用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 考試期間會否收仔女的智能電話
樓主: TingKiumom
go

考試期間會否收仔女的智能電話

TwinWong 發表於 16-5-30 15:18
咁希望d細路生性唔好麻烦你去學校同細路收反部手机啦
係合乎使用規例既情況下....學校點解要收學生部手機??

唔使咁緊張...我已講過間間學校要求唔同....有D中學用電子產品率係好高
家長係可依自己既認為去處理.....我從無提過乜係正確 ~~~

引用:Quote:TwinWong+發表於+16-5-30+15:18+咁希

原帖由 mcl203 於 16-05-30 發表

唔使咁緊張...我已講過間間學校要求唔同....有D中學 ...
咁你學校真係快樂樂校園

引用:Quote:TwinWong+發表於+16-5-30+15:18+咁希

原帖由 mcl203 於 16-05-30 發表

唔使咁緊張...我已講過間間學校要求唔同....有D中學 ...
咁你d細路 都好自律 你唔洗烦啦

TwinWong 發表於 16-5-30 15:29
咁你d細路 都好自律 你唔洗烦啦
又唔係喎....點會自律呀....求其唔好咁離譜就閉眼算

真係有D學校係同學和同學溝通....甚或老師和同學溝通...甚或學校和同學溝通....都係會用上電子渠道

引用:要養成良好的智能手機使得習慣!到將來考公

原帖由 pineapple0983 於 16-05-30 發表
要養成良好的智能手機使得習慣!
到將來考公開試,唔用智能機收料,好蝕底
所以,不是用唔用的問題,是如何 ...
如果個個用得其所 個個家长就烦少依個问题

TwinWong 發表於 16-5-30 15:36
如果個個用得其所 個個家长就烦少依個问题
初初小朋友接觸smart phone,會覺得好好奇,樣樣都玩樣樣都試,好似手遊、交友/即時通信、改相呀嗰啲
到依啲已經習慣晒,已經變成日常必需之後,smart phone同一般手機分別唔大,當然功能就強好多,畫面又靚好多啦
這是科技發展的必然趨勢,你唔去習慣佢,就會被淘汰。例如以前咩都e,依家仲有幾多人會用e??
到左中5中6,學生已經唔覺得部 smart phone 有咩特別,最多新機會快啲靚啲,但已經冇左最初嗰種震撼感。
咩又係電話一部!?
因為個個都有,冇咩稀奇,最多咪 android 同 iOS 的分別囉~
所以,橫惦都要習慣,越早習慣越好~
當然有小部份人是成癮的,屬病態一類,就好難講啦

回覆 TingKiumom 的帖子

一開始升中一已經同佢約法三章,UT 及考試一定收機,佢自己都知,所以冇乜唔開心事發生,調返轉,今年中三佢竟然自動自覺交部機比我,叫我鎖住佢

pineapple0983 發表於 16-5-30 16:47
初初小朋友接觸smart phone,會覺得好好奇,樣樣都玩樣樣都試,好似手遊、交友/即時通信、改相呀嗰啲
到依 ...
完全認同你今時今日上網搜尋新資訊, 方便又快捷,
好似你分享入大學机會率個EXCEL表, 實在又超好用

但依家出外晚飯見太多BB/小童/年輕人/老人都玩手机同IPAD玩到DUP 晒頭,
基本上同台食飯, 各自修行, 又見個BB只會同電子奶咀互動, 個大人同佢講野叫佢食飯,
BB一掌推開佢, 脾氣暴躁仲係喊得好大声好利害, 最后要塞返個電子奶咀比佢至肯收声,
真係咁早開始, 唔係咁好, 電子產品要用得其所, 方唯有用

mayyylai 發表於 16-5-30 17:19
回覆 TingKiumom 的帖子

一開始升中一已經同佢約法三章,UT 及考試一定收機,佢自己都知,所以冇乜唔開心 ...
我囡都會向UT/考試時, 佢一開手机, 版面寫住"立即息机去温習"

mayyylai    發表於 16-6-1 11:42
王家爸爸    發表於 16-6-1 09:55

中一下學期開始,已經要呀女放學後即時上繳手機,做哂功課同正經事先會俾返佢

回覆:考試期間會否收仔女的智能電話

原本冇收,俾我捉到兩次係到玩手機,已警告咗佢,但仲俾我捉到,咁當然沒收啦。返學會俾返佢,放學回家即收,直到考試結束。

引用:考試期間會否收仔女的智能電話?定繼續比佢

引用:考試期間會否收仔女的智能電話?定繼續比佢

原帖由 TingKiumom 於 16-05-28 發表
考試期間會否收仔女的智能電話?定繼續比佢地用?
阿仔中二,沒有收他電話。不過溫書果陣一定要放底。

事實上, 現在的新一代, 須好好學習溝通技巧
好好善用手機才是上策, 收機 : 一則傷感情, 二則是必須讓他們明白家長的出發點

收機太不實際了