用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (男仔)直升一條龍中學還是其他選擇
go

(男仔)直升一條龍中學還是其他選擇 [複製鏈接]

看到有貼文有關女孩子在灣仔升中問題,使我也想替朋友的兒子及早未雨綢繆。她兒子就讀深水埗附設一條龍中學的直資小學,今年小五,成績一向在級前10%內。朋友開始思考兒子升學問題,因為一條龍原故學校不會支援另有想法的家長,況且大部分學生都會升上一條龍中學。唯一知道最近幾年,頭二十的同學一般都"向外發展",例如今年的六年班SPCC收了5個,DBS收了10個,另外估計也有一部分報考一些名官津。問題來了,由於是一條龍關係,學校會於六年班上學期尾派發承諾書,一旦簽了就代表同意升上書院,等同放棄參與升讀其他中學的機會。她內心有點掙扎,怕放棄了垂手可得的一條龍中學,倒頭來卻又考不到好的學校;但若有更好選擇又不想令兒子錯過機會,很矛盾!

各位有經驗的家長和會員,可提供寶貴意見供朋友參考嗎?

王家爸爸  老實講,如果係英華級前10%內,我都會轉。  發表於 16-5-26 17:24
   4    0    0    0

hkmom 發表於 16-5-26 15:19
看到有貼文有關女孩子在灣仔升中問題,使我也想替朋友的兒子及早未雨綢繆。她兒子就讀深水埗附設一條龍中學 ...
簽咗承諾書, 只會無得抽官津中學, 其它直資一樣可以考

hkmom  You are right.  Tks  發表於 16-5-26 17:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkmom 的帖子

該種承諾書應該不會影響報讀直資學校機會,去報下SPCC或DBS

little_yolky  有其他學校收咗,理鬼得佢降乜分。  發表於 16-6-2 12:03
hkmom  聽聞簽了承諾書後如最終選擇了另一家直資學校,學校會降學生的操行分   發表於 16-5-26 17:45
hkmom  Good suggestion!  發表於 16-5-26 17:44
王家爸爸  級前10%內,機會高   發表於 16-5-26 17:25

回覆 hkmom 的帖子

我唔想比小朋友咁大壓力,況且直屬中學又唔太差, 我會簡直上囉. 我個女果時都係咁.

回覆:kittychung1234 的帖子

英華升中走左好多人

hkmom  走了多少?今年好像走得特別勁  發表於 16-5-26 17:46

看到有貼文有關女孩子在灣仔升中問題,使我也想替朋友的兒子及早未雨綢繆。她兒子就讀深水埗附設一條龍中學 ...

點解要走?小朋友想走?父母想他走?讀果個是小朋友!

hkmom  其實小朋友也懂得人望高處的道理的  發表於 16-5-26 17:47

醒目開學勳章 王國長老

回覆:(男仔)直升一條龍中學還是其他選擇

同意要睇小朋友意願。我校情況相同,但最top果班亦有人選擇直升。
至於承諾書問題,多數都會一邊位一邊出去考。每年選擇派位得幾個。始終大海茫茫

其實...如果家長和小朋友覺得升上中學部無乜問題...點解要為轉而轉呢

建議和小朋友早點去瞭解中學部是否自己心水 (中學部同小學部既模式, 應該仲係差好遠), 再決定有咩學校想試吓去考吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實...如果家長和小朋友覺得升上中學部無

原帖由 mcl203 於 16-05-26 發表
其實...如果家長和小朋友覺得升上中學部無乜問題...點解要為轉而轉呢 ...
無問題,唔代表唔可以人望高處啫。雖然我無轉,但我可以理解啊

Charlotte_mom 發表於 16-5-26 17:14
無問題,唔代表唔可以人望高處啫。雖然我無轉,但我可以理解啊
我想話係...既然都唔覺身在低處...有乜誘恩要向上望咁啫...最緊要係自己happy

人望高處....我理解架

little_yolky  咪就係因為高處未算高,一山還有一山高囉。  發表於 16-6-2 12:05

mcl203 發表於 16-5-26 16:08
其實...如果家長和小朋友覺得升上中學部無乜問題...點解要為轉而轉呢 ...
因為中學部未見成績, 留唔住人, 始終人望高處
我諗要等多幾年, 等親生仔考 DSE 出到好成績, 先可以慢慢改變.

mcl203 發表於 16-5-26 17:18
我想話係...既然都唔覺身在低處...有乜誘恩要向上望咁啫...最緊要係自己happy

人望高處....我理解架:joyou ...
其實情況有啲似RC,級前10%內,如果上返自己中學,可能係級前5%(甚至前3%)內,讀得太輕鬆,未必係好事。

hkmom  Agree  發表於 16-5-26 17:43

回覆 hkmom 的帖子

謝謝大家!原來真的很多家長會選擇找所謂更好的。對,報直資應該是可以的,可是聽聞簽了承諾書後如最終選擇了另一家直資學校,學校會降學生的操行分  真無奈!

晴晴小B 發表於 16-5-26 15:42
英華升中走左好多人

是否向來都這樣呢?走了多少?今年好像走得特別勁

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你啊!看到你的想法"老實講,如果係英華級前10%內,我都會轉",你可有什麼學校建議作為參考呢?SPCC固然好,但未必有十足把握;至於DBS,朋友則怕太自由,太不教書(其實佢未開始認真去了解DBS,我又不太認識)甚麼自行、派位等對朋友來說非常默生啊!

王家爸爸  兩間都好好,我都會揀   發表於 16-5-26 18:00

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-5-26+15:42+英華

原帖由 hkmom 於 16-05-26 發表
是否向來都這樣呢?走了多少?今年好像走得特別勁
其實英華啲仔都唔一定等到畢業先走,聽人講有個舊年三年級級一走左去喇小。

YWPS students can also "knock the door" of Band 1A government / subsidized schools after the announcement of Central Allocation results.

回覆 ppmmbb 的帖子

If you have attended the admission talks of both YWPS and YWC, you can easily see the differences between the management of two schools.

其實轉校係好多家長一廂情願,好多小朋友都唔想走。

人望高處係正常諗法,但我認為小朋友嘅志願排第一先。

經過6年相處,好多好朋友一齊升中,真係唔捨得。

如果家長用盡一切方法小朋友都唔願走,只好放棄。

DBS係收啲特別技能嘅小朋友,如音樂,體育。所以話走咗好多成績好嘅學生,唔係啱嘅講法。

hkmom  級名次前列的學生去年11月在DBS面試,幾天後就收到取錄電話。  發表於 16-5-27 13:34
hkmom  DBS不單收特異的(如音樂體育),也收成績好的。  發表於 16-5-27 13:32
‹ 上一主題|下一主題