用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真的教淺考深嗎?
go

真的教淺考深嗎? [複製鏈接]

在這看到很多用家家長喜歡真道愉快學習,考試壓力不大,但在小學論壇中有人話其實教淺考深,這是真的嗎?

我小朋友K2,很想了解多一些?先謝謝!

0    0    0    0

初小一定無教淺考深 , 小朋友考試也零壓力, 高年班有無不同就留待其他家長答了... 不過我自己好想知道那裡來的傳言

Jing_Mama 發表於 16-5-21 11:33
初小一定無教淺考深 , 小朋友考試也零壓力, 高年班有無不同就留待其他家長答了... 不過我自己好想知道那裡 ...

真道教育特色異於傳統,外間人士,一知半解,又要扮代表去話真道乜乜物物,令人誤解,已不是新鮮事。
香港補習社對各大官津、傳統直資課程瞭如指掌,又廣收各校試題,精心研究,所以你會見到好多補習社會開「聖XX補習班」、「聖YY補習班」去迎合各大官津、傳統直資嘅學生。但真道課程內容别具一格,單係國文已經唔係用香港課本(比香港國文課程深),分科又特别(刪去常識科,以科學、社會、媒體取代)各科老師又會精心設計各樣有趣、有助學習嘅工作紙、筆記,一般補習社對真道課程一知半解,不懂怎樣教補習學生,所以就出現好多傳聞,例如「真道課程好難掌握」、「真道教易考深」等等。其實初小幾年,小朋友只要投入課堂,在課堂上吸收各科知識係完冇問題,到測考前老師會派測考前練習俾小朋友做,應付測考確實不難。
反而,好多著名官津,慣常「教易考深」,又唔見家長批評?究其原因,名校效應令家長隻眼開隻眼閉。

回覆 ahpooh712 的帖子

真道初中科學用國際版的教科書. 若同學自己要攞書黎睇, 英文要有返咁上下. 但若只溫習老師筆記, 都OK嘅.
‹ 上一主題|下一主題