用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

...

...

醒目開學勳章 王國長老

回覆:HKMA羅桂祥中學:香港首間獲ISO 9002認證中學

以前做過某教育機構,誇張講,上個世紀(19xx)已經有iso到手啦。根本同教育質數無關。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

iso 只不過係話間機構日常所做既事係跟足自己一早定立既程序,例如有哂唔同既表格,比唔同既情況用,但攞 iso 根本同教學質素無直接關係

SingMom    發表於 16-5-28 20:30

引用:iso+只不過係話間機構日常所做既事係跟足自

原帖由 晴晴小B 於 16-05-27 發表
iso 只不過係話間機構日常所做既事係跟足自己一早定立既程序,例如有哂唔同既表格,比唔同既情況用,但攞 i ...
令我諗起一句說話,"跟足程序做,没有XX",請自行填上

Ben2004  見到ISO, 便想起中共前領導人"田紀雲"!  發表於 16-5-29 10:14

晴晴小B 發表於 16-5-27 08:25
iso 只不過係話間機構日常所做既事係跟足自己一早定立既程序,例如有哂唔同既表格,比唔同既情況用,但攞 i ...

無錯, ISO只係話保証每一項"產品"都有既定流程去監管, 但沒有話一定有質素保証.

其實, 引入一項"產品"管理指標去學校, 我會覺得有D奇怪

王家爸爸  東施效顰   發表於 16-5-27 16:06
Yanamami  總覺得兩件事是風馬牛不相及的......  發表於 16-5-27 10:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 16-5-27 07:34
以前做過某教育機構,誇張講,上個世紀(19xx)已經有iso到手啦。根本同教育質數無關。

...
其實直資學校每年係咪有一筆推廣費一定要洗?

我覺得係賣定廣告等大家係7月時再搵佢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:HKMA羅桂祥中學:香港首間獲ISO 9002認證中學

ISO9002喺ISO入面係十分低嘅要求...如果學校攞到ISO/TS16949就真係利害。

Soundervolt 發表於 16-5-27 10:58
ISO9002喺ISO入面係十分低嘅要求...如果學校攞到ISO/TS16949就真係利害。
ISO/TS16949..... 係國際汽車推動小組草擬既特定質量系統要求.... 如果有學校擺嚟用.... 管理校巴嗎?

王家爸爸  TS16949同管理校巴無關,如果學校想生產校巴可能啱啲。  發表於 16-5-27 16:07

hkpapa852 發表於 16-5-27 11:34
ISO/TS16949..... 係國際汽車推動小組草擬既特定質量系統要求.... 如果有學校擺嚟用.... 管理校巴嗎? :happ ...
質量要求……人唔係貨,个个人都唔同,咇出—模—样亦唔係好事吧~

醒目開學勳章 王國長老

我又唔識分邊種iso打邊種iso。我淨係見做audit前,將d物質搬黎搬去,一部機N間分校輪住用咁lor。
但就算有iso,唔好當d家長傻,收唔夠生一樣摺。(摺唔晒,而家仲有,不過唔係家長首選)。養iso太重皮又吸唔到睛,好快就無再攪啦

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-5-27+10:58+I

原帖由 hkpapa852 於 16-05-27 發表
ISO/TS16949..... 係國際汽車推動小組草擬既特定質量系統要求.... 如果有學校擺嚟用.... 管理校巴嗎? :happ ...

TS16949實際上係深層次質量管理嘅ISO system,因汽車工業產品牽涉安全性,所以有比較高階要求既ISO system, TS無論執行性及文件處理要求都相當之高級別,由其traceability  system, 例如學校用上,可以喺系統上查出過去幾十年每一位學生每日每小時所發生嘅一切甚至父母既DNA,而且供應商(家長)要提供各項供貨(學生)的質量保證文件,例如入學前要提供PPAP(Production Part Approval Process)去證明貨品喺供應商(屋企)嘅生產條件合附採購生產商(學校)要求,而供應商(家長)亦要保持過去至少15年所有物料及生產紀錄等等去確保由最下缐到貨品推岀市場質量,係相當十分復雜嘅管理系統。

王家爸爸  仲要有APQP。   發表於 16-5-27 16:13

hkpapa852 發表於 16-5-27 10:40
其實直資學校每年係咪有一筆推廣費一定要洗?

我覺得係賣定廣告等大家係7月時再搵佢
唔係啊, 學校標榜 ISO9002 賣廣告, 驚嚇D家長多D哦。

Soundervolt 發表於 16-5-27 12:00
TS16949實際上係深層次質量管理嘅ISO system,因汽車工業產品牽涉安全性,所以有比較高階要求既ISO system ...
呢個要求, 對D有標準化既"死物"產品, 如學校日處運作管理, 或者會好D, 但如果用嚟評估教學成效...... 恐怕只會變成愛恩斯坦所講既比喻 --- 以爬樹能力去評估金魚叻唔叻 一樣咁可笑

如果學校制度有問題,而ISO又Implement得好好,可以保證學校 constantly doing things wrong,有錯繼續錯。

王家爸爸 發表於 16-5-27 16:12
如果學校制度有問題,而ISO又Implement得好好,可以保證學校 constantly doing things wrong,有錯繼續錯。 ...
ISO既循環4步曲: Plan=>Do=>Act=>Check

唔只可以令學校 constantly doing things wrong, 只要Check嗰D人唔掂, 仲可以make the thing getting worse constantly

王家爸爸  有可能   發表於 16-5-27 16:24

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-5-27+12:00+T

原帖由 hkpapa852 於 16-05-27 發表
呢個要求, 對D有標準化既"死物"產品, 如學校日處運作管理, 或者會好D, 但如果用嚟評估教學成效...... 恐怕 ...

當然啦,就算有呢尐咁精密嘅管理系統都唔可以百分百確保唔出問題,君不見車廠經常要recall嗎?學校implement ISO實際上係多餘。

學校又唔係一間公司, 一盤生意, 行咩ISO呀!!  
行ISO完全無助改善教育質素 !  

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Agree no more....我公司乜SO 都有,
老細,CEO,CxO..同人吹到天花龍鳳,
其實一場大戲,交足文件audit過到就關人·多Q餘....

回覆 myzoe222 的帖子

現今學校绝對係一盤生意,唔係點解校長月入六萬的上?

係未問辦學團體有關?羅中係津貼中學,同一辦學團體另一直資係李國寶