用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣?
樓主: tsewong
go

91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣? [複製鏈接]

引用:真係唔想搬可以唸渣住沙呂再返荃灣叩門。 +

原帖由 sissysze 於 16-06-28 發表
真係唔想搬可以唸渣住沙呂再返荃灣叩門。
呢個都有考慮

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-28+發表真

原帖由 tsewong 於 16-06-28 發表
呢個都有考慮
梗係吾放棄沙呂,行城隧吾會太耐,努力搵保母車!

醒目開學勳章

一係搵學校附近有無補習社,可以接放學+做功課溫習+托管,你放工去接返屋企,得唔得?

引用:一係搵學校附近有無補習社,可以接放學+做功

原帖由 COE1205 於 16-06-30 發表
一係搵學校附近有無補習社,可以接放學+做功課溫習+托管,你放工去接返屋企,得唔得? ...
今晚沙呂有open day for幼稚園,已報名。會再問學校知唔知有冇荃灣區家長自組保姆車

回覆 tsewong 的帖子

有叩門,但因為有d 學校唔係111 又無得見,所以我個人覺得唔好咁博。

回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣

其實49x直到河畔,照早車好密,我沙田去荃灣如果上午真係7個字到架啦

回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣?

沙呂只有沙田區校車

COE1205 發表於 16-6-30 10:28
一係搵學校附近有無補習社,可以接放學+做功課溫習+托管,你放工去接返屋企,得唔得? ...
沙呂附近無哩D補習社的。

janisjanis 發表於 16-6-30 19:21
其實49x直到河畔,照早車好密,我沙田去荃灣如果上午真係7個字到架啦
但如果家長要番工﹐日日咁樣送來接去﹐
其實好攞命。

樓主認真考慮搬實際D。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siumak 發表於 16-7-5 12:05
沙呂附近無哩D補習社的。
我聽過田心村巴士站旁嘅補習社可以去巴士站接小朋友,托管,校車如果肯停嗰個位就OK喇
恐龍家

siumak 發表於 16-7-5 12:06
但如果家長要番工﹐日日咁樣送來接去﹐
其實好攞命。

就算送我都係可以送返學only, 放學未諗得掂... 我父母住馬鞍山嗰邊, 就算佢地可以幫手接放學, 我放工過去再接送返荃灣都好遠, 又唔順路... 但要6299日日去接放學, 又對老人家好殘忍

但我C6極度唔想搬屋, 佢想荃灣抽獎就算, 搏一搏喎

我就真係好唔想搏, 尤其沙呂本身係間好學校... 如果到時一唔好彩抽到間寶校我會勁後悔

引用:Quote:siumak+發表於+16-7-5+12:06+但如果

原帖由 tsewong 於 16-07-05 發表
就算送我都係可以送返學only, 放學未諗得掂... 我父母住馬鞍山嗰邊, 就算佢地可以幫手接放學, 我放工過去 ...
荃灣真係搏唔過!

tsewong 發表於 16-7-5 12:18
就算送我都係可以送返學only, 放學未諗得掂... 我父母住馬鞍山嗰邊, 就算佢地可以幫手接放學, 我放工過去 ...
你老公係費是搬定有其他原因?

tsewong 發表於 16-7-5 12:18
放學坐校車去6299家, 你放工去6299家食飯及接他, 可以嗎??

醒目開學勳章 貢獻勳章

俾我,會自行照去馬,但叩返西九至荃灣一帶嘅學校,就算次一級都好過無 (如果堅持唔搬的話)
真係無其他選擇,就去沙田區租樓住,沙呂校車cover全個沙田區,唔駛一定住學校附近,點講,大人辛苦少少,唔會要個細路咁轉接返學
恐龍家

引用:俾我,會自行照去馬,但叩返西九至荃灣一帶

原帖由 小曳人 於 16-07-06 發表
俾我,會自行照去馬,但叩返西九至荃灣一帶嘅學校,就算次一級都好過無 (如果堅持唔搬的話)
真係無其他選擇 ...
尼兩個都係辦法,但要老公支持先得

得罪講句, 很多男士都未必能真正理解媽媽是如何辛苦地幫小朋友安排學校.  樓主既然相信沙呂是好學校(包我在內), 就要堅持.
據報導,沙呂是全香港最難入的學校(以基率計), 而棲主又有令人羨慕的25分, 可謂十拿九穩.
真想不到要放棄沙呂的理由, 除非原區校網很好(但又不見得 !)
而且要考慮的不只是6年小學, 還直接影響往後6年中學.
樓主三思呀 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

grassmama 發表於 16-7-6 13:29
得罪講句, 很多男士都未必能真正理解媽媽是如何辛苦地幫小朋友安排學校.  樓主既然相信沙呂是好學校(包我在 ...

我老公就係覺得我堅持去沙田返學係「怪獸家長」,唔體諒老人家(要老人家接),又要個小朋友日日走來走去咁辛苦!

佢成日覺得咪喺荃灣抽,我地都心儀有間浸信會聯會小學。佢好樂觀,覺得浸信會聯會(荃灣差唔多最受歡迎嗰間)我地都有20分,自行已比其他15分多一次抽嘅機會,佢覺得好大機會。所以佢極度唔贊成去沙田,亦堅持唔搬

佢又唔做research,呢度啲媽咪應該好明白,自行20分抽熱門學校唔係好高機會架咋,大把學校有校友同教友,隨時得一兩成機會!大抽獎時個隨機號碼差,就真係會唔知派咗去邊!又唔諗下小朋友出生嗰年(2011)出生率係歷史新高

到時搏唔到,派咗間寶校咪又係我做阿媽發咗顛咁周圍同個小朋友叩門
‹ 上一主題|下一主題