用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (男仔)直升一條龍中學還是其他選擇
樓主: hkmom
go

(男仔)直升一條龍中學還是其他選擇 [複製鏈接]

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-26+16:08+其實..

原帖由 積奇百事 於 16-05-26 發表
因為中學部未見成績, 留唔住人, 始終人望高處
我諗要等多幾年, 等親生仔考 DSE 出到好成績, 先可以慢慢改變 ...
成日都等「親生仔」考好D成績出來俾大家睇,淨係feel到學校&家長有依個心態,我都一定想轉。
其他成績好很多的官津,哪來有「親生仔」,咪又一大堆抽獎入,不能控制質素的學生,人地努力尋求補底的方法,唔會等「好的麪粉」,會搵下好的烹調方法,咪一樣焗到好好的麪包。

其實頭10%想跳船,點解唔一早跳?頭10%我大膽啲講係band1a,又有呈分試,我會自行及抽QC。

hkmom  其實要轉的當然可以早早轉,但朋友覺得中途轉校對小朋友不太好。  發表於 16-5-27 13:40
hkmom  有同屆考頭幾名的,一年班後轉了去喇沙,在小二也考獲級一。其實要轉的當然可以早早轉,但朋友覺得中途轉校   發表於 16-5-27 13:39

BallBallMaMa 發表於 16-5-27 07:28
成日都等「親生仔」考好D成績出來俾大家睇,淨係feel到學校&家長有依個心態,我都一定想轉。
其他成績好很 ...
「親生仔」呢樣嘢其實真係一個幾漂亮既藉口, 好多直資一條龍學校都用呢個嚟做擋箭牌

不過公道D講, 樓主講個間學校既中學部其實唔差, 起碼都達到所謂B1B水平.
是否需要離隊, 我認為家長同小朋友應考慮既係: 中學部同小學部既生態完全不同 (其實某程上係因為小學部校長較特別)
如果放棄直升去抽中學, 除非本身住係靚校網用住址網抽, 否則就真係極無謂.

little_yolky  可能去考SPCC呢。  發表於 16-6-2 12:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BallBallMaMa 發表於 16-5-27 07:28
其他成績好很 ...

官津校唔係普通大抽獎,係分左Banding後才抽獎,B1官津校入的多數量B1生,尤其是家長們眼中的B1A及B1B中學,90%以上是B1小學生入,個遊戲規則已幫他們控制學生的質素。

而樓主所講的中學,現時中三或以上(其實有部份中二生都是,當年小學校務報告講)的學生(除外校生中一時申請入學外),全部都是小學部當年津小年代大抽獎入小一的學生,學生學習能力有較大偏差六年後,全部學生(包括B1、B2及B3生)都能直升中學部。其實早期的一條龍令到他們無選擇麵粉(除外校生中一時申請入學外),但以上年DSE成績及入U%(小學部2003復辦首批學生),算唔差

hkmom  去年英華差點有個狀元,6個5**,只欠科英文,但都有係5*,是真的不錯啊。  發表於 16-5-27 13:44

ppmmbb 發表於 16-5-27 09:57
官津校唔係普通大抽獎,係分左Banding後才抽獎,B1官津校入的多數量B1生,尤其是家長們眼中的B1A及B1B中學 ...
雖然當年中學部都係靠大抽獎收生, 但如果係深水埗中學網無乜太多B1學校可以俾男仔選既情況之下, 都收唔到大量B1學生, 咁中學部其實係咪要檢討下呢?

akys  派位嗰陣,即而家F3對上。  發表於 16-5-27 22:47
hkmom  幾成B2及B3生?冇咁誇吓!咁SPCC同DBS嘅自己小學上嘅係咪又有咁多B2及B3生?  發表於 16-5-27 13:48
akys  小學一條龍直升嗰班,應該有幾成B2及B3 生在內。  發表於 16-5-27 12:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-27 10:01
雖然當年中學部都係靠大抽獎收生, 但如果係深水埗中學網無乜太多B1學校可以俾男仔選既情況之下, 都收唔到大 ...

英華、長天、喇沙、聖芳濟、九華其他男女B1校,其實都唔算少啦!當然,檢討是需要。

ppmmbb 發表於 16-5-27 10:23
英華、長天、喇沙、聖芳濟、九華及其他男女B1校,其實都唔算少啦!當然,檢查是需要。

深水埗中網, 話就話有英華、長天、喇沙、聖芳濟、九華.....
喇沙、聖芳濟、九華呢D他區中學有幾多位, 大家都知啦!

所以實際上, 男仔當年可選只有3間:
英華、長天同銘賢

咁既情況吓, 收番嚟既, 無乜可以會太差囉! 坦白講, 我會覺得整體可能水平應該高過依家由小學直上既學生

hkpapa852 發表於 16-5-27 10:37
深水埗中網, 話就話有英華、長天、喇沙、聖芳濟、九華.....
但喇沙、聖芳濟、九華呢D他區中學有幾多位,  ...
只講當年...我會乙1英華...乙銘賢...乙3長天
我識英華呀

DEL

hkmom 發表於 16-5-26 17:31
回覆 hkmom 的帖子

謝謝大家!原來真的很多家長會選擇找所謂更好的。對,報直資應該是可以的,可是聽聞簽 ...
講真如果其他直資收左你, 而你又想讀, 操行分降又點? 反正都收左.

贊同王家爸爸, 頭10%一定轉走

引用:Quote:hkmom+發表於+16-5-26+17:31+回覆+hk

原帖由 tintinlam 於 16-05-27 發表
講真如果其他直資收左你, 而你又想讀, 操行分降又點? 反正都收左.
唔係當事人會睇得輕鬆好多,若係當事人,曾經努力過而因某些原因對,得唔到正常賽果,小朋友會帶來短暫對母校/老師失望,對選校有D顧忌,可以理解

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-27+10:37+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-27 發表

話當年的話,英華本來在九龍塘牛津道,當年只有中學部,然後2004, 05 咁上下年搬校舍去深水埗,辦埋小學做當年中小學一條龍嘅津校,收納了大角咀基全小學唔知上午校定下午校嘅學生入英華小學部,一條龍津校只辦了一年便轉直資。所以英華中學部從來沒有收過乙部大抽獎入嘅深水埗Band 1學生,當年隨學校搬去深水埗的中學生原是九龍城區的。(無記錯,想當年係咁)

fion6406 發表於 16-5-27 20:59
話當年的話,英華本來在九龍塘牛津道,當年只有中學部,然後2004, 05 咁上下年搬校舍去深水埗,辦埋小學做 ...
英華既歷史,真係無乜留意。以前係九龍城中學網又無小學,咁中一收生無理由太差吧?

回覆:(男仔)直升一條龍中學還是其他選擇

考英華小學會比一隻cd, 隻cd有講03年復校,07年𨍭直資

依家考緊dse 果班,已經係小學部升上黎,但係係跟大抽獎派入去定係全部直升就唔知了

hkpapa852 發表於 16-5-28 01:06
英華既歷史,真係無乜留意。以前係九龍城中學網又無小學,咁中一收生無理由太差吧? ...
我覺得佢中一收出面既學生位唔係好多, 而且英華又喜歡收特異功能學生(未必讀書叻), 講真band 1仔男校大把選擇, 英華非首選。 一條龍最好都係自己小學升上去有保證。 不過佢之前小學D學生真係, 搞到身邊D人從來都唔將佢列入小朋友入讀名單。

tintinlam 發表於 16-5-28 15:34
我覺得佢中一收出面既學生位唔係好多, 而且英華又喜歡收特異功能學生(未必讀書叻), 講真band 1仔男校 ...
Agreed. That's the biggest problem.

回覆:monsterparentss 的帖子

YW及其他一條龍直資學校學生,升中時轉去DB,特異功能只是少數,因為有名額限制,還是成績好的學生較多!

hkmom  Agreed  發表於 16-6-2 11:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

KikiDaddy 發表於 16-5-26 21:17
回覆 ppmmbb 的帖子

If you have attended the admission talks of both YWPS and YWC, you can easily se ...

Could you pls share a bit the differences observed?

mcl203 發表於 16-5-27 20:34
唔係當事人會睇得輕鬆好多,若係當事人,曾經努力過而因某些原因對,得唔到正常賽果,小朋友會帶來短暫對母 ...
咁就要家長同小朋友開導了。無理由為咗個操行分, 有能力又想轉都唔轉走啫。
‹ 上一主題|下一主題