用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣得知一間中學既DSE成績?
樓主: IloveJJ
go

點樣得知一間中學既DSE成績? [複製鏈接]

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-5-30 15:27
南區諗港同會唔會好啲?有哂你要既野。
港同出名中文麻麻喎

王家爸爸  情況有啲似筲官同港島民生。  發表於 16-5-30 17:08

bobbob 發表於 16-5-30 16:56
港同出名中文麻麻喎
港同學生既DSE成績英文好過中文相當多。

bobbob  咁又叫人揀?  發表於 16-5-30 17:14

bobbob  咁又叫人揀?
唔明你講嘜?

引用:Quote:bobbob+發表於+16-5-30+16:56+港同出

王家爸爸 發表於 16-5-30 17:20
唔明你講嘜?
樓主問邊間中學中文好,你話港同但又話英文比中文好得多,係,英文比中文好得多唔代表中文差
不過港同中文係點應該大家心裡有數

p.s. 我只係推測bobbob想講既野,我覺得港同係好好既學校架

bobbob  港同當然係好好既學校!  發表於 16-5-30 17:55
王家爸爸  明白,可能係咁。  發表於 16-5-30 17:25
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-30 17:23
樓主問邊間中學中文好,你話港同但又話英文比中文好得多,係,英文比中文好得多唔代表中文差
不過 ...
港島區DSE成績英文好過中文相當多既學校相當多,例如港同、筲官、港島民生等。呢三間都好過中基,佢連中基都會考慮,當然揀港同合理好多。

王家爸爸 發表於 16-5-30 17:24
港島區DSE成績英文好過中文相當多既學校相當多,例如港同、筲官、港島民生等。呢三間都好過中基,佢連中基 ...
應該同樓主要求有d差距,不過又好難事事完全符合要求既,有時係要取捨

王家爸爸  選擇唔多  發表於 16-5-30 17:42
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-5-30 17:21
其實係咪總結嚟講,有中史、西史,中西區,又唔駛面試,就只有KC?

我建議從另一個角度睇,首先如果男仔,中文好(假設英文、數學只係中上),其實選擇唔多。睇返2014年(第3屆)DSE,33222率有70%或以上,而中文達3率又有70%或以上:
學校

33222 率

中文達3率

地區

聖保羅男女中學

92.0%

92.0%

中西區

聖若瑟英文書院

88.0%

89.0%

中西區

張祝珊英文中學

86.8%

86.8%

東區

皇仁書院

85.5%

86.0%

灣仔

聖馬可中學

85.2%

85.2%

東區

香港中國婦女會中學

84.7%

84.7%

東區

英皇書院

81.3%

>81.3%

中西區

筲箕灣官立中學

77.6%

77.6%

東區

港島民生書院

74.6%

76.3%

東區

港大同學會書院

71.4%

72.9%

南區

因為我已經唔需要,所以無收集2015年既數據,我諗明年需要係港島區揀學校既家長可以自己做下,然後分享被大家研究下。

shypama  您真係乜都有  發表於 16-5-31 10:40

MASAYA 發表於 16-5-30 17:27
應該同樓主要求有d差距,不過又好難事事完全符合要求既,有時係要取捨
如果合格率85%以上又怕讀唔掂,其實港島區可以揀既得一隻手數埋咁多。

王家爸爸 發表於 16-5-30 17:40
我建議從另一個角度睇,首先如果男仔,中文好(假設英文、數學只係中上),其實選擇唔多。睇返2014年(第3 ...
其實呢,我印象中睇過band1中學中英達3率,好多廣教中都係中文比英文大約差1x%,普教中大約係差2x%,主要係我個區
p.s. SPCC同DGS好似中四開始轉返廣教中?

bobbob  港同書院係廣教中  發表於 16-5-30 17:56
王家爸爸  所以話普教中對中文成績無嘜幫助,SJC都係中四開始轉返廣教中。  發表於 16-5-30 17:55

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-5-30 17:20
唔明你講嘜?
樓主唔係想揀間文史強嘅學校咩?港同明顯唔係喎

bobbob 發表於 16-5-30 17:54
港同書院係廣教中
都係初中普教中,高中廣教中?

bobbob  等版主答你  發表於 16-5-30 18:06
bobbob  係喎  發表於 16-5-30 18:03

bobbob 發表於 16-5-30 17:54
等版主答你
http://subject.hkugac.edu.hk/chinese/index.php/curriculum
唔駛啦,港同網頁自己係咁寫

//既已在初中建立了普通話之聽講能力,學生升上高中後,一方面須提升運用中文的能力,另一方面還須應付公開考試。此階段亦為思維發展的重要時期,為使有利吸收與交流,作高層次思考,高年級中文科將以母語粵語為教學語言。//

回覆 IloveJJ 的帖子

小兒係西貢區,所以我的選擇應該唔啱你用。中西區我有聽過SPCC和SPC的簡介會,覺得適合,也有報,不過唔成功。其他我有去聽簡介會,而又發現不只重理科的學校,就只有九華。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 小兒係西貢區,所以

醒目開學勳章 王國長老

回覆:點樣得知一間中學既DSE成績?

以公開試成績黎講,港同中文仍有待加強(係丫嘛怕咩講!最怕d家長一俾人講學校就起鋼,然後發晦氣話人攻擊佢,又唔唸自己越護法人地緊係越反感
俾多少少資料:中四選科係好自由嘅,基本上任揀,唔駛爭,不過條件係滿10(?)人至開班,以今年中四為例,開到英國文學,但開唔到中史。之前又試過開到中史,所以年年唔同。

IloveJJ 發表於 16-5-30 22:00
咁即係,又係得返spcc,kc。咁睇嚟阿仔一定要考好啲,入到最top嗰批,唔係就無得讀歷史啦! ...
所以話選擇唔多,每一間都要去睇下。

IloveJJ 發表於 16-5-30 22:00
咁即係,又係得返spcc,kc。咁睇嚟阿仔一定要考好啲,入到最top嗰批,唔係就無得讀歷史啦! ...
整體得,中文又得,係港島區就係得嗰十間,而十間中又唔係間間有文學,中史同世史,所以選擇唔多。如果你唔想去東區,得返SPCC、KC、港同三間可以揀。
‹ 上一主題|下一主題