用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍培僑而家咩banding?
樓主: 9284
go

大圍培僑而家咩banding?   [複製鏈接]

fguy 發表於 16-5-25 10:22
好奇一問, 何解多在高中才考慮轉校, 有能力的在升中或初中轉走, 不是對整個中學課程學習選科更理想?
如高中 ...
不少一線直私官津....都係F1..2..3..4陸續出國留學...用佢地F1 Vs F6數字都睇到流失嚴重性
去到高中仲轉走....真係自亂陣腳...況且...一線直私官津高中仲會唔會大量收插班生呢??

小時了了 發表於 16-5-25 11:36
之前睇過啲 Post, 有網友講過體藝在学界方面係無咩出眾成績, 因為好多係港隊係代表香港出賽 --- 係亞運奧 ...

學界D賽事濕濕碎??....真係要留心多D幾多港青代表出戰學界lu
濕濕碎就唔使搶人掘角啦
又咁講....体藝都積極出學界架....只係唔係係D123比賽

王家爸爸    發表於 16-5-25 14:07

mcl203 發表於 16-5-25 11:58
學界D賽事濕濕碎??....真係要留心多D幾多港青代表出戰學界lu
濕濕碎就唔使搶人掘角啦
又咁講....体藝都積極出學界架....只係唔係係D123比賽

唔好意思, 真心求教, 究竟學界, 港青, D123比賽......... 係咩野來, 點樣分別呢? 港青係咪港隊呢

噢! 搜尋後見到呢個帖, 明多啲學界, 港青, D123比賽......... 係咩野來! Thanks

沙田體藝中學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3259272&extra=&highlight=%E9%AB%94%E8%97%9D&page=1

miriam #38
.... 應該好明白外界對學校好多誤解, 等於有會員話都唔見體藝學生係比賽攞獎, 我只可以答部份學生以港隊身份參加本地同海外賽, 學校唔公佈當然無人知啦...

引用:Quote:fguy+發表於+16-5-25+10:22+好奇一問

原帖由 mcl203 於 16-05-25 發表
不少一線直私官津....都係F1..2..3..4陸續出國留學...用佢地F1 Vs F6數字都睇到流失嚴重性
去到高中仲轉走. ...
身邊有朋友嘅子女在其他直資讀咗一年中四,發覺成績未符理想,真係怕考DSE,所以決定中五去外國讀!高中課程始終為咗要應付DSE考試,相信比初中時更加辛苦,唔係每個人都適應到。
至於點解唔初中就去外國讀書,朋友話小朋友處於青春期,始終有父母在旁會好啲,驚小朋友學壞咗就難搞!

回覆:fguy 的帖子

來年開班IGCSE, GCE同IFY預科。 雖然好多家長要求開IB, 但學校做過大量search都决定吾開。 校長亦同家長系分折過利㢢。

回覆 Yanamami 的帖子

我之前也奇怪為何幾間出名新晉直資的高中人數與初中差一大節, 也在討論問過用家, 答案也相同, 去了更好的學校或去外國留學.   後來走訪了幾間新晉直資發現學校同樣坐落風水寶地附近, 可能令入讀家庭風山水起, 變得富貴, 所以去留學. ?? 不知有沒有關係呢?.

beautyhar  新論點 但事實部分家長實力雄厚  發表於 16-5-25 14:42

想知多D學界料...可以睇下網既
暸解有幾多 代表港隊去為奧運努力中係中學生都好吖
又或者係咪學界真係濕濕碎...無乜港青重視
BTW...港青當然係港隊...要唔分清楚D都得

http://sportsroad.hk/archives/category/secondaryschool

beautyhar 發表於 16-5-25 13:58
來年開班IGCSE, GCE同IFY預科。 雖然好多家長要求開IB, 但學校做過大量search都决定吾開。 校長亦同家長系 ...
如果要開辦IBDP, 到時又要專門請幾個老師返嚟教IB, 讀IBDP既學生人數又唔可以太多 (一定不能多過全級一半人, 好似只可以有~1/3), 到時學費自然要貴一截, 又係咪真係有咁多家長願意去讀呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:beautyhar+發表於+16-5-25+13:58+來

原帖由 hkpapa852 於 16-05-25 發表
如果要開辦IBDP, 到時又要專門請幾個老師返嚟教IB, 讀IBDP既學生人數又唔可以太多 (一定不能多過全級一半人 ...
尼个系其中一个因素。 資源對学校我諗反而不是最大問題, 因為学校都會系英國請10位老師返来教。

好似講講下有D離題

引用:好似講講下有D離題

原帖由 9284 於 16-05-25 發表
好似講講下有D離題
因為提到跳船率高呢過問題,就好容易令人聯想到學校差,即是banding 低。但我又諗一啲band 3學校,照計學生流失率一定唔會好高,啲學生唔讀就真係分分鐘冇書讀!
講到跳船率高,又要分析原因,係啲學生流向上定流向下呢?咁又牽涉到學校banding問題,所以又唔係完全離題,可以多角度去睇間學校,始終考慮周詳好啲!

我睇哂咁多個post,我相信入得直私都係D有要求又比得起錢的家長,都係想培育小朋友成材的,入得培僑都係well-trained的,見佢地好肯花資源去請D高質素的學術及課外活動老師就知,上一上去小學概覽可以見佢地D老師 学歷好高,就算讀唔搞,都有補習, 所以我眼见流失率高,應該係跳船多,成绩唔好又点跳呢

Lucifer3960  去更好的學校/留洋, 不如改叫" 上岸"  發表於 16-5-26 09:54
Lucifer3960  "跳船" 唔係代表架船會沉先會做嗎?  發表於 16-5-26 09:53

讀開瑪利諾果D都会跳去女拔啦,咁瑪利諾又唔好呀?!沒有最好只有更好,你唔係無聽過吓化

回覆:大圍培僑而家咩banding

名校高Form也一樣跳船避DSE出國, 新校高form跳船就話會沉船or力有不递, 似乎不太公平。 但講到底也是信心問題。 名校跳無可跳咪出國深造囉, 普通直資咪跳去名校或出國, 同樣也為讀得更好。

回覆:大圍培僑而家咩banding?

所以真係單睇數字唔能夠作准,要向就讀學生或家長了解清楚情況,才能評估間學校好壞!

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-24+21:02+講讀書

原帖由 9284 於 16-05-25 發表
但又唔見 體藝在学界方面有D咩出眾成績喎!!
我相信你已經知道大概情況,good luck.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-5-26 14:26
我相信你已經知道大概情況,good luck.
估唔到護法開始走到嚟中學版

Lucifer3960  護法的小朋友會長大, 可能小學升中學了  發表於 16-5-26 15:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-5-26+14:26+我相

原帖由 hkpapa852 於 16-05-26 發表
估唔到護法開始走到嚟中學版
😝😜😝😜

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:大圍培僑而家咩banding

我諗動不動就説護法, 有誰愿意再分享真實情况出來??

算啦beautyhar, 呢位人兄其实在好幾個培僑thread都有類似抹黑的言論,可能之前有過吃不到的葡萄的經歷, 所以有癮專走入去人地個post度搞事,大人大量就原諒人家吧,之前有好幾個post我都廢事再出聲應佢,你也習慣下吧
‹ 上一主題|下一主題