用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有邊間官津小學係活動教學?
go

請問有邊間官津小學係活動教學? [複製鏈接]

我同好多朋友都想搵呢類型小學但係似乎唔多?
我見中西區介紹話活動教學就有2間st anthony
但佢哋2間都係大班 真係活動教學?
另外仲有 英二 呂明才 聖嘉祿 係咪真係活動教學?
12好似得marymount?
31網就唔見有

我哋本身住佐敦 上環返工
請問大家識唔識啲活動教學嘅官津小學?
小朋友係今年升小一 所以係叩門 marymount呢啲就好難喇

hppa  i think marymount cannot be regarded as 活動教學  發表於 16-5-26 11:36
   1    0    0    0

回覆:請問有邊間官津小學係活動教學?

push

回覆 kvvvcheung 的帖子

津校姐係普及教育。。。好難。。。資源有限。。。
段估可南呀島果間會係。。。多外藉,又收生少。。。

回覆 retriever 的帖子

即係簡介寫咗嗰啲都唔係真係?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請問有邊間官津小學係活動教學?

咩叫活動、愉快、有愛心、有支援,咩叫合理功課量、多元智能,所有都係主觀形容。你唔可以話邊個呃邊個,只能話每人心裡把尺唔一樣。

曲曲    發表於 16-5-27 14:27
hppa    發表於 16-5-26 11:35

Charlotte_mom 發表於 16-5-26 10:30
咩叫活動、愉快、有愛心、有支援,咩叫合理功課量、多元智能,所有都係主觀形容。你唔可以話邊個呃邊個,只 ...
仲要係相對既.... A校比B校, 可能A校叫活動D, 但A校對比C校, 可能又唔夠活動了

hppa    發表於 16-5-26 11:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-5-26+10:30

原帖由 hkpapa852 於 16-05-26 發表
仲要係相對既.... A校比B校, 可能A校叫活動D, 但A校對比C校, 可能又唔夠活動了
...
就係咁解。譬如a校小一去一次公園做問卷,小二有遊戲日一次.....但功課多抄寫測考亦多,一分也不能少。叫唔叫活動?佢可以claim自己活動啊。叫唔叫呃人?又唔可以話佢呃嘅....

好多野相對性。例如港同比起好多本地學校,叫好活動。但比起外國真正上山下海功課又具創作性,做場戲劇又當學期尾評估,港同真係算填鴨了

Charlotte_mom 發表於 16-5-26 11:36
就係咁解。譬如a校小一去一次公園做問卷,小二有遊戲日一次.....但功課多抄寫測考亦多,一分也不能少。叫唔 ...
你不如講吓港同的活動敎學是點樣?

Marymount叩門係揀人in,另外佢功課可能比好傳統的,好dd,但吾係活動教學。

我咁大個仔都係第一次聽Marymount係活動教學。邊個咁大仇口同你亂嗡?

講到活動教學,唔可以唔提真道,真道⋯(下刪一千字)可以嘅話過去真道個羣組爬吓文了解咩先係真正活動教學啦﹗

littlefaith 發表於 16-5-26 17:45
我咁大個仔都係第一次聽Marymount係活動教學。邊個咁大仇口同你亂嗡?

講到活動教學,唔可以唔提真道,真 ...
咁你可否介紹下真道D活動教學....和.....唔好收埋刪左果一千字
相信大家都想知多D

引用:我咁大個仔都係第一次聽Marymount係活動教

原帖由 littlefaith 於 16-05-26 發表

講到活動教學,唔可以唔提真道,真 ...
請問真道功課量如何,謝謝

唔該晒大家
咁比較輕鬆嘅 大家有冇推介?

krw 發表於 16-5-26 19:47
唔該晒大家
咁比較輕鬆嘅 大家有冇推介?
有,不過在net 46, 九龍灣網的宣基二。

小學活動教學, 如果冇中學配合, 上到去就好難適應.

回覆 kvvvcheung 的帖子

真道小一小二功課量約0ㄧ3份。小女以前說過最好是沒有回家的功課。最近她改變了,說學校的功課很少。
快六月考試,留校的活動會暫停,功課0-2份,學校給學生温習時間。
雖然話功課少,不過有少部份的工作紙我要求囡囡認真去做,不可以馬虎。最近一次老師將她做的貼堂,我說這是你努力的成果。其實老師常常將學生的作品展示出來以鼓勵他們的。

真正活動教學....原來係咁....終於知多左DD

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題