用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 入大學睇分數定睇中學收讀的科目
樓主: honghong_ma
go

入大學睇分數定睇中學收讀的科目 [複製鏈接]

引用:Quote:mannewliv+發表於+16-10-22+22:21+

原帖由 IloveJJ 於 16-10-22 發表
揀文科易取高分啲架?但我見好多學校都係理科成績好啲喎!邊啲文科係易取高分啲呢?
...
以前會考年代,有一課文叫“青年和科學”,指出文科易讀難精,而且不易取高分,所以狀元皆是理科生,如果孩子不打算做醫護,工程,其實讀文商也無妨,最重要孩子有興趣讀,自然會讀得好。

選科真係難到很多人.想問下意見..城大既環保副學士和浸大既地理及資源管理,IVE既環境及資源管理.如何排位?我睇浸大既課程係無實習,亦無其他大學既學分豁免.亦好易攞GPA3以上.怕佢只供學生升上佢既TOP UP.. 反次城大有好多出路咁..想問意見.另外如果大學CHEM係有優先,吾係必收既.咁無讀既可以報嗎??謝..

IloveJJ 發表於 16-10-23 14:35
係啦!我成日都見好多學校既理科成績好好,所以我諗理科應該易攞高分啲。不過,我都贊同揀返自己有興趣既 ...

其實成績都只係拉curve,所以我覺得如果成績中等而又無特別興趣既話 讀文科會係好選擇,同d尖子爭考理科,硬碰無著數。

回覆 ANChan59 的帖子

請問ib選修math studies的話,在香港non jupas考大學會有影響嗎?
整體成績一般,數學Igcse predicted grade = B to C
所以有考慮ib時選math studies 較易掌握

謝謝

Lofty 發表於 17-2-12 14:25

請問ib選修math studies的話,在香港non jupas考大學會有影響嗎?
Depends on which program you will apply. No chance for most Science and Engineering programs.

For example, I know a boy took MS and being accepted by HKUST BBA, first year, he needed to take compulsory Maths module, he failed in first attempt and took tuition for sometime and marginally passed the basic maths in BBA. A few of his classmates  couldn't proceed further due to Maths module.

Just for your consideration.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 16-10-22 23:04
揀文科易取高分啲架?但我見好多學校都係理科成績好啲喎!邊啲文科係易取高分啲呢?
...

阿女中三揀科时同我講:理科再易攞高分,若我無能力同兴趣,考到既分-定唔会比我讀文科高~(所以唔係揀文科易高分,係相对啫~)
事实亦係禁。佢讀His, Geog, BASF(Mgt), 今年考DSE, 遲d睇下佢入到乜学系。So far係学校成績都好OK.

1998Ruby1998 發表於 16-6-17 00:02
回覆 samsam123321 的帖子

我唔係講緊自修Geog,我係話如果修讀Geog同BAFS/Econ比較,Geog自己課後練習同 ...

想請教你讀Eng Lit的心得?5*以上易取嗎?學校和坊間真的找不用支援,全靠自修,像碰運氣一樣,沒有十足把握。

回覆 bkyanhei 的帖子

5*?我地有 5 都執到啦!連我老師都講,談何容易?有 5 就應該滿足。
根據上年數據,全港唔夠 400 人考,唔夠 20 個人有 5*。

讀 Eng Lit 首先要明白和接受呢一科風險好大,我同學平日校內表現有 5,連老師都話佢有最大進步(然而我係墊底人)。但係 DSE 成績出來,佢攞 2,然後好多平日成績好好,老師話有一定有星果堆,唔係 5 就係 4。如果按平日表現同 DSE 成績 相比,我係最成功果個,我平日學校攞 1 。

讀 Eng Lit 一定要睇好多 essay,依家睇返,Eng Lit 就好似讀大學咁,要上網睇多d 人地寫的 Analysis,同埋要對歷史/文化等等要認識(不一定要熟悉,但一定要知道)。假設讀 飄零燕(Heidi),除了要了解+背 quotes、學會 Theme、Symbol 以外,還要去了解故事是瑞士什麼年代,當代有什麼傳統觀念、特色,虛假的場景、人物等等是以什麼真是城市和人物演繹,為什麼 Heidi 去了新家庭那裡會被改名字,她的新舊名字有什麼特別,Frankfurt 那時候經歷了什麼戰爭、變動等等。這些老師很少去探討,也沒時間去探討,頂多就是隨便教你書裡有什麼 Theme、Symbol 和如何寫 essay。

而你也說得沒錯,考試就是碰運氣,和 VA 一樣,全看考官。因為年年題目不一樣,有 marking scheme 也沒有用。我其中一條題目,一個考官給 22,另一個給 15。這個是最接近的分數,還有第三個考官,不過因為他給的分與其餘兩個差距太遠所以分數沒有被計算。

所以要首先做好 Portofolio,這個佔 DSE 成績 20%。我也是靠這份 Portfolio 救命的。一個考官 27/33,另一個給 24/33,扯返高成績。

Eng Lit 4 同 5* 差距係 27/357 分,即係 7%,然後 60% 已經係 5*。換作 BAFS、Econ、Hist、Geog 等等,60% 攞 3-4。可想而知係幾咁難攞分。

1998Ruby1998 發表於 17-2-13 02:55
回覆 bkyanhei 的帖子

5*?我地有 5 都執到啦!連我老師都講,談何容易?有 5 就應該滿足。
根據你形容,Eng lit很注重分析,同history一起讀有沒有幫助?
你有補習Eng Lit嗎?坊間好像沒有甚麼地方可以補這一科

謝謝你的回覆。
IB English B HL呢?現在Igcse 1st Lang predicted grade is C, 是否應該選English B or English Lang and lit SL?

Thanks

回覆 mother904 的帖子

我冇讀 History,所以唔知讀左會有幾多幫助,不過班上面有多過一半人讀 History,高分果幾個都係 History 班出身。所以按照邏輯,應該有幫助。
至於補習,我就唔方便係度賣廣告。你要搵一定有得補,問題係質素、價錢、時間同地區,有需求就有市場。  
‹ 上一主題|下一主題