, 報藍田上午密集, 北角下午N班, 所以都仲搵緊有冇其他選擇...可唔可以比你囝囝上的個人密集式資料我呀? Thanks!

引用:Quote:yl88+發表於+16-6-26+16:47+講到咁多

原帖由 Winniexb 於 16-06-27 發表
無發脾氣, 做左差唔多1個鍾的評估, 全程好合作...
眼神接觸係差D, 但又唔係完全冇, 佢會望全陌生人想撩人同 ...
同路人
我仔係唔合作。最後比了s位
我依家找緊排毒和針灸
剛打了電話去問,好貴
真係一項好洗錢的病

回覆 yl88 的帖子

大家一齊加油呀!!
‹ 上一主題|下一主題