用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣得知一間中學既DSE成績?
樓主: IloveJJ
go

點樣得知一間中學既DSE成績? [複製鏈接]

ANChan59 發表於 16-5-30 12:04
我中二的中史老師十分受歡迎,中史堂是故事堂,他又懂得借古喻今,舉一反三,十分過㽼,但最好的學生還是修 ...
唔好介意,你個年代教歷史既老師係咪普遍都有心教同有料d,我指既比較係你個陣同其他科既老師比,我個年代好似歷史老師都唔係好願教歷史咁,係我個一年遇到既例外
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-5-30+12:04+我中

原帖由 MASAYA 於 16-05-30 發表
唔好介意,你個年代教歷史既老師係咪普遍都有心教同有料d,我指既比較係你個陣同其他科既老師比,我個年代 ...
我同意,我遇到三個不同的中史老師,這位老師冇得頂,其他就旺角隔離!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+11:17+謝謝!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+11:17+謝謝!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-5-30 11:26
佢話之前老師(小一小二同一個老師)唔識就俾答案佢哋, 無解釋, 但今年科主任會解釋佢哋聽。

仲以為補習社老師先係咁,估唔到學校老師都會

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+11:15+我都

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+10:47+呢間

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+10:52+我尋

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 其實只要阿仔有興趣

IloveJJ 發表於 16-5-30 12:32
雖然話可以自學。但大家揀中學,唔係都係揀DSE成績好既咩?咁所以我都係想搵文科DSE成績好既中學囉!

...

其實你有咁定既要求, 我建議你要去中學搵多D資料, 因為每間中學高中課程選擇方式唔同, 有D自由選科, 有D係只有套餐A,B,C咁..... 可能某校會有你個仔想讀既科, 而成績亦理想, 但可能佢地選科只得套餐選擇, 但個套餐又未必啱你個仔.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-5-30 12:31
除了歷史,係咪仲有文學可揀架?
男校好少有中國文學同英國文學讀,要讀可能需要去SPC或者DBS。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-30+13:48+

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+12:31+除了

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-05-30+發表男

IloveJJ 發表於 16-5-30 14:21
王家爸爸  「SPCC唔容易入 」就係發覺我想讀嗰啲科,全部都係咁勁既學校,點攪?想搵間中中地既有 ...
你想讀嗰啲科,未必係你仔到中學時想讀嗰啲科。
通常男仔既文學都會比女仔差啲(特殊情況例外),原因係女仔既對文字既感覺、對文字之間既邏輯關係既理解,一般都會好啲;相反,一般男仔對數字既感覺、對數字之間既邏輯關係既理解,會好過一般女仔。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-5-30 11:26
以前我唔信, 依家全部信!

我大女由幼稚園開始數學已經麻麻, 我就安慰自己, 細女丫嘛, 細人差唔多成年, 係 ...
我囡 P.5 & P.6 數學真係無靠學校老師, 由專補老師同佢勁執.

升 P.5 時已收風某位老師有問題, 已升中家長叫我搵個好既專補補數, 幸好個時已經有一位.

每逢測考加堂, 將個位老師 "所謂既已有知識一定識", 但有部份好似未教到啵, 由專補再教過, 唔係數學都死埋.

所以有時唔係唔識, 只係遇到既老師係點咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實,小兒與樓主的兒子有很多相似地方。小兒一直也是強文弱數,何時何地,一有時間,也是書不離手;但數學則只應付考試而已。我在替他選擇中學時,也發現大部分男校,是強理弱文。但從另一方面想,到中四選科時,就不用與人爭熱門科目啦!

IloveJJ 發表於 16-5-30 14:21
王家爸爸  「SPCC唔容易入 」就係發覺我想讀嗰啲科,全部都係咁勁既學校,點攪?想搵間中中地既有 ...
聽聞中華基金高中選科好有彈性, 不過呢間係咪你心水?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+14:21+王家

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+14:21+王家

‹ 上一主題|下一主題