用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016-2017 小六呈分試分享區
樓主: minglam240179
go

2016-2017 小六呈分試分享區  

回覆:小五呈分試分享區

IloveJJ 發表於 16-6-17 22:19
我有一件事有啲好奇,請問大家既成績表,不是寫分數的嗎?是只寫grade的?

唔知係咪所有聖公會嘅小學就係只出 grade?  阿女同埋佢表哥係聖公會小學都係只出 grade

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-17+22:19+我有

回覆:IloveJJ 的帖子

我仔張成績表只有grade

回覆:小五呈分試分享區

我仔學校小四或以下出分數,小五起出 grade,原因唔想家長互相比較增加小朋友壓力,考中學亦都好睇啲。

引用:我仔學校小四或以下出分數,小五起出+grade

我女小学成績本由小-至小六都係grade.班主任係家長日派成績表時会告之排名的range, 如:21-30, 61-70, 91-100......之类~

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-06-18+發表

原帖由 IloveJJ 於 16-06-18 發表
其實點解小五就唔想比較呢?唔比較又點知自己個位置呢?
你知而家啲家長幾緊張架啦,一分都不能小,可想而知印分數落成績表小朋友有幾大壓力,我都覺得成績表唔落分數比較好。
至於排名其實學校都會講大約名次,家長應該心裡有數,下下要求要寫明幾多分去同人地比就無謂啦。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-18+13:25+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-18 發表

我女小学成績本由小-至小六都係grade.班主任係家長日派成 ...
我地都係出grade。三次考試後,若科目成績屬全級排名頭50,會係張成績表度列出排名。另外小一至四成績表有顯示全班名次及全級名次。到小五老師就只在派成績表時的家長會告之我地小朋友的名次,不會印在成績表。

回覆:紫蘿蘭 的帖子

原來我校a-e跟名次排的

回覆:anthony8899 的帖子

多閲讀,口感好重要!既可記單詞又可熟悉語法,對寫作文都有幫助。個人睇法

今日終於最後知道埋中文分數。今次阿女呈一:
中文B
英文坐B望A(一份卷A,另一份B,聆聽及口語B) (應該英文整體B!)
數學坐B望A(一份卷A (60%),另一份B(40%))(應該數學整體A!)
常識B
音樂B

係 EK 其他網友眼中阿女嘅成績可能不值一哂. 但對我而言,阿女呈一咁嘅成績我真係收貨。

呈分試真係令人瘋癲令人狂。阿女話有個男同學由小一至小五上學期成績都好好,係好過我女好多。假若以BAND來比喻,個男同學係B1A或B,我女係B1C或B2A。但今次個男同學尋日派常識卷只有60幾分(C),今日派中文卷(坐C望B) (一份卷係C,一份卷係B),個男同學尋日同今日都喊。我聽到阿女咁講我堅驚,真係倒抽一口涼氣,我係為個男同學擔心及心痛,如果只係睇呈一成績,個男同學真係由B1A或B跌去B2,咪話唔心寒呀!

唉!觀塘福建中學上年簡介會校長講到明主科要全部B先至有機會面試,阿女可以坐"觀塘福建",望"沙田培基"喇!

Ahbee02  現在才開始刨文,戥阿女驚定先。恭喜洒你女女呀!  發表於 16-9-9 14:00

回覆:小時了了 的帖子

嘩,跌得好厲害。病左?

babywoman 發表於 16-6-24 21:35
嘩,跌得好厲害。病左?
無病,唔知係咪壓力大呀!阿女呢兩日都有同我傾呢個同學,我越聽越為個男同學心痛呀!另一方面我真係心寒架!

引用:Quote:babywoman+發表於+16-6-24+21:35+嘩

原帖由 小時了了 於 16-06-24 發表
無病,唔知係咪壓力大呀!阿女呢兩日都有同我傾呢個同學,我越聽越為個男同學心痛呀!另一方面我真係心寒架 ...
我女班有個同學上學期考第一全科A, 今次呈一主科2C1B(2科C欠2分吾合格), 呀女呈一主科3C(但3科平均分高幾分)。

引用:Quote:babywoman+發表於+16-6-24+21:35+嘩

無病,唔知係咪壓力大呀!阿女呢兩日都有同我傾呢個同學,我越聽越為個男同學心痛呀!另一方面我真係心寒架 ...
個男仔應該對自己好大壓力,可能屋企,同自己都要求高,都好怕佢接受唔到諗多咗

BLouie 發表於 16-6-24 21:54
我女班有個同學上學期考第一全科A, 今次呈一主科2C1B(2科C欠2分吾合格), 呀女呈一主科3C(但3科平均分高幾分 ...

嘩!您越講我越驚呀!好得人驚呀!

原來呈分試保住原有成績原來唔容易!真係好似之前啲EK前輩講:"一分都不能少呀",陰公!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-6-24+22:07+編

今日終於最後知道埋中文分數。今次阿女呈一:
恭喜晒,第一關已過,呈二keep住應該問題已不大。
加油

講真,呈分試絕對有壓力,由其呈一及呈二,因為個個同學仔都會好盡力,同學間互相追逐,壓迫感相當大,所以家長一定要多關心同鼓勵小朋友。

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+16-06-24+發表無

原帖由 BLouie 於 16-06-24 發表
我女班有個同學上學期考第一全科A, 今次呈一主科2C1B(2科C欠2分吾合格), 呀女呈一主科3C(但3科平均分高幾分 ...
最重要係睇呈分後排名,盡量保住主科拎B或以上,否則對自行或叩門都不利。
不過點都好,要鼓勵及讚賞下小朋友嘅付出,下次再努力。
加油。

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+16-06-24+發表無

原帖由 ckh311 於 16-06-24 發表
個男仔應該對自己好大壓力,可能屋企,同自己都要求高,都好怕佢接受唔到諗多咗

...
小朋友壓力調整真係好重要,家長要小心處理。我仔老師都有問佢地打算報咩中學,又會分享以前有學生派唔到一,二線中學,但抱住不放棄精神,現在如何有好的成就。