用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣轉葵青區
樓主: emmaga4817
go

荃灣轉葵青區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-5-9 11:32
石鐘山.... 年年都話自己"約有50%學生升讀英中"......

約有即係..... 睇吓佢用乜數學角度去計, 4捨5入就45 ...
識人2012年係石鐘山畢業,冇記錯得約50人(約40%)派到b1中學,跟住計埋b2直資及入到中中的英文班,就話有约70%升英中

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 16-5-9 08:25
回覆 miriam 的帖子

其實家長都會主力睇下住年所派b1中學名及人數去判決有幾多%人獲派band 1 中學 ...
10 個家長著左 8 個信晒學校資料, 剩底 2 個有疑惑時就會畀人話唔識分
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

subb 發表於 16-5-9 11:28
雖然校務報告表達是差了少少, 但這校website起碼有列明, 升中派位去邊間學校有多少人 !

總好過只寫幾多 ...
係, 佢只放1年, 所以要自己keep record, 我都只有近3年資料 !!

近2年派B1官津英中 37%/38%
             B1直資          2%/3%

英中  (包括官津(B1) 及 英中直資(B1-B2))就有53% / 47%

引用:Quote:subb+發表於+16-5-9+11:28+雖然校務

原帖由 subb 於 16-05-09 發表
係, 佢只放1年, 所以要自己keep record, 我都只有近3年資料 !!

請問呢間係石鐘山定伍季明

subb  伍小, 石從來沒有公報派位實數  發表於 16-5-9 13:25
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-5-9 10:14
最頂癮既係, 有D小學好鍾意創作新名詞..... 話說荃灣某小學2014-2015年既校務報告P.23有呢個講法:

獲派優 ...
我曾經.............好無聊地................做左三年有公開派位資料既荃灣區小學升中派位比較...............

某兩間講派位 % 唔差既學校, 扣除晒直資同有開英文班既 b2, 實際 % 比我囡小學差少少, 所以呢 d 語言同數據偽術一早已經知道.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

subb 發表於 16-5-9 13:15

上年有38%/2% (B1官津英中/B1直資)?

數嚟數去, 只有47/130人升讀B1官津中學, 1/130個入B1直資 (耀中我唔計), 頂多加埋都只係有37.92%......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-9 13:42
上年有38%/2% (B1官津英中/B1直資)?

數嚟數去, 只有47/130人升讀B1官津中學, 1/130個入B1直資 (耀中我唔計 ...

耀中國際學校
聖保羅男女中學(中西區)
香港管理專業協會李國寶中學 (油尖旺區)1C-2A,

我估出入在李國寶, 對嗎????

我寫得唔太清楚 應該寫埋國際學校

subb 發表於 16-5-9 13:47
耀中國際學校
聖保羅男女中學(中西區)
香港管理專業協會李國寶中學 (油尖旺區)1C-2A,
李國寶, 都算係..... 我之前成日都無計佢.......

但B1官津, 點計都無38%喎?

subb  好, 我去check check有無做功課先  發表於 16-5-9 13:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

官津我未估到誤差分別, 不過小小BANDING 1C-2A 誤差, 我豪比學校
小數位的誤差, 我都是當學校WIN

疑點利益歸於學校

B1
荃灣         33
葵青  11
沙田    2
屯門/元朗/大埔  1
黃大仙                  1   
嘻嘻 ...原來我倒轉打37%是今年 / 38%是上年

subb 發表於 16-5-9 13:51
官津我未估到誤差分別, 不過小小BANDING 1C-2A 誤差, 我豪比學校
小數位的誤差, 我都是當學校WIN
...
你唔計咁我計比你睇, 我最唔喜歡得過且過, 有得計就一定要準確:

2014-2015年伍季明升中派位詳情:

中學名稱

入讀人數

備注

荃灣官立中學

B1官津

何傳耀紀念中學

B1官津

可風中學

B1官津

寶安商會王少清中學

B1官津

佛教善德英文中學

B1官津

天主教母佑會蕭明中學

B1官津

保祿六世中學

B1官津

東華三院陳兆民中學

B1官津

沙田蘇浙公學

B1官津

保良局羅傑承中學

B1官津

保良局何蔭棠中學

B1官津

賽馬會體藝中學

B1中學,當作官津類

聖保羅男女中學

B1直資

香港管理專業協會李國寶中學

B2A-B1C直資

妙法寺劉金龍中學

B2英中

耀中國際學校

英中,國際學校不作歸類

林大輝中學

B3A-B2C直資英中

基督教香港信義會宏信書院

直資英中,因尚未有公開試成績所以沒分類

佛教葉紀南紀念中學

迦密愛禮信中學

五育中學

廖寶珊紀念書院

荃灣聖芳濟中學

保良局李城璧中學

博愛醫院歷屆總理聯誼會梁省德中學

保良局姚連生中學

德貞女子中學

仁濟醫院林百欣中學

嶺南鍾榮光博士紀念中學

荔景天主教中學

石籬天主教中學

何文田官立中學

紡織學會美國商會胡漢輝中學

聖公會李炳中學

葵涌蘇淅公學

香港道教聯合會圓玄學院第一中學

香港四邑商工總會陳南昌紀念中學

李求恩紀念中學

佛教黃允畋中學

路德會呂明才中學

香港仔工業學校

妙法寺劉金龍中學~~~ 我仍然比該校是1C

subb 發表於 16-5-9 14:05
妙法寺劉金龍中學~~~ 我仍然比該校是1C
就算係, 都只係多1個人咁大把, 佔0.77%.....

劉金龍過去三屆DSE表現:

畢業年度

3322率

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

2012 - 2013

68.90%

~29%

>=29%

2013 - 2014

62.90%

~34%

>=34%

2014 - 2015

48.80%

23.23%

>=23.23%

如果咁既成績既中學你都可以當B1中學, 咁荃灣區應該大多數小學既升讀B1中學比例都真可以>50%

學生家長, 無法得知學生既正確Banding, 一般都只能依賴過去升中派位表現同老師建議嚟評估升中選校策略, 尤其係邊緣人, 就更加要小心.

如果升中Banding比例有誤差, 那管只是1%, 對邊緣人嚟講, 影響可以好大..... 最怕有人信錯數據坐定笠六當自己係B1, 點知原來自己係邊緣人, 仲要係跌咗落去B2個班......

咁劉金龍係2A, B 定C呢 !
。。。真可惜,劉金龍去到咁地步 !

hkpapa852  其實無需要細分去到A/B/C了!  發表於 16-5-9 14:52

醒目開學勳章

subb 發表於 16-5-9 14:47
咁劉金龍係2A, B 定C呢 !
。。。真可惜,劉金龍去到咁地步 !
早兩年b2生乙部放第六都入到劉金龍

回覆 peggy 的帖子

知唔知點解一間BAND1中學可以跌得咁快...跌到BAND2揀第6都仲入到, 咁樣收生落去, 隨時變埋BAND2尾...

senkawa 發表於 16-5-9 15:52

知唔知點解一間BAND1中學可以跌得咁快...跌到BAND2揀第6都仲入到, 咁樣收生落去, 隨時 ...
聖家書院早兩年都有B2生乙5入到..... 不過人地成績無乜大跌

知唔知點解一間BAND1中學可以跌得咁快...跌到BAND2揀第6都仲入到, 咁樣收生落去, 隨時 ...
我也有同感, 不過我相信這間點都是潛質校...

醒目開學勳章

前面5間b2中學都抽唔到,劉金龍應該跌左到b2學校了
‹ 上一主題|下一主題