用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女英華/港同?
go

女英華/港同? [複製鏈接]

論學術成績, Ying Wa 比港同好, 而且仲要免費教育. 但感覺上讀港同會開心D, 無甘大壓力, 而且學校著重培養學生的presentable skill and creativity. 呢D係DSE成績睇唔到, 如果打算會到外國升大學, 點選好?有冇讀英華/港同的家長可分享下?
   1    0    0    0

只係鱼与熊掌不可兼得吧~人生总係充滿取捨,就睇你較重視边方面~

王家爸爸    發表於 16-5-31 10:37

回覆:女英華/港同

我會咁揀:自己仔女嘅學術成績最理想係能處於學校嘅16.5%-33%之間,在校內可以得到適量嘅重視,照顧同機會,向上游亦有足夠嘅空間同動力!

學校成績高啲低啲,其實都會視乎收生嘅水平,未必可以直接睇到自己仔女將來嘅成績!

我唔係兩間學校嘅家長,以上純粹自己嘅感覺,而仔女唔同嘅性格亦會有唔同嘅選擇。

我估計你女兒和我女兒同一校網,又係B1幾穩陣。當年我們問了同一問題,最後決定揀港同。

我想其實你已經幾了解兩間學校的特性,無需再補充。唯一想講是DSE成績並不是和學校有絕對關係,收到什麼學生才是重點。港同因為剛建校不久,一直未能收到成績最頂級的外來學生,而且每年小學最好成績的一群升中生,一般都會收到傳統名校的誘惑,不選擇直升書院。平均成績看似不及其他傳統名校。但事實是,港同上年出了兩個DSE狀元,都是由小學選擇直升書院,但就未有聽聞同屬港同小學尖子,但當年選擇傳統名校的學生,成為狀元。同一梯隊的學生,經過六年不同的學習環境,港同成績是有競爭力的。當然還有賺到你提到一般DSE考試成績不能反映的skills!

最後還是要睇學生的學習動機,和家長選港同而放棄免費B1的膽量!
‹ 上一主題|下一主題