用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 什麼小學會適合語言能力較強的小朋友呢? ...
樓主: boboalmighy
go

什麼小學會適合語言能力較強的小朋友呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 16-8-30 18:16
咁你可以在家因材施教囉!只要佢返學無行為問題就可以啦!我睇一啲天才、傳記、育兒書籍,都無一個天才係靠 ...
呢排IAL放榜,培僑出咗個中五考到3A*,入牛律,然後好幾份報章有佢嘅訪問但另外其他學校中五有4A*嘅,就唔多覺有報導 (其中一個爸爸呢排出書,有爸爸嘅訪問,輕輕帶過阿仔入劍橋)

我無問當事人,但個人覺得係學校搞嘅PR嘢,就係想話俾人知,佢地會"因才施教"

至於作為父母,對現時社會支援及期望,人人唔同,可喜嘅係你好着地,我就... 希望用行動爭取多一d,我要俾阿仔知道:如果合理,就算得到嘅機會好微,我地都要嘗試去提出/爭取!

上面提到嗰位女孩,向學校提出入HKAGE,傳統小學原來從來都無呢樣嘢,經佢多番爭取,依家佢嘅師妹有機會被提名入HKAGE喇!

其實資優兒天生EQ比較差,佢唔明點解其他人諗唔到 / 唔同佢,好多時無乜同理心,部份仲有完美主義傾向,呢一大堆嘢會影響佢地嘅社交,支援資優生嘅必修科,其實係情意教育,以及家長支援,呢d比學術上嘅支援重要!

garynatalie  Well said  發表於 17-3-23 15:19
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 16-8-31 09:54
回覆 小曳人 的帖子

咁我覺得你自己搵到,要求學校俾你參加,又ok喎!因為你係靠自己去主動搵,呢個係你努 ...
不幸嘅,係有學校連呢d都唔願意幫手,家長就唯有轉校
所以,選校時,最低限度要了解學校對資優嘅政策,如果係保守的話,唔好揀!

恐龍家

我女中一,將會和一位由小五跳上來的同班,是因材施教吧

回覆:idy926 的帖子

介不介意透露是那間學校呢?

boboalmighy 發表於 16-9-1 15:36
介不介意透露是那間學校呢?

巳PM你,係一條龍直資,相信學校清楚小朋友情況,先可以由小學跳中學,之前都有低兩級師弟跳級一齊上Math堂,見怪不怪

Local我吾知會否有咁情況

醒目開學勳章 貢獻勳章

我曾經都聽過一間直資會有類似安排
呢d case唔多,好少學校會咁做,反而轉校跳班嘅例子會多d
恐龍家

引用:我曾經都聽過一間直資會有類似安排呢d+case

原帖由 小曳人 於 16-09-01 發表
我曾經都聽過一間直資會有類似安排
呢d case唔多,好少學校會咁做,反而轉校跳班嘅例子會多d
...
我覺得只是某些科目跳班這個安排很好, 一來小朋友仲細, 要同佢同年齡的做朋友會好些, 二來不是所有科目都可以跟得上!
就算小朋友學科全部跟得上, 術科怎可以同大幾年的一齊上呢? 同大幾年的一齊上PE? 踢波時一定唔要你啦! 咁對佢社交可能有影響。 很喜歡學校有某幾科跳級的安排!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我知道個case係優才,中一之後跳中四 (兩級),學校提供1:1 補習,幫佢應付較弱嘅語文,個男仔讀完中五就攞船入咗中大

我當初聽到YW可以安排個別科目跳班,都覺得好吸引,可惜阿仔無緣入讀
恐龍家

小曳人 發表於 16-9-1 18:03
我知道個case係優才,中一之後跳中四 (兩級),學校提供1:1 補習,幫佢應付較弱嘅語文,個男仔讀完中五就攞 ...
是黃日吧? 佢哋旭日兩兄弟都好勁, 萬中無一啊..

醒目開學勳章 貢獻勳章

setom 發表於 16-9-1 22:47
佢地每一個都係獨特嘅,就算IQ比佢地高,大家付出嘅唔同,遇到唔同嘅老師,結果都會唔同!

恐龍家

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-30+18:16+咁你

原帖由 小曳人 於 16-08-31 發表
呢排IAL放榜,培僑出咗個中五考到3A*,入牛律,然後好幾份報章有佢嘅訪問但另外其他學校中五有4A*嘅,就

- delete -

我自己小朋友和身邊有些同學,也是在K2頭有能力自己閱讀英文小說,但我小朋友是在其他方面資優,而非語文,所以, 睇到小說唔係咩特別野.

香港小學無咩幾間有資優課程, 數得出既樓上已提了.
我小朋友無交過任何報告俾學校
小一時,學校出通告做了奧數校隊(從無參加過任何奧數班/無自教)
小三,因績優被邀請入資優組.

我想講既係,如果你小朋友真有能力,學校係會睇到.(學校好多資優生,老師唔會睇漏眼)

我和老公從無在小朋友面前提"資優",佢喜歡睇書, 我也是盡量提供資源和時間,可以成個暑假任佢睇幾百本書.

我老公以前覺得無咩需要出去參加咩資優課程,但現在小朋友親自收到學校通告,就成日問我有咩可以參加...

dlam141231 發表於 16-8-30 13:26
楼主在資優欄裏提出這個問題, 我估計是期待孩子是語文資優.   我也來分享一下吧.  我兒是少數文理俱優的資 ...

請分享!(emoji)(emoji)

什麼黃日? 是學校?

beautytiny 發表於 16-12-30 23:42
什麼黃日? 是學校?

http://paper.wenweipo.com/2015/09/01/ED1509010002.htm

兩個數理資優,中學讀優才,分別14同16歲跳級入了中大,讀物理及工程。

我仔在 SFA 小一,學校對資優小朋友會跟進,另外個別科目可以在放學跳深來教,非常欣賞學校的處理方法。

小王子J 發表於 17-1-4 14:01
我仔在 SFA 小一,學校對資優小朋友會跟進,另外個別科目可以在放學跳深來教,非常欣賞學校的處理方法。
...

希望我仔都有幸有offer (emoji)(emoji)