用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 彿教中華康山學校
樓主: mrs.yiu
go

彿教中華康山學校 [複製鏈接]

引用:想知一間佛教學校同普通學校的分別!因為都

原帖由 emilylaugg 於 16-06-05 發表
想知一間佛教學校同普通學校的分別!因為都派了這間比我女
可以直接打電話問學校。應該會樂意解答的。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

SWEETANN 發表於 16-6-9 09:33
我都好鍾意呢間學校, 校長,老師好熱心,學生都好有禮貌。我參觀過約10間小學,呢間係最能夠impress 到我 ...
個同學仔很乖

回覆:彿教中華康山學校

我參觀過康山, 校長的確好熱誠, 完全感受到。無奈因為佛教而令人卻步。我去年參加左好多小學開放日或簡介會, 熱門的學校部份校長較冷酷, 與康山校長的友善差好遠。我住附近, 小朋友都好有禮貌, 環境好, 校舍大, 只是升中率唔夠高。

今年自行收生第一輪康山都收足, 校長說開辦5班, 小班教學25人一班, 頂多收27人。自己感覺康山不是傳聞中的寶校囉!

引用:+我都覺!!+不過唔知佢中學派位點呢?!+... +

原帖由 mrs.yiu 於 16-06-05 發表
我都覺!! 不過唔知佢中學派位點呢?! ...
其實校網有列出來,這是14-15年度的升中chart

引用:Quote:原帖由+mrs.yiu+於+16-06-05+發表我

原帖由 lalamike 於 16-06-09 發表
其實校網有列出來,這是14-15年度的升中chart
校務報告咪有%,並使睇图慢慢度

回覆:彿教中華康山學校

14網全部傳統谷型學校,難得有一間强調happy school,小班兼活動教學,我唔想孩子日日返學都只係做功課同默書,所以揀呢間。老師校長有愛心,佛教學校資源比天主教多

回覆:Nataliejay 的帖子

有誰要收購康山兩條校裙和一件體育服嗎?

醒目開學勳章

家校溝通好好,有App方便家長睇資訊,各班特别活動嘅相片,好少学校可以咁open比家長知道小朋友做咁乜
‹ 上一主題|下一主題