用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩同路人
樓主: lamlianyu
go

[其他] 發展遲緩同路人  

回覆 benny3163 的帖子

我有阿排政府排到2017先照= =

回覆 AngelVenus 的帖子

我都係排到17年4月

引用:Quote:原帖由+Sask999+於+16-08-14+發表我

原帖由 goodmorningsir 於 16-08-23 發表
可否分享一下自閉譜系有什麼病徵?
可以參考下協康的資料:

回覆:發展遲緩同路人

請問各位媽媽有參加協康幼兒計劃,我排青蔥計劃時參加左,剛收到電話9月有位可上堂,一堂要五百幾不過可以申請政府補助。

回覆 roy_ming8374 的帖子

我都有排青蔥,但佢冇叫我參加幼兒計劃,請問係咩黎架?

回覆 Sask999 的帖子

唔該哂!

引用:回覆+roy_ming8374+的帖子 我都有排青蔥,

原帖由 benny3163 於 16-08-24 發表

我都有排青蔥,但佢冇叫我參加幼兒計劃,請問係咩黎架? ...
全名叫幼兒訓練服務,我個時打去問青蔥計劃時問姑娘,有冇課程俾2歲左右等評估小朋友讀,佢俾介紹呢個俾我

咁你排到青蔥未?使唔使要有咩條件先可以申請資助?

引用:回覆+roy_ming8374+的帖子 咁你排到青蔥未

原帖由 benny3163 於 16-08-25 發表

要資產審查

引用:Quote:原帖由+benny3163+於+16-08-24+發表

原帖由 roy_ming8374 於 16-08-24 發表
全名叫幼兒訓練服務,我個時打去問青蔥計劃時問姑娘,有冇課程俾2歲左右等評估小朋友讀,佢俾介紹呢個俾我
...
這個係單對單訓練,家長陪上堂, 主要係訓練認知, 上完堂可能會借d 教材返屋企家長繼續同佢溫習下, 你可以試下協康有無短期資助及睇下自己能否符合資格。不過先要評估左先。

引用:回覆+roy_ming8374+的帖子 咁你排到青蔥未

原帖由 benny3163 於 16-08-25 發表

我未排到青蔥啊 我8月頭排,唔知要排幾耐左右?你排左幾耐?

引用:Quote:原帖由+roy_ming8374+於+16-08-24+發

原帖由 KCHK 於 16-08-25 發表
這個係單對單訓練,家長陪上堂, 主要係訓練認知, 上完堂可能會借d 教材返屋企家長繼續同佢溫習下, 你可以試 ...
我有話要申請資助,不過唔知要乜條件先過審批?

我記得有兩種, 唔好意思, 我的資料已經係3年前的了, 唔知是否update, 一種係自己協康會的資助, 我記得一次過比$6000用來扣數, 用完就自己比返錢, 要一早book好時段, 唔可以改期,唔記得要咩條件, 我只係比左入息證明佢, 另外一個係關愛基的資助(現在叫學津), 呢樣係要評估完要等待S位時社工幫你申請的。

引用:我記得有兩種,+唔好意思,+我的資料已經係3

原帖由 KCHK 於 16-08-25 發表
我記得有兩種, 唔好意思, 我的資料已經係3年前的了, 唔知是否update, 一種係自己協康會的資助, 我記得一次 ...
好的。我明天打去協康問問。謝

我好無助,參加好多私人的社交訓練班也waiting list
我唔想再等喇⋯⋯

你有無魚翁撒網咁咩都參加呀?有時真係無辦法的, 係要等, 我試過一係咩都無位, 然後又全都有位, 我要立刻選擇上邊度的堂。

回覆 KCHK 的帖子

請問評估係唔係一定冇資助?

評估無資助

引用:回覆+KCHK+的帖子 請問評估係唔係一定冇資

原帖由 benny3163 於 16-08-27 發表
回覆 KCHK 的帖子

請問評估係唔係一定冇資助?
我有用協康的,但之後如果要上堂的就唔可以在申請資助

回覆:慧威喂 的帖子

我2歲半仔仔有1年以上既整體發展遲緩,上左半個月私人密集班,  好開心已見有進步, 可以坐定定一陣,肯聽人講野。 唔似之前無時停, 好似過度活躍。佢個人定左d, 終於可以坐係度教佢, 我超開心。 之前都上過青蔥小跳豆, 旦對仔仔無大幫助, 果時真係勁擔心和迷茫。宜加轉左第2間, 眼見有進步, 又會教我返屋企點教仔仔, 就算間訓練班好遠都值。每個小朋友性格唔同, 教法都唔同, 只要揾到合適既教法, 問題就容易解決, 各位家長努力!