用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳官立小學揮手區
go

將軍澳官立小學揮手區

我小朋友派左官小,有無派左官小同用家分享下。

回覆:將軍澳官立小學揮手區

Hello,我小朋友都派咗將官小呀!你好😊😊

您好呀,因為95網無乜人分享,所以唔知官小而家係點。

係呀,呢間學校比較少人討論,我都等緊人分享😂你第幾志願入呀?

我乙二入。您呢?有無叩其它門?

我都係乙二入咗,試叩王余家潔,其實入到將官都好滿意,不過都試吓叩啦😅

我都叩番乙一,睇下有無機會!到現在都係無乜人入黎分享。

你好, 我女今年入此校小一, , 雖然此校只是算二線, 但勝在算是此區中比較有歷史, 老師都經驗豐富, 另外這校是此區小數廣教中的小學, 其他廣教中的馮晴 / 宣小 就太難入, 所以我選乙一入這校。

升中將軍澳好學校不多, 將官中雖叫Band 1 但成績普通, 如升中能到觀塘區才有多些好學校~~

您好呀!但我個小朋啲同學家長唔選官小係因為話佢啲功課淺,精英班除外,同唔係咁着重一體一藝。因為唔多人講,我又無朋友係用家,所以我都唔知。因此上黎問下,分享下。

哈哈, 我女讀開的幼稚園是 happy school, 所以唔太谷得, 如功課淺反而容易適應, 如入了太谷的如馮晴恐怕會跌落包尾大班!

不過你得閒睇番佢地的家課表, 其實都唔太輕鬆, 7-8樣功課是等閒事, 另外小三又要 TSA, 講真牌面上都唔係想像中容易讀, 而且上午小息時間得一個 15min, 每堂上課 40min 近乎中學水平, 其實都幾辛苦 ~~

一體一藝, 有時間做先算啦, 其實on demand 私人授課 才是正路, 例如學鋼琴, 抽到時間咪學下lor, 夾硬在學校學都未必學得好。

讀小學打好基礎最重要, 培養出自信心去讀書就是最大目標, 讀名牌小學如排第尾, 對小朋友的自信心咪仲大打擊。當然如讀間程度普通的都麻麻地的話, 咁就問題是在小朋友自己身上了。

引用:哈哈,+我女讀開的幼稚園是+happy+school,+

原帖由 chanyw777 於 16-06-11 發表
哈哈, 我女讀開的幼稚園是 happy school, 所以唔太谷得, 如功課淺反而容易適應, 如入了太谷的如馮晴恐怕會 ...
其實我朋友話將官都谷架

基本上二線小學都會谷谷地,  佢地都想升level , 但我估點都無馮晴呢D一咁谷~~

引用:哈哈,+我女讀開的幼稚園是+happy+school,+

原帖由 chanyw777 於 16-06-11 發表
哈哈, 我女讀開的幼稚園是 happy school, 所以唔太谷得, 如功課淺反而容易適應, 如入了太谷的如馮晴恐怕會 ...
咁又係,我都覺得一體一藝係課外活動,唔知點解而家會放入學校裡,上左又會加分。咁其實官小只係學校舊啲(我唔知學習設備係點,我無去開放日),其他都唔係差。

我仔仔讀緊TKO區的K1而己,但見多數TKO其他小學已有它們專屬討論區,而官小仍未有,為了幫助其他家長將來容易找到官小的資料,請幫忙留意以下"申請學校專屬討論區方法 "

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6848&extra=page%3D1

為方便會員翻查有關各幼稚園及小學的討論,部分較多討論之學校已獲開設專屬討論區,請參看幼稚園一覽及小學一覽,請會員善用已開設之學校討論區,如一年內未有發表新帖子(不包括二手校服/專屬書包帖子),該校之連結入口將會被剔除,而尚未有專屬討論區的學校,會員可分別於談幼稚園或小學雜談發表討論,多謝合作。

如欲申請學校專屬討論區,請回覆本論題並提供以下資料:

1. 學校全名 (中文及英文),請列明屬幼稚園或小學

2. 學校地址及所屬地區

3. 於教育王國有關該校之討論連結,詳情如下:
- 標題以該校為唯一主討論題目 (即不接受「某校VS某校」)
- 不少於5個討論連結 (連結要在"教育王國"内,若在'親子王國'的亦不算)
- 該論題須於過去1個月內持續有新回帖
- 每個論題須有不少於5個回帖
- 每個論題之回帖須由不少於3位會員發出

引用:+本帖最後由+lauywa+於+16-6-13+15:42+編輯

原帖由 lauywa 於 16-06-13 發表

我仔仔讀緊TKO區的K1而己,但見多數TKO其他小學已有它們專屬討 ...
唔該晒,等我搵下有無足夠連結去申請先。希望可以幫讀官小嘅家長,有個地方互相交流啦!

chanyw777    發表於 16-6-13 18:28

我小朋友都派佐將官小,之前都冇了解過呢間學校,有冇現讀家長分亨下。

我小朋友都派佐將官小,之前都冇了解過呢間學校,有冇現讀家長分亨下。

引用:我小朋友都派佐將官小,之前都冇了解過呢間

原帖由 idoi1021 於 16-06-14 發表
您好呀,所以希望大家可以係度分享下啦。

各位派左官小家長,有無叩中左其他?另外收到書單未?幾多人會做同學仔?