用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生 vs KTS
樓主: smallmom08
go

民生 vs KTS

回覆:民生 vs KTS

Vote for KTS

兩間都好

路過請教大家:似乎大部分人也prefer KTS, 咁以同樣有幼稚園/中學的男女校計:高主教/培正 vs KTS, 是否也是KTS 稍勝?

smallmom08 發表於 16-5-20 23:36
但民生有英中喎!
我完全無讀民生/KTS的一手經驗

只是分享吓有直屬中學的經驗

如果樓主孩子只是K3, 沒有升中經驗, 可以參考升中帖其他家長網友如何準備升中

個人意見是, KTS, 宣道, SFA這些升中成績理想的小學, 同學及家長不是"簡簡單單"就考到好直資,派到好官津

有Band 1 直屬英中的小學生, 首要處理好成績, 不必鍛煉特異功能來打造亮麗個人履歷,不必兩文三語練習面試備題。運動、音樂、藝術是多元智能, 學生參與是好事, 但為興趣同為搏獎項的差別, 你懂的!

* 民小升中的直屬位多寡已備悉。無直屬中學的小六學生如何打拼升Band 1 英中, 請再回想一下。

smallmom08 發表於 16-5-20 23:36
但民生有英中喎!

如果係九龍城區任何一間小學做到B1學生, 根本唔駛擔心入唔到B1中學.

另一方面, 個人最怕個D有直屬中學既小學, 唔會按教育咁分Band, 只會同學生講謂既校內自訂bandning, 甚麼A1, A2, B1, B2, C組學生..... 根住就話A1學生必可直升, A2學生有幾多%可直升, B1又有幾多%可能有得升...... 但講到尾又唔會話你知每個校內組別有幾多人/百份比幾多, 結果只係估得更辛苦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實民中收民小百多人,band 1必收band 2部分收,有些band3生升上band2/3学校,自然不过,唔通他们當年他们唔升民小,幸運地升上sfa Aps kts,今天就識飛?

MC1128  當正六年後, 男入DB,女入DG  發表於 16-5-23 18:10

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=3

這個post 有家長說有人其中一次呈現分試考到17x名,也升上民中。

只知一次呈分成績,其實咪又係以偏概全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-23 17:59
只知一次呈分成績,其實咪又係以偏概全
大家講機會率姐,當然有人可以反擊話他其他兩次考前十。考百多名可以入band 1B学校,其实算係甘拉。
有實力的無論在 ms or kts or Aps or sfa 前途都是光明的。一般般的在民生多少少保證。
Top students 大把选择,中上的有band 1B学校做back up,再向上望,壓力应少很多。
看自己孩子的實力,家長期望,宗教,交通等等⋯選
真係個個人唔同。

當年發夢都想入民幼……考不到……
去了Kv,今年小一冇考民小,今天小朋友9月將入讀kts……
聽多左用家意見,偏向不選民小……

我都聽過民小的負面嘢,不過我對民中很正面,主要係dse幾好,校舍嗰d又好,咁民小都大機會上民中,如果俾我,我會prefer民生。

jesswu 發表於 16-5-23 18:27
當年發夢都想入民幼……考不到……
去了Kv,今年小一冇考民小,今天小朋友9月將入讀kts……
聽多左用家意見 ...

民小小一都未開始報,點考呢?不過可能你都無留意了!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-23+21:23+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-23 發表
下……真係冇留意……九月入學六月快到都仲未開始有得報,咁佢地都好趕下wor……

不過如果想係粵教中,其實真係冇乜選擇

bee_eed 發表於 16-5-25 17:12
如果想粤教中,禁考前应瞭解清楚,免得考到收左又浪費一个学位。清楚每间小学教学理念好重要。

bee_eed 發表於 16-5-25 17:12
民小可以選擇粵教中和普教中喎。

所有官立小學都唔會全英普

I prefer 民生

引用:Quote:bee_eed+發表於+16-5-25+17:12+不過

原帖由 LittleButter 於 16-05-25 發表
民小可以選擇粵教中和普教中喎。
Yes, 即係只可選民生囉