用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)
go

明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)  

一間以「谷」及銜接小學出名的港島東區幼稚園,
區內家,
很多家因覺可容入到心儀小而報讀,
係絕無此事,
人云亦云,
如派位不理,
此幼稚園連一封推信都唔肯寫,
更不說在升小上幫得上忙,
好老實我見到好多適唔到都夾硬繼,
搞到小朋友讀得好唔開心,
每個小朋友都唔同,
稚園升上小都無問,
不需麻木跟邊間幼稚園銜接小學就掙住報讀,
依間幼稚園有好多問,
全是多年來親身經歷,
睇完後可我係怪,
我寫依篇野就係想脫 (申利:
我細仔已轉校):

1)
擠迫, 一間只一層樓既幼稚園,
可容上下班學600,
可想言知是如何擠迫,
上放學時更墟撼,
條龍超一條街,
聲載道,
如有火就不敢想, ,
點解咁細可收咁多人?
真係要問教育局, 但我只知在學劵制, $20000/ x 600=$12000000, 收得越多錢學收得越多, 1年收入超一千2百萬的幼稚園, 全港有幾多間呢?

2)
請新移做老-有重鄉音, 朋友仲要聽佢教書講故, 搞到小朋友D口音都有問, K1朋友正在學, 派一位不知來港夠7年未的黎做班主,
真係接唔到囉! 有咁多錢點解唔請個local?

3)        用毛筆方法教寫硬筆, 寫中文字要有腳, 大部分幼稚園由K2開始便寫簡單0既字, 例如「人」、「大」、「天」, 此幼稚園教寫這些字最後筆劃是一捺, 還有一節位, 好似寫毛筆咁, 請問大家幼稚園是這樣教嗎?
我不是中文什麼專家或書法家, 我知道中文有很多字體, 但毛筆及硬筆寫法應有些不同, 我不想爭辯字體對與錯, 我只知道從小教錯很難糾正, 因為我大仔是讀這間幼稚園, 升上小一後原來沒有一間小學是接受此種寫法, 如默書也會當錯, 要立即改回正常一筆過的寫法, 可惜我細仔已入讀此間幼稚園, 又再次學了這種寫法, 跟老師說這種寫法升小學是不正確的, 老師說學校明白, 但堅持要教字的結構, 還暗示在評估及功課中也要跟此寫法, 老師說只好升小後再改正, 應很快可適應, 跟校長再反映這種教法是銜接不到小學, 竟然說: 「我地學校四十幾年都係咁教, 唔會改, 小學還小學教, 我地學校就係咁教 」完全唔聽家長意見, 教育局已電話及電郵通知唔可以咁教小朋友寫字, 真係唔知點監管課程? 簡直係誤人子弟!!

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

咁樣教

咁都話錯

tuliplee_hk  真係有病!  發表於 16-5-19 15:24

4)        老師惡,門外時常有學生喊唔想返學, 另聽聞有老師曾打學生, 由於只是學生一面之詞 (其實有其他同學見到), 老師否認, 校長為息事寧人, 解釋只是老師家中有事, 語氣過重, 沒有打學生, 此老師繼續任教。

5)        無愛心-老師鬧小朋友蠢仔, 小朋友有D曳就話小朋友可能有問題, 叫家長帶小朋友去評估下, 評估結果是正常, 小朋友不是木頭人, 3-6歲要佢點乖呢?

6)        家長日班主任無影又唔通知, 令家長白白浪費假期(是平日舉辦), 隨便搵個老師派成績表就算, 話有咩事想問就打返學校問返班主任, 跟住走得!

7)        班際比賽只有半班學生參加, 明明一班有30幾人, 但每次班際比賽只有20個小朋友可參加, 其他小朋友呆呆咁坐旁邊睇住所謂的班際比賽, 學校回覆有此安排的原因是個台唔夠位企咁多小朋友, 但所謂的台只是一張長櫈放地下, 其實加多2行就可以成班一齊比賽, 唔係咁都要教呀~

8)        畢業典禮只可以有攞獎同學可參加, 獎項很少, 如一位同學同時攞幾個就更加少, 其實幼稚園的獎項重要性有幾大? 大家都心中有數, 可以分一等, 二等, 三等, 令小朋友人人有份不是更好, 搞到無獎的小朋友好唔開心, 問家長點解我無獎? 係咪我唔乖? 唔叻? 係咪想搞到幼稚園都有人自殺先安樂呀!

9)        學期終沒有表演,小朋友沒有發揮機會, 表演只揀合唱團, 跳舞組..等參加課外活動的小朋友表演, 參加這些課外活動人數佔全校人數很少, 收生越多越難參加, 而且大部分是上午班下課時間, 下午班上課時間, 即下午班無法參加, 學校也很少批准下午班同學加入這些課外活動, 十分不公平, 當然學校不會承認, 還說有甄選過。

10)        詢問處老師沒禮貌,一早想投訴佢, 後來發現不是老師, 原來是一位姓楊的校長, 聘請校長係咪無任何要求? Anyway, 我覺得明我d嬸嬸有禮貌d囉!

11)        接放學要有接送證才可接走小朋友, 依樣完全明白係保安理由, 但有時有可能有其他接領人, 接送證只有一張, 現連登記個人資料及家長致電通知都不可接走小朋友, 要直至見到接送證為止, 咁此證比壞人執到就大件事lu。

12)        要K2小朋友講故事, 仲要幾長下, 係一定要講到個隻, 因為計考試分, 即佢地所謂既評估, 大家睇下幾長

karen55407    發表於 16-5-12 23:32

K2評估嘅故事

poyy    發表於 16-5-13 16:19

關於11點, 我小朋友學校都係認証唔認人, 不過會有2張.

Waa咁差既呢間學校😓

回覆:mrsmacaroon 的帖子

我地只有一張

咁你當初點解俾你個小朋友讀呢?由k1開始讀?我哋有去面試,當時已經覺得唔對路,面試左咁多間學校我哋感覺佢係最差嘅,爸爸話冇可能比個囡去讀,好彩我哋唔相信所謂評語,信自己感覺眼見

引用:+本帖最後由+mrsmacaroon+於+16-5-12+17:59

原帖由 mrsmacaroon 於 16-05-12 發表

關於11點, 我小朋友學校都係認証唔認人, 一共會有2張.講 ...
我地學校得1張……
如其他人去接,會記低代行人身份證號碼,再打比家長(媽咪或爸爸)問係咪今日由1名叫xxx的親友代接,家長confirm有其事先放人……

我覺得咁幾好,有時真係有急事要人代勞……

回覆:Shellyxlk 的帖子

你真係明智,我知佢冇愛心,老師惡,但覺得銜接到小學最緊要,點知佢越收越多人,迫到爆,最嚴重係咁教小朋友寫字,無間小學會接受,已通知學校,但照教不改

第4、5點,身受其害,大仔已轉校,細仔交左留位費都唔讀,太可怕!

回覆:prettyporky 的帖子

我PN都有去見,環境真係比較混亂!

有幾點真係吾可以接受....

引用:咁都話錯+ +

原帖由 melodywong903 於 16-05-12 發表
咁都話錯
寫字呢樣好過份