用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣得知一間中學既DSE成績?
樓主: IloveJJ
go

點樣得知一間中學既DSE成績? [複製鏈接]

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+22:00+咁即

IloveJJ 發表於 16-5-31 09:32
九華我都去到喎!底咁你有申請嗎?SPC是否St. Paul Boys?我校今年師兄考級50/150無得in。但我好懷疑如果我仔 ...
佢果個好似係囡囡? SPC係唔係 St Paul Convent? 你阿仔應該考SPB。無話值唔值既, 總之直資考多幾間無壞。

bobbob  spc= st paul's college 男校嚟  發表於 16-5-31 11:18

little_yolky 發表於 16-5-31 11:08
佢果個好似係囡囡? SPC係唔係 St Paul Convent? 你阿仔應該考SPB。無話值唔值既, 總之直資考多幾間無壞。 ...
SPB其實只係一般人"俗稱", 根本沒有一間叫St Paul Boy..... 正名係St Paul's College, 所以叫SPC都合理....

不過簡稱好易令人誤會....... 我會咁叫, 或者全寫, 避免誤會

SPCS: St Paul Convent School (Secondary School)
SPC: St Paul's College

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob  spc= st paul's college 男校嚟  發表於 3 分鐘前

我一直以為佢個係仔添。

bobbob  都無抵觸 揀得kc嘅梗係仔  發表於 16-5-31 11:49

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-31+09:32+九華

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 小兒係西貢區,所以

IloveJJ 發表於 16-5-31 11:27
你有睇金文泰和張祝珊嗎?
揀得SPCC同SPC, 可能唔會想考金文泰.....因為要用咗自行一個位。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-31+11:27+你有

IloveJJ 發表於 16-5-31 11:27
你有睇金文泰和張祝珊嗎?
金文泰過去3年既3322率得6X%, 52% 同 50%, 中文唔會好得去邊

bobbob  咁嘅表現好難話係band 1尾,頂多係叫band 2b  發表於 16-5-31 12:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 16-5-31 11:08
佢果個好似係囡囡? SPC係唔係 St Paul Convent? 你阿仔應該考SPB。無話值唔值既, 總之直資考多幾間無壞。 ...

SPCS (St. Paul's Convent School)

IloveJJ 發表於 16-5-31 11:26
「其實,小兒與樓主的兒子有很多相似地方。小兒一直也是強文弱數,何時何地,一有時間,也是書不離手;但數 ...
咁你個係仔定女? 越睇越亂

IloveJJ 發表於 16-5-31 11:33
但SPCC,SPC又唔係自行,係直資之嘛!
我諗little_yolky既意思係你揀得SPCC,應該係B1A生,無理由浪費一個自行機會去揀間B2既金文泰。

little_yolky  我唔敢講得咁白,怕俾人鬧  發表於 16-5-31 12:00

王家爸爸 發表於 16-5-31 11:49
咁你個係仔定女? 越睇越亂
同bobbob一樣睇法,揀得QC, KC,一定係仔啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-31 11:57
同bobbob一樣睇法,揀得QC, KC,一定係仔啦
但係「佢個係仔嚟!」可能暗示自己嗰個唔係仔,所以最好等佢Confirm下,唔係越講越亂。

到底係仔定女?

王家爸爸 發表於 16-5-31 12:01
到底係仔定女?
樓主係#14講咗係仔啦!定係你地又講緊另一個?

王家爸爸  我唔肯定,所以問清楚,唔想教錯人。   發表於 16-5-31 13:16

hkpapa852 發表於 16-5-31 12:03
樓主係#14講咗係仔啦!定係你地又講緊另一個?
樓主果個緊係仔, 佢阿仔同我大女性格喜好一模一樣, 所以係我阿女既男版, 唔會錯。係講緊有位家長, 小朋友報SPCC同SPC, 唔好彩失敗咗果位, 我一直以為SPC係女校果間, 所以以為係女。原來SPC係男校果間嚟。

bobbob  製造混亂  發表於 16-5-31 12:17
MASAYA  所有既謎解開喇,妳就係出現問題既人!   發表於 16-5-31 12:10

回覆 little_yolky 的帖子

我講的SPC 係St.Paul's College,即係St. Paul Boy's.

little_yolky  終於明咗了。  發表於 16-5-31 13:20

回覆 IloveJJ 的帖子

小兒自行報了九華,名次五下6/128,六上5/128,SPC冇得in。唔好問我點解,我都唔知,之前在其他Post討論過。現在希望自行成功,唔係會考慮再叩門SPC。

王家爸爸  SPC轉咗校長之後熱門咗   發表於 16-5-31 12:42

回覆:點樣得知一間中學既DSE成績

‹ 上一主題|下一主題