用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 四年啦!這裡靜了許多!
樓主: 哈呣
go

四年啦!這裡靜了許多!   [複製鏈接]

引用:想問+我今朝報左wkf+簡介會+web+顯示我報名

原帖由 reneemama0118 於 16-05-03 發表
想問 我今朝報左wkf 簡介會 web 顯示我報名成功 但未有電郵确認既?
有copy 個 確認screen. 就實無問題

回覆:四年啦!這裡靜了許多!

為準備考小一的朋友仔加油
有問題便問,我相信始終有媽媽肯分享

回覆:AgapePa 的帖子

我冇呀

yw710 發表於 16-5-3 13:31
呢幾年咁難爭,好多人寧願收收埋埋
我又唔覺得,我反而覺得部分上嚟請教的家長冇乜禮貌,部分我回一兩次已經唔回了。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

部分精明家長識爬文,爬完文直接PM真正用家,暢所欲言,無謂聽埋d以訛傳訛!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

呢度之前幾年好多人都唔敢點出聲,隨時講一句就俾人質番十句。

anixon  係呀!  發表於 16-5-14 17:24
mathpets  Agreed!  發表於 16-5-4 14:30
ANChan59  Yes.  發表於 16-5-3 23:08
http://era-central.blogspot.com/

说到底,小孩进那一家学校是看天意的。可控的因素并不多。老师在你小孩面试那一刻的心情很关键。看论坛扒文只是自我安慰

好開心見到些舊EK朋友仔回應

引用:呢度之前幾年好多人都唔敢點出聲,隨時講一

原帖由 Era 於 16-05-03 發表
EK 文化

ANChan59 發表於 16-5-3 21:37
我又唔覺得,我反而覺得部分上嚟請教的家長冇乜禮貌,部分我回一兩次已經唔回了。
正是……有些礼貌欠奉,有些即食文化,文也懶爬,功課唔做,就只管问~

醒目開學勳章 王國長老

可能之前討論左咁多年,好多資料已有晒。文都唔刨就問,咪俾人覺得無禮貌lor -- 好似上網問圖書館有無開,咩shop邊度有分店,去google下都有啦。何況選校咁大決定,無懶人包架.......

引用:同意fb,+whatsapp好多流料,好多所謂【教育

原帖由 hilouisll 於 16-05-03 發表
同意fb, whatsapp好多流料,好多所謂【教育專家】出黎講野
My friend sent me the notes of LH parent talk for p1. 應該系直接friend.裡面的面試方法都有流既

引用:原來咁誇張!?我今年報真道簡介,咪又係10

原帖由 hilouisll 於 16-05-03 發表
原來咁誇張!?我今年報真道簡介,咪又係10分鐘冇曬位……
系6分鐘!

引用:呢度之前幾年好多人都唔敢點出聲,隨時講一

原帖由 Era 於 16-05-03 發表
之前講d二三綫小學,有d都唔錯,適合唔谷的家長,但就比人喺到笑揀lee d, 仲係其他post笑我哋揀d咁嘅學校,仲好似執到金咁,搞到我都唔想講咁多。

anixon  的確係咁,嗰d回文令到d二三綫小學嘅家長唔敢出聲。  發表於 16-5-14 17:27
neko1234    發表於 16-5-4 12:10

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-5-3+21:37+我又

原帖由 Yanamami 於 16-05-04 發表
正是……有些礼貌欠奉,有些即食文化,文也懶爬,功課唔做,就只管问~
同意。做好功課再上嚟討論先可以擦出新idea

簽名被屏蔽

坊間又多咗好多網站提供資訊.... 包括有網站登晒小學既開放日, 簡介會和報名流程, 咁人地又做得出色D同好睇D, 咪唔駛上嚟問囉.

不過近年有D上嚟問嘢家長心態都好奇怪, 永遠只係vs, vs再vs ...... 11月問完, 12月再問, 跟住1月又問......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-5-3+21:37+我又

原帖由 Yanamami 於 16-05-04 發表
正是

ANChan59 發表於 16-5-3 21:37
部分精明家長識爬文,爬完文直接PM真正用家,暢所欲言,無謂聽埋d以訛傳訛! ...
同意,好多野,爬完文已有答案
我明白有d人係唔識爬文,佢唔識爬咪教佢爬,永遠都有新手家長甚至網絡新手架啦,唔通小一學生發問你又話佢每年都有人問同樣問題,叫佢自己搵?當然,你亦可以選擇無視唔理佢,有禮貌咪幫,冇禮貌就唔幫

Yanamami  点可以攞成年人同小一生比?  發表於 16-5-4 11:58
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 16-5-4 11:21
坊間又多咗好多網站提供資訊.... 包括有網站登晒小學既開放日, 簡介會和報名流程, 咁人地又做得出色D同好睇 ...
頭3版已經合共有10個VC POST

MrBeast  最頂引就是那些魚蹄和你會點揀po  發表於 16-5-4 12:36
‹ 上一主題|下一主題