用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62區小學
樓主: winnyto
go

62區小學   [複製鏈接]

荃天, 柴天, 荃灣潮州公學, 天佑, 全完第一, 聖十架, 石圍角, 靈光 都沒有公報派位數字, 又比你估到

石鍾山只話自己有50% band 1生, 沒有証據支持喎

何傳耀又係, 官小又係, 當佢好小小都只是放一埋英中出來話派了...%

subb 發表於 16-5-25 09:59
荃天, 柴天, 荃灣潮州公學, 天佑, 全完第一, 聖十架, 石圍角, 靈光 都沒有公報派位數字, 又比你估到 :happy ...
話明估, 就唔需要有太多實質根據啦!

如果有齊晒數字嚟做統計, 果D就唔係估啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-05-25+發表我囡

原帖由 晴晴小B 於 16-05-25 發表
真係光棍佬教仔,便宜莫貪。係荃灣,自行15分都入到既學校真係填表前停一停,諗一諗。

...
我囡個間都有 15 分入到架

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:荃天,+柴天,+荃灣潮州公學,+天佑,+全完第一

原帖由 subb 於 16-05-25 發表
荃天, 柴天, 荃灣潮州公學, 天佑, 全完第一, 聖十架, 石圍角, 靈光 都沒有公報派位數字, 又比你估到 :happy ...
石鐘山有畀資料家長,只係唔對外,已升中家長講得唔差,計當有 1/3 或多幾個巴仙都 ok 丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-5-25 11:05
石鐘山有畀資料家長,只係唔對外,已升中家長講得唔差,計當有 1/3 或多幾個巴仙都 ok 丫

...
唔差, 同有50%差好遠喎 !!!!!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-25+11:05+石鐘山

有幾個間唔玩數據偽術先!

條數玩到咁大當中點都會有譜既,當佢有 10% 係 B2 直資同有開英文班既津校,減晒都仲有 3x% 墊底。

subb 發表於 16-5-25 11:25
唔, 學校定義英中方式同大家唔同, 自然有差距

不如好似某D學校咁講, XX%升讀有開英文班既中學, 應該仲好睇!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-25+11:05+石鐘山

石小上年話接近50%升英中,“接近”呢兩個字可圈可點,我就當45%(round up 之後50%),再打個9折,因為當中可能有D band 2英中,咁大約40%算唔錯了。

以上都係靠估!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁又係 ! 咁谷法, 又唔覺得他是20-30%一群
50%打個8折, 都有40% 同62區大部份小學差不多

gracelam 發表於 16-5-25 12:12
石小上年話接近50%升英中,“接近”呢兩個字可圈可點,我就當45%(round up 之後50%),再打個9折,因為當中 ...
曾見過元朗區一間二線直資中學, 校務報告寫"有接近50%學生符合3322", 但係另一份該校文件有講出實際學生數目..... 計過之後, 發現, 所謂"接近", 其實得42%左右, 可能佢係將百份比既個位數字roundup嚟計

文字藝術

引用:荃天,+柴天,+荃灣潮州公學,+天佑,+全完第一

請問62區小學邊幾間你一線,邊幾間係二線?

引用:Quote:原帖由+subb+於+16-05-25+發表荃天,+

原帖由 KirryLai 於 16-05-29 發表
請問62區小學邊幾間你一線,邊幾間係二線?
荃灣區只有浸聯同馬灣基慧兩間係屬一線,其他都係二或三線。石圍角小學、潮州公學、路德會聖十架、柴灣角天主教小學、全完一校呢幾間就係寶校,即中左都極唔想去註冊。 

引用:Quote:原帖由+KirryLai+於+16-05-29+發表請

原帖由 晴晴小B 於 16-05-30 發表
荃灣區只有浸聯同馬灣基慧兩間係屬一線,其他都係二或三線。石圍角小學、潮州公學、路德會聖十架、柴灣角天 ...
柴天係寶校?

回覆:62區小學

柴天上年有大約3-4位學生入左林護,我一d都唔覺得佢會係寶校囉

引用:柴天上年有大約3-4位學生入左林護,我一d都

原帖由 肥金仔 於 16-05-30 發表
柴天上年有大約3-4位學生入左林護,我一d都唔覺得佢會係寶校囉
有3-4個入林護就唔可以係寶校?!據幾位EK資深網友報道,柴天過去幾年升英中比率跌到只得1X-20%。就算真係有年好彩有幾個畢業生抽入林護(可用地址轉去葵青區),但整體水平唔掂,就會係英中比率度反映

回覆:slclmama 的帖子

荃灣區二三線小學一般有三成英中比率。

引用:柴天上年有大約3-4位學生入左林護,我一d都

原帖由 肥金仔 於 16-05-30 發表
我覺得個校長幾好! 有親友仔自行15 分入左, 過年時已開始,每星期六有堂上,等佢地適應下!

醒目開學勳章

晴晴小B 發表於 16-5-30 15:22
有3-4個入林護就唔可以係寶校?!據幾位EK資深網友報道,柴天過去幾年升英中比率跌到只得1X-20%。就算真係 ...
柴天上年是3個自行入左林護(用荃灣地址), 另一個是轉了葵青區地址抽入去

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-05-30+發表荃

原帖由 slclmama 於 16-05-30 發表
柴天係寶校?
我都係而家先知

‹ 上一主題|下一主題