用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 【求救】點處理小朋友升左英中後既學習困難? ...
go

【求救】點處理小朋友升左英中後既學習困難?

就快就最後一次考試... 仔仔今年D成績真係馬馬虎,我發現佢最大問題係好似仲未適應到英文為教學語言,D野一知半解咁... 就快又最後一次考試,有無媽咪可以建議下點幫佢?

点解等到学期尾先做野啊~上学期完左就要補救~歸根究底係英文底子差?揾个補习哥哥跟貼d。暑假要追番進度補番底啊~~英文真要加强啊~

回覆:dannisleung 的帖子

回覆:【求救】點處理小朋友升左英中後既學習困難?

建議在暑假進行密集式私補,并早一點備課,是中二的課程,主要是英文和數學。

聽阿仔講, F1上學期考試后,好多同學開始去補習, 近日就來大考, 佢預計有同學會追上來, 要名次前就要更加努力.

阿仔小學英文成績只是一般中上, 但應付英中學習問題不大,主要係阿仔肯去串英文生字, IS, History比較多生字, 佢話有同學英文痲痲,但數學成績好好,英語能力對數學成績影嚮唔大.

Yanamami 發表於 16-6-6 20:11
点解等到学期尾先做野啊~上学期完左就要補救~歸根究底係英文底子差?揾个補习哥哥跟貼d。暑假要追番進度補 ...
因為真係唔想迫佢去密集式補習,上學期我都有同佢傾過架喇,佢又答應我會比心機追上,咁無理由唔比機會佢架麻...

dannisleung 發表於 16-6-7 10:36
因為真係唔想迫佢去密集式補習,上學期我都有同佢傾過架喇,佢又答應我會比心機追上,咁無理由唔比機會佢架 ...
唔係唔俾机会~我女中-時我亦全放手,但試完上学期自己心裏有数,係未上手未把握中学学习模式定还是係英文底子唔好跟唔上~前者你可以俾時间俾机会;後者你係唔可以浪費時间~如果係能力上有问題,無人幫佢,佢点追上呢?

好嘞~你而家机会已俾左佢,升班試亦考紧,如今次成績仍然有心無力,呢个暑假必須面对現实密集補底。再升上去只有更难,如中-都未把握好,你可以想像後果,距離“追上”只会越黎黎遠,越黎越难吧~~

Yanamami 發表於 16-6-7 10:55
唔係唔俾机会~我女中-時我亦全放手,但試完上学期自己心裏有数,係未上手未把握中学学习模式定还是係英文 ...
我都明白呀,暑假真係要佢努力啲... 我都有同佢講,媽媽唔想做怪獸家長,但你成績唔好,唔快D打好根基,之後會更辛苦,搞到我都好大壓力,唉。

各位有無D老師/ 有無邊間補開覺得係OK?

回覆:dannisleung 的帖子

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

請問 British council 的英文中學course好嗎?

friendfriend  沒有幫助,不要去,浪費錢和時間  發表於 16-6-15 12:13

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-6-7+10:55+唔係

原帖由 dannisleung 於 16-06-07 發表
我都明白呀,暑假真係要佢努力啲... 我都有同佢講,媽媽唔想做怪獸家長,但你成績唔好,唔快D打好根基,之 ...
如果不想迫得緊,可以看一看那幾科差,應該不會全部差,通常是英文,Maths, IS,就補這幾科,通常想快些有進步是私補,這是我經驗,如果英文底子不差,可多做練習。串生字,多做練習是有用的。

越早補習越好,因為英文要浸,樓止講得岩,應該考左上學期期考之後即時補,上學期派左成績表我個仔個家長群组入面已經有家長揾人補英文喇。
我發現,升中之後,每一科範圍咁大,根本冇乜時間照顧英文科,所以,各位jm 如果想仔女讀英中,就要把握小學的六年去打好基礎,睇多D英文書

anna59 發表於 16-6-9 17:04
越早補習越好,因為英文要浸,樓止講得岩,應該考左上學期期考之後即時補,上學期派左成績表我個仔個家長群 ...
agreed, 再加上各科目既分數比率不同, 如果主科強也有優勢.
英文升中前必須加強, 否則s1時會英文比較難適應.

除了補習應要利用暑假由淺的fictions開始睇,閱讀真的是提升英文的不二法門,中一還有時間追,數學要重做revision exercise

英中並非想象咁難適應,當然中間會有個過程啦
我建議當務之急是要搵同學幫手,另外上堂唔明要唔怕瘀向老師發問。為了要更容易明白/吸收老師講咩,最好做定預習。
對於非課程的用語,講你知,其實大部份老師的英文都係海軍鬥水兵,來來去去都係嗰幾句,只是英中規定校內講英文,老師唔講唔得罷了;聽慣左就明。啲老師唔會專登講啲超深英文去為難啲學生架,咁做對個老師本身一啲好處都冇。
另外,多參加學校的英文活動,例如 workshop,辯論、話劇等,都有幫助和其它人用英語溝通。第一次參加依啲會覺得好唔自在,不過之後就會覺得好玩架啦
總之就是要放低不必要的自尊/自卑,放膽去講/聽,就會好快適應架啦
再唔得就要考慮校外的幫助,例如補習等

其實,好多學生讀英中讀吾上系因為英文吾好,英文就好似火車頭,英文吾好連帶幾個副科,例如科學,地理,西史都吾好

西史, 地理, 數學等, 可先備課及串字.  由其是數學"解題"是基本第1步.  
閱讀是長遠做法,   現階段, 要跟上進度, SUGGEST還是先私補.  否則中二後課程趕, 及難追.

唉。。。。