用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求中三選科寶貴意見
go

求中三選科寶貴意見

小兒B1 英中,全級排名約30/13X,沒有特別心儀科目,從小也沒有"我的志願"。對學習没大熱誠,因"被"監管,故成績尚可。小兒數學較强,故必選M2。另外又因小兒記憶力較弱,要背誦的往往需要背多次才可記得,中文弱又對時事沒興趣,故相信中文和通識也不能取較佳成績。因必選M2, 故欲選2X, 希望他能有多些時間閲讀,閲報,多留意時事,多思考。選擇(1)  econ 和 bafs       (好似少些背誦,對手未必個個都强,比較易取高分,但Econ現有成績7X, 所花温習時間不多)選擇(2) econ 和 chem/phy(chem 和 phy 現有成績皆為9X, 但chem花很多時間温習,背化學名稱也吃力,phy温習時間少,但要補習)但剛又發現econ全港DSE取5+又偏低,何解?怕選錯科目,因選2X冇得 drop 科,若選3X+M2 恐怕吃力不討好。請幫助分析,謝!

回覆:求中三選科寶貴意見

其實讀上去,很難不背誦,Ecom有definition,BAFS的management果part都要背。

Del Del Del

Del Del Del

引用:Quote:YWL907+發表於+16-5-24+21:04+小兒B1

原帖由 pineapple0983 於 16-05-25 發表
其實你仔是典型理科男,我意見是選理科三寶phy chem bio,因三科中內容有關聯,容易入腦。
你選econ/bafs, ...
我個仔亦是典型理科男,除了考慮大學入場券,請問選讀 Phy, Chem, Bio喺大學選科或投身社會有甚麼出路?阿仔問我選讀 Phy, Chem, Bio 好唔好。佢只係 Form 1,惡補中文中...

Del Del Del

引用:Quote:原帖由+pineapple0983+於+16-05-25+

原帖由 pauline_c 於 16-05-25 發表
我個仔亦是典型理科男,除了考慮大學入場券,請問選讀 Phy, Chem, Bio喺大學選科或投身社會有甚麼出路?阿 ...
Form 1 可能略早作決定,未來兩年遇到合意的老師,會有些科目跑出嚟,不用擔心。

執好語文反而最重要!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

感謝各位意見!
其實我不知兒子是否適合讀理科,他只是數學較好。
記憶力弱明顯是他最大弱點,另外,我又未看得出佢有明顯推理及解難能力。
只怕為他選錯科。
選理科要請外援,特別係phy, 不是因為金錢問題, 而是大學生好多時會唔得閒,經驗話比我知依靠補習係唔太安全。

選商科因為中三econ讀得輕鬆,背些定義就攪掂,省時省力!
另外又唔使靠外援。唉!這想法又不知錯或對!

想請問:

l)ECON和BAFS同是商科,有否協同效應?
2)以上兩科DSE 5+百分比如何?
3)如果不是理科人讀chem, 勤力可否搭夠取高分?

Del Del Del

選M2=理科人?對不起!我的見識更少!(真心的)
小兒是數學資優生,除此之外,別無所長!

我都覺得選M2=理科人

除非你兒子好喜歡Econ,將來想做Econ方面的研究工作,那麼讀M2便有用了。
BAFS的數是+- × ÷,數方面很容易的

回覆:求中三選科寶貴意見

Del Del Del

miss_leung97 發表於 16-5-26 23:44
我都覺得選M2=理科人
You mean in secondary school or university???

So Economics, Actuarial Science, Quantitative Finance and Risk Management as Science or Business ???

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:YWL907 的帖子

i think you can 參與多些大學open day了解多些

引用:小兒B1+英中,全級排名約30/13X,沒有特別心

原帖由 YWL907 於 16-05-24 發表
小兒B1 英中,全級排名約30/13X,沒有特別心儀科目,從小也沒有"我的志願"。對學習没大熱誠,因"被"監管, ...
同埋可能佢唔知自己中意d咩,但系最起碼希望佢可以知道自己'唔'鍾意d咩。

有冇參加 香港大學搞嘅HKU Taster?  每一間U, 暑假嘅時候都有好多唔同嘅COURSE, 不如你先試試瞭解一下先啊。