用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣得知一間中學既DSE成績?
樓主: IloveJJ
go

點樣得知一間中學既DSE成績? [複製鏈接]

回覆:ANChan59 的帖子

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+10:39+因為

IloveJJ 發表於 16-5-30 10:50
little_yolky  佢阿仔唔多鐘意講嘢喎!
有樣野我估唔到既,係佢哋中文口試不嬲係講故事,阿仔一向考得好差 ...
如果有咁既target, 要操到英文好好, 要非常非常之好。

MASAYA  中學時識個鬼妹做女朋友囉  發表於 16-5-30 11:01

IloveJJ 發表於 16-5-30 10:52
我尋日搵舊post,見話係中大歷史系要5科24.5分,但無邊科優先,咁即係中英數通識加兩科歷史都得啦!

...
要求可能會變, 每年去相關學系查吓收生要求好D

IloveJJ  明白,謝謝!  發表於 16-5-30 18:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-5-30 10:47
呢間我一定會去,不過,我當初係唔想入咁叻既學校,因為唔想佢無心機(佢性格係無鬥心無信心)。你知道KC係可 ...
如果無記錯,KC有中史同西史,SJC只有中史。

IloveJJ 發表於 16-5-30 10:52
我尋日搵舊post,見話係中大歷史系要5科24.5分,但無邊科優先,咁即係中英數通識加兩科歷史都得啦!

...
中大歷史系要求3322+2X, 所以最少6科, 唔係5科。2X最少要3。僅供參考。

MASAYA  中學時識個鬼妹做女朋友囉  發表於 2 分鐘前

我C6同我拍拖前所有女朋友都係PTH人, 但C6 D煲冬瓜真係好鬼屎。學語文, 都係要正正經經學好D。

王家爸爸  我都有啲舊同事同大陸或者台灣人拍過拖,有個仲結埋婚,但係啲煲冬瓜都係好差,唔明白點解。   發表於 16-5-30 11:15

IloveJJ 發表於 16-5-30 10:45
我自己梗係希望佢喜歡理科啦!但佢真係偏向文科,我就覺得勉強無用囉!我預咗佢讀文學呀!歷史呀!咁架啦! ...
我仔都係對歷史有興趣(尤其係世史),但係到咗中學,開始對理科有興趣,所以建議你唔駛擔心,大部分男仔最終都係對理科既興趣大啲,話無興趣可能只係因為未接觸過,有啲怕。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+10:45+我自

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+10:52+我尋

IloveJJ 發表於 16-5-30 11:15
我都覺得理科係有機會有興趣,但讀理科數學不可以太差嘛!佢真係好無數學感,我細仔唔係咁架!我自己都讀理 ...
我覺得其實好既數學老師唔多,主要係啲概念講得唔清楚、依書直說、講得悶,所以我都係自己同小朋友補數學。

IloveJJ 發表於 16-5-30 11:17
謝謝! 我知入歷史系唔一定要讀歷史,但如果佢讀歷史易又有興趣,咁唔係好過讀其他無興趣嗰啲咩?咁入歷史系 ...

其實, 對歷史有興趣, 唔代表想讀歷史.

當興趣變成責任, 可能會好痛苦, 問清楚個仔係咪真係想"讀歷史"先決定會好D

IloveJJ  尋晚問過,果然係!  發表於 16-5-30 18:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝! 我知入歷史系唔一定要讀歷史,但如果佢讀歷史易又有興趣,咁唔係好過讀其他無興趣嗰啲咩?咁入歷史系 ...
不過其實都兩睇,要睇讀大學既目的,係為職業先修定係咩,為左興趣讀個科,我自己覺得係好事,不過要為讀完大學既出路,可能就有d窄,不過我係支持為興趣讀左先,但利申我家絕對唔富裕,唔係冇家庭負擔所以先贊成子女為興趣讀
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

王家爸爸 發表於 16-5-30 11:19
我覺得其實好既數學老師唔多,主要係啲概念講得唔清楚、依書直說、講得悶,所以我都係自己同小朋友補數學。 ...
以前我唔信, 依家全部信!

我大女由幼稚園開始數學已經麻麻, 我就安慰自己, 細女丫嘛, 細人差唔多成年, 係差D既。到小學都係咁, 小一小二每況愈下, 我一直係以為阿女數學差。點知到小三, 換咗數學科主任教佢, 第一次測驗由小二既71分跳到84分, 然後仲係咁標升, 好似東華D善款咁, 至考試係91分!佢話之前老師(小一小二同一個老師)唔識就俾答案佢哋, 無解釋, 但今年科主任會解釋佢哋聽。佢一年之後至同我講!

hkpapa852 發表於 16-5-30 11:22
其實, 對歷史有興, 唔代表想讀歷史.

當興趣變成責任, 可能會好痛苦, 問清楚個仔係咪真係想"讀歷史"先決定 ...
尤其香港普遍教歷史既方法都幾抹殺興趣... 我呢科比較幸運,中學時個老師可以提升到讀中史既興趣,不過都係得呢科...
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-30 11:24
不過其實都兩睇,要睇讀大學既目的,係為職業先修定係咩,為左興趣讀個科,我自己覺得係好事,不過要為讀完 ...
我始終係比較現實, 由細到大都"導向"子女既"志願".

興趣我唔介意佢地學乜, 有能力有時間我都任佢地去學, 但會同佢地研究"志願"要如何達成.... 當然, 佢地可以改變志願, 但..... 我都對佢地志願有D要求, 起碼要搵到食吖!

2X唔應該揀兩科歷史, 到時應該揀學校歷年攞高分較多果科史, 可能係中史/西史, 因為呢個數據表示學校既師資問題(中史西史唔一定係同一老師教), 有時有興趣都無用, 師資好重要。另一科X應該揀其他, 以增加入大學既機會, 因為有D院校某D科, 可能係要修過某類科目先可以報, 又或者有M1M2會加重比例等等, 要仔細分析。

不過, 小朋友入咗中一先刨呢D資料都未遲。

hkpapa852 發表於 16-5-30 11:29
我始終係比較現實, 由細到大都"導向"子女既"志願".

興趣我唔介意佢地學乜, 有能力有時間我都任佢地去學,  ...
無論係聖經既「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」,定係孔子既「因材施教」,都係教我地因住子女既特質去行呢條教育路嘛

回覆 IloveJJ 的帖子

其實只要阿仔有興趣又肯讀, 要讀通歷史無難度,  能開竅自學自知,
入那一間也無妨, 要明白香港地中學內有能力啟發學生的老師真不知有多少,

所以重點是阿仔能力更高的便選band 1 頭的學校, 學習氣氛濃厚些, 中等成績便選band 1中上的,

既然是男孩子, 遠一點跨區的也不怕吧!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-30+11:22+其

原帖由 MASAYA 於 16-05-30 發表
尤其香港普遍教歷史既方法都幾抹殺興趣... 我呢科比較幸運,中學時個老師可以提升到讀中史既興趣,不過都係 ...
我中二的中史老師十分受歡迎,中史堂是故事堂,他又懂得借古喻今,舉一反三,十分過㽼,但最好的學生還是修理科為主!

但他亦教懂我們如何應用歷史,比較歷史事件,都一生受用!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題