用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2016-2017 小六呈分試分享區
樓主: minglam240179
go

2016-2017 小六呈分試分享區  

阿仔今日第一日考,佢話中閱好深,其中一篇出聊齋,
唉... 好擔心...

little_yolky  聊齋好丫,好好睇。  發表於 16-6-16 16:06
little_yolky  聊齋好丫,好好睇。  發表於 16-6-16 16:06

洋蔥頭媽咪 發表於 16-6-15 19:13
唔駛擔心,明年升中學童未算太多,而且你女女底子都唔差,補一補有機會彈前。
我仔呈一都彈前,我都係第一 ...

洋蔥頭媽咪, 多謝妳經常鼓勵我, 俾信心我阿女有機會考到培基啊!

阿女來電報告暫時呈一英文及數學成績 (其他科未派):

英文
GE卷 (佔50%): A
Writing 卷 (佔50%): B
Listening 卷 (??%): B

拉混英文整體係會A 定 B 呢?!

數學
卷一 (佔60%): A
卷二 (佔40%): 未派

拉混數學整體係咪會A 架?!

今次真係培基有望喇!!!! (自我開心中
)

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-6-16+15:51+編

原帖由 小時了了 於 16-06-16 發表
數學有兩份卷既,我地考開得一份呀

Chowying 發表於 16-6-16 16:04
數學有兩份卷既,我地考開得一份呀
間間學校唔同.

阿女間學校係本區出名著重"數學"呀麻!!!

卷一: 數, 代數及數據處理 (即是 所有加減乘除, 棒形圖 etc )
卷二: 度量, 圖形與空間 (即是 面積, 體積, 方向 etc )

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-6-16+15:51+編

開心好喇,要努力呀!加油呀!'

小時了了  多謝您一直以來支持啊!  發表於 16-6-16 16:29

回覆 小時了了 的帖子

囡囡好叻啊!你哋A是幾多分以上? 囡囡數學A ,有否晚晚做數?

aa06 發表於 16-6-16 16:33
回覆 小時了了 的帖子

囡囡好叻啊!你哋A是幾多分以上? 囡囡數學A ,有否晚晚做數? ...

阿女間學校攞 A 分數比人地其他學校低少少, 85分就 A

晚晚做, 都可以咁講. 佢間學校數學好多功課, 每日都要做十版八版, 如果個晚無咩又或者少數學練習做, 個晚我就會俾街外練習俾阿女做. 星期六及日一定會做街外數學練習

請問點解考慮培基呢?有沒有考慮到聖道迦南?

小時了了  聖道迦南感覺banding無培基咁好!重申:純個人感覺  發表於 16-6-16 17:28

常樂 發表於 16-6-16 17:18
請問點解考慮培基呢?有沒有考慮到聖道迦南?
我最想阿女讀"聖道迦南"隔離嘅"匯基", 其次先至係"培基".

但經歷呈一係咁谷阿女成績後, 我自己反思如果要我及補習老師係咁不斷谷阿女先至可能有 B1B 成績去報及讀 B1B 中學, 咁我寧願去 B1C 或 B2A 中學, 咁阿女及對整個家庭都係好. 因為學習而同阿女爭吵, 成家好傷感情. 我真係唔想中學 6年都好似高小咁過, 成家都好傷及好辛苦.

故此, 依家"匯基" 我唔再強求喇, "培基"係我及阿女嘅目標

little_yolky  匯基好遠喎,又話考體藝?  發表於 16-6-17 10:44

恭喜您心想事成。據我所知,匯基(東九龍)功課量不多,主張令學生對學習產生興趣,從而自主主動學習。聖道迦南也同出一轍。可以多些選擇,一起努力

應該是我們一起努力

回覆:小五呈分試分享區

請問大家暑假會安排上面試班嗎?有沒有推介?我小朋友今年小五升小六,可以分享嗎?

引用:Quote:Chowying+發表於+16-6-16+16:04+數學

間間學校唔同.

阿女間學校係本區出名著重"數學"呀麻!!!
我都知間間學校唔同,只係路過撘吓咀姐,請唔好介意

小時了了  唔好意思,我講野可能掘咗少少,如有令您不快,希望您亦唔好介意。  發表於 16-6-16 19:58

先恭喜你,繼續努力啦
多啲讚同鼓勵囡囡,辛苦付出總有回報嘅。

如果呈一考得好,壓力通常會細好多,呈二只要keep 住就機乎大局已定。若小五成績及呈分理想,自行直資機會就好大。培基呢幾年的確越見進步,而且壓力較小,不過收生要求亦似乎提高了,但唔駛擔心,叫囡囡盡力就可以啦。

引用:英文科,+請問您們怎樣拿到A...都補了5個月,

原帖由 anthony8899 於 16-06-16 發表
英文科, 請問您們怎樣拿到A...
都補了5個月, 沒有起色...
語文係須要時間去浸,要針對小朋友弱項去補,才能有較大進步,亦可以留意學校考試出卷模式,都有助提升成績。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

但我不進返退

引用:但我不進返退 +

原帖由 minglam240179 於 16-06-17 發表
但我不進返退
去到呈分試,大部份小朋友都會發力,我經常提及,不進則退,就算以往成績不錯,呈分試時亦要加倍努力,否則好多同學仔發力從後趕上,所以單憑以往成績及態度,好大機會不進則退。

呈一未如理想唔緊要,襯暑假努力去追,凡事都要付出,機會係留比有準備嘅人。

我兒小五都好努力,人家星期日去玩佢都有 keep 住專科補習備戰,我同囝囝講一分耕耘一分收獲,努力係會有回報架。睇樓上Jm分享已經係例子。

無須灰心,加油。

引用:Quote:常樂+發表於+16-6-16+17:18+請問點解

小時了了 發表於 16-6-16 17:37
我最想阿女讀"聖道迦南"隔離嘅"匯基", 其次先至係"培基".

但經歷呈一係咁谷阿女成績後, 我自己反思如果要 ...
匯基、培基、聖道迦南三間都好, 一於一次報晒, 因為直資有時真係睇多D嘢, 唔單只睇成績, 面試都重要, 操fit英文, 有機會的。

考完試喇, 休息完啦, 你地依家每晚及星期六日同仔女點過呢?