用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 33歲文職想讀幼兒教育。有咩途徑?
go

33歲文職想讀幼兒教育。有咩途徑?

但我會考冇5科合格, 會唔會有錢都冇得讀?好想進修,想教小朋友,PLAYGROUP 課程會較容易入讀?我想合多D 這方面資訊, 謝謝大家~!

回覆:sweetwins 的帖子

IVE 幼兒教育都要5科合格

回覆:sweetwins 的帖子

耀中有得讀

我有朋友讀過日本的手作玩具導師課程,而家回來後教緊這類課程。
我見8月有這個去日本讀的課程
http://www.pnp.edu.hk/Japantrip.html

Ima2008 發表於 16-5-12 19:41
耀中有得讀
耀中個課程好似主要針對國際學校,要成日用英文
但可以練到英文都係一個好處

引用:Quote:Ima2008+發表於+16-5-12+19:41+耀中

原帖由 kevinyuen08 於 16-07-05 發表
但可以練到英文都係一個好處 ...
耀中的課程無全科合格要讀一年大學基礎文憑先可讀幼兒高級文憑架。。仲要係full-time

東華三院書院都有得讀

sweetwins 發表於 16-5-6 17:01
但我會考冇5科合格, 會唔會有錢都冇得讀?好想進修,想教小朋友,PLAYGROUP 課程會較容易入讀?我想合多D ...

看你將來要什麼發展,如果你想持牌跟point走就要讀例如BU那些,但一般是for 在職,所以冇part time ,而我之前就因為咁冇讀BU,反而OU有遙距,即只晚上上tutorial 每科8堂,大約3個月一科,交2至3分功課,每份1500-2500字左右,你預每科4600元,知道佢肯收你,你便可以以成人學生入學,成績不太好,全部中文上,讀66分,小科5分,大科8分,自己把握時間讀便可以,我明年會畢業了

Tecoelectric 發表於 16-9-23 08:59
看你將來要什麼發展,如果你想持牌跟point走就要讀例如BU那些,但一般是for 在職,所以冇part time ,而我 ...

請問讀之前要面試嗎?會提供實習嗎?謝謝你

歡喜哥 發表於 16-9-30 23:46
請問讀之前要面試嗎?會提供實習嗎?謝謝你

要面試,但這類課程不太嚴,主要是俾在職冇牌做唔到的助教讀。如果你不是助教,學校會幫你找幼稚園,你也可以自己搵再俾學校批,實習三個月,4次視導,要你之前所有主科都pass學校才會幫你安排實習,所以一般實習完已經可以畢業了。

sukifong311 發表於 16-10-5 12:55
一定要實習才能畢業嗎?

係,而且要大部分主科pass才會接受你實習的申請

Tecoelectric 發表於 16-10-1 08:42
要面試,但這類課程不太嚴,主要是俾在職冇牌做唔到的助教讀。如果你不是助教,學校會幫你找幼稚園,你也 ...

要咩學歷先可以讀呢?
中5成績唔係咁好

小BB1990 發表於 17-10-23 13:21
我知有間機構有得讀幼兒導師課程
表現良好仲有機會比工作你做
我覺得幾好~ ...

請問邊個機構

小BB1990 發表於 17-10-23 13:21
我知有間機構有得讀幼兒導師課程
表現良好仲有機會比工作你做
我覺得幾好~ ...

請問邊個機構,可以pm资料我吗?

Tecoelectric 發表於 16-9-23 08:59
看你將來要什麼發展,如果你想持牌跟point走就要讀例如BU那些,但一般是for 在職,所以冇part time ,而我 ...

Hello may I know more the course details ? From OU?

kevinyuen08 發表於 16-7-5 02:46
但可以練到英文都係一個好處 ...

有冇人讀過耀中幼兒? 我都好有興趣幼兒教育 吾知讀完出路點 我已經人到中年先至讀