用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62區小學
樓主: winnyto
go

62區小學  

引用:回覆+kenwong888+的帖子 唉!其實荃灣網都

原帖由 ptm 於 16-06-09 發表
回覆 kenwong888 的帖子

唉!其實荃灣網都難填……見到幾個同學仔不中第一自願,就中左青衣,他們都很不開 ...
Exactly!!所以我都好期望多D中二、三志願的上嚟分享係咩學校,等來年可以參考。但似乎唔多。

回覆 ccyin 的帖子

他們不是咁諗……聽他們意思讀石圍角和聖十架,都不想讀青衣,包括我自己都咁諗……
我弟婦在青衣長大,我都問過佢青衣果幾間可不可以?
她說不好填吧,可能她知我有私小back up.

引用:回覆+ccyin+的帖子 他們不是咁諗……聽他

回覆 ccyin 的帖子

他們不是咁諗……聽他們意思讀石圍角和聖十架,都不想讀青衣,包括我自己都咁諗……
聖十架係咪真係傳說中咁差?我派中,去註冊時覺得老師好好!

回覆 toljai 的帖子

我就不太清楚聖十架,但d同學仔媽咪說寧願讀聖十架和石小(荃灣區),都不願去青衣讀……
可能覺得遠左小小。

引用:回覆+toljai+的帖子 我就不太清楚聖十架,

回覆 toljai 的帖子

我就不太清楚聖十架,但d同學仔媽咪說寧願讀聖十架和石小(荃灣區),都不願去青衣讀… ...
我見好多人都咁諗,其實嗰兩間學校係不錯,又係葵青網,上年我識既家長全都努力叩青衣區

ptm    發表於 16-6-10 08:26

回覆:62區小學

無人講何小嘅,何屬1線定2線

引用:無人講何小嘅,何屬1線定2線 +

原帖由 Enfnjc 於 16-06-10 發表
無人講何小嘅,何屬1線定2線
二線

引用:Quote:原帖由+ptm+於+16-06-09+發表回覆+ke

原帖由 Lw2003 於 16-06-09 發表
Exactly!!所以我都好期望多D中二、三志願的上嚟分享係咩學校,等來年可以參考。但似乎唔多。

...
其實我覺得如果接受唔到3寶,乙3可以揀借位果幾間, 應該安全!

Lw2003 發表於 16-6-9 14:06

...
如果唔中一,想中二,三 !

二三要填柴天,荃天等 ! 今年仍有人咁中二三志願,

聖十架填4都可以中 !
不過4中我覺得唔出奇, 唔填都可以中聖  !

引用:Quote:原帖由+Lw2003+於+16-06-09+發表Exac

原帖由 cattz288 於 16-06-10 發表
其實我覺得如果接受唔到3寶,乙3可以揀借位果幾間, 應該安全!
係,其實我覺得梨木樹、黃士心、呂小都比三寶好。我自己就排佢地之後先三寶

toljai 發表於 16-6-9 15:29
聖十架係咪真係傳說中咁差?我派中,去註冊時覺得老師好好!
我識人入讀, 老師校長都好有心去搞好學校, 只是要時間呢 !
這間我覺得未算最差, 敢講附近間潮X 真是差到無朋友  ! 

回覆:Lw2003 的帖子

我都想揀,但接送係最大問題,呢三間唔知有無校車到荃灣?

回覆 subb 的帖子

乙2中荃天,柴天和何小是可以的,但以上3間填乙3應該沒有可能中到。

回覆 ptm 的帖子

我個女當年我係用荃基做乙二

回覆 妹妹頭 的帖子

今年不知呢?……早2年荃基乙2會中架

早2年乙2中荃基, 未有聽聞, 乙一中荃基才有喎!

荃基小班位少50個以下, 升小人數又升, 乙二中真係有點難道 !

回覆 subb 的帖子

我四年前確有朋友乙二中荃基, 所以我咁放, 但依家就唔知

引用:早2年乙2中荃基,+未有聽聞,+乙一中荃基才有

原帖由 subb 於 16-06-10 發表

荃基小班位少50個以下, 升小人數又升, 乙二中真係有點難道 ...
上年小朋友同學有人中乙二荃基

回覆 kristal78 的帖子

即荃基仍可做保險線

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 16-6-10 11:13

荃基小班位少50個以下, 升小人數又升, 乙二中真係有點難道 ...
荃基呢兩年必收生多左, 今年得 48 個位供大抽獎, 出年唔放乙1 真係唔排除入唔到.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~