用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中抽獎次序
樓主: Classroom
go

升中抽獎次序

引用:Quote:5kin+發表於+16-5-3+12:19+分別被兩

原帖由 Eat_Sleep_Play 於 16-05-03 發表
唔係好明點解強校邊緣人會比弱校邊緣人跌band先?
點解?x2

Eat_Sleep_Play  5kin 真心唔明你的解釋  發表於 16-5-3 19:49
5kin  我覺得我已經講得好白啦喎  發表於 16-5-3 18:29

hkpapa852 發表於 16-5-3 13:47
其實去到中學階段, 只要唔係太遠, 跨區返學應該唔係太大問題吧!

我都叫跨隔離区,一个站MTR禁大把.

回覆:Yanamami 的帖子

由哪區轉哪區?

Yanamami  九龍塘-->深水埗  發表於 16-5-3 18:43

就算係同一間小學兩個邊緣人,
因為名次唔同,
响師兄師姐嘅pre-S1成績係唔知嘅情況下,
兩個人邊個排先?邊個排後?

只有教育局有曬數據知條隊點排,
家長同小學只能估(不過小學會估得準過家長),

連同一間學校都唔能夠肯定邊個邊緣人排名高d,
兩間唔同學校點比?

呢個唔關轉校網與否嘅問題,
而係本身唔同學校無得比
(弱校都可以年年有一個考pre-S1超曬班嘅拖高排名,甚至高過強校第一,但因為中間斷層先被標籤為弱校,只有擁有全部數據先可以否定呢個可能性),
強校擁有較多band1生係事實,
唔代表學生排名都高於弱校

回覆:5kin 的帖子

如是者並不存在強校邊緣學生轉區跌band快過弱校邊緣學生的情況,這是你的假設或猜測而已。是嗎?

5kin  因乜解究你會認為呢個係always true而唔exist possibility?  發表於 16-5-3 21:59

引用:就算係同一間小學兩個邊緣人,因為名次唔同

原帖由 5kin 於 16-05-03 發表
就算係同一間小學兩個邊緣人,
因為名次唔同,
响師兄師姐嘅pre-S1成績係唔知嘅情況下,
似乎,大家都唔明既係,點解轉區跌Banding既係強校先??, 正如你所講,大家都唔知2校各排最後果位邊緣生既全港排名,何以見得一定係強校跌先??

我只知應係全港排名較後果位跌banding機會大D

我好似係咁講o家喎:

就算係強校嘅邊緣人,
計完排名都可以係低過弱校嘅邊緣人,
兩個一齊轉區實係強校果位同學跌band先(如果真係要跌)

hkpapa852  雖然我知你講乜, 但始乎大家睇唔明..... 我諗你要改改你個寫法  發表於 16-5-4 10:06

回覆:升中抽獎次序

我試下用下面例子解釋:  A區強校有100個B1生,弱校有10個B1生,兩校110個B1生中,有10個在B區只能排到B2,於是,呢10個B1生轉去B區就要跌Band。  冇人知呢10個中強弱校各佔多少,最後10名裏面嘅強校生要跌band,不在最後10名裏面嘅弱校生就唔洗跌!

不過既然大家都冇可能把握實際情況,下面嘅可能性都會係關鍵:

1)強校嘅平均成績會高過弱校,假設係約等於B1B同B2C,統計學分析,強校嘅成績分佈100個B1會較集中在B1B,因而較低比例在B1C,越接近B2越少!弱校則集中在B2C,B1生中會較多係1C,且越近B2越多!所以同係B1寫,弱校跌band機會係高啲!

2)學生係B1,B2定邊緣人,主要係靠聽老師講!部份強校因要推高成績,可能會傾向保守,考90以後嘅,就話你知係B2,叫你加油,乙部只可報1至2間B1!當學生聽到自己係B1,就唔憂轉區會跌band!弱校則剛相反,考11-15都唔敢話你知係B2(費事你問乜唔係3分之一B1咩!),只話你係邊緣人,叫你乙二開始揀B2!轉區跌band就預咗!

Eat_Sleep_Play  因為唔想你知道學校係弱校  發表於 16-5-7 16:22
5kin  點解你會覺得弱校會唔敢話比家長知佢小朋友係band2?  發表於 16-5-4 13:41

回覆:Band5 的帖子

答得好清楚及仔細,謝謝你

回覆:mcl203 的帖子

唔會講得太清楚banding, 其中一個原因係,揾食艱難

回覆 mcl203 的帖子

唔夠band1位嘅區,呃band2生係band1,
叫佢揀高d根本係自殺嘅行為,
我諗唔明有邊間學校會做件咁嘅蠢事;

band1位有突嘅區,
講明係band2生,
叫佢乙一搏完乙二乙三保守,
先符合呢度最鐘意話人哋小學要「跑業績」嘅結果,
仲有乜原因要呃學生banding?

引用:回覆+mcl203+的帖子 唔夠band1位嘅區,呃b

原帖由 5kin 於 16-05-04 發表
回覆 mcl203 的帖子

唔夠band1位嘅區,呃band2生係band1,
呢D可能你要問吓學校了

回覆 Band5 的帖子

如果兩間學校都好多人轉網,統計學上嚟講你啱;
但係一間小學有幾多人有能力轉校網?
會轉嘅又有幾多?
人數一少偏差越大喎⋯⋯

就算用你講方嚟計,
band1生係100+10=110
真係有10個人轉網,
比例會係幾多?
平均嚟計強校有9人,
弱校1人,
你點肯定弱校轉網1人排名同強校9個比係高定低?

唔計邊緣人...自己校網仲有往績去捉路,一跨區,邊數多到冇得估.

除左搬屋因素,真係要好好考慮值唔值去"搏".

回覆:升中抽獎次序

5kin  點解你會覺得弱校會唔敢話比家長知佢小朋友係band2?  發表於 2016-05-04 13:41:53

唔肯定架!只係話如果咁嘅情況嘅話!

不過我知確係有學校少過三分之一B1生,只會講三份一係B1,唔想俾人知自己學校係弱校,驚影響收生!

引用:5kin  點解你會覺得弱校會唔敢話比家長知

原帖由 Band5 於 16-05-04 發表
5kin  點解你會覺得弱校會唔敢話比家長知佢小朋友係band2?  發表於 2016-05-04 13:41:53

唔肯定架! ...
有時D家長會好介意何謂強弱校,但事實係不少派位成績一般既小學,升中資料既透明度係極低,下下都係本校學生獲派某某中學,幾多個又唔知,有D家長仲誤將体藝學生當成績優異生考入某直資/B1A中學,升中資訊係好唔清晰~~~

引用:回覆+Band5+的帖子 如果兩間學校都好多人

原帖由 5kin 於 16-05-04 發表

……………………
我係假設有10人達唔到B區嘅B1排名,所以任何一個轉區都會跌band。

就算用你講方嚟計,
band1生係100+10=110
真係有10個人轉網,
比例會係幾多?
平均嚟計強校有9人,
弱校1人,
你點肯定弱校轉網1人排名同強校9個比係高定低?
………………統計學normal distribution係話大部份為集中於平均數(mean)附近,越遠離mean,機會會越細,因為強校同弱校嘅mean在B1C不同的一邊,所以機會會唔同,弱校10個B1生中,越接近B2嘅機會越高,強校則相反,100個B1,越近B2機會要越低!所以10個要跌band嘅,強校有較大機會少過9個!

5kin  對上幾多次擲到6,唔會影響今次擲到乜  發表於 16-5-5 07:10

引用:Quote:原帖由+5kin+於+16-05-04+發表回覆+B

原帖由 Band5 於 16-05-04 發表
……………………
我係假設有10人達唔到B區嘅B1排名,所 ...
一間100人的小六成績分佈,一定是nornal distribution? 當中有甚麼假設?

不好意思,離開校園廿多年,忘記了。

Band5  明確啲應該講係接近normal distribution,永遠唔會等如。  發表於 16-5-5 00:03
Band5  如有錯,希望專家指正!  發表於 16-5-4 23:48
Band5  我記得當年老師教嘅時候嘅兩個normal distribution舉例,另一個係擲骰子!我離開校園比你更耐,都唔太肯定   發表於 16-5-4 23:47

我知你用statistics 嚟演繹你嘅理論,如果兩間學校都有好多band1c人轉區,
得出嚟當然係弱校比較高比例會跌band;

平均每區學生都有3000人上下,
每個band有大約1000人,
你覺得要有幾多人轉區先足夠多,
令到結果趨向統計上嘅理論值?

我就係覺得個數太少,
唔太適合用statistics 去推算

Band5  無人話擲骰子唔可以連續擲30個6。  發表於 16-5-4 23:57
Band5  normal distribution 嘅理論係或然率,唔涉及sample size,當然講緊或然率,即係唔會有絕對!無人話擲骰子   發表於 16-5-4 23:56

引用:Quote:原帖由+Band5+於+16-05-04+發表 如

原帖由 hoyeef 於 16-05-04 發表
一間100人的小六成績分佈,一定是nornal distribution? 當中有甚麼假設?

不好意思,離開校園廿多年,忘 ...
問題是為什麽有個假設,是接近normal distribution ? 一間強的學校,除了mean是比較高外,成績好的會比成績差的多, 即是不對稱的。再者,個sample size得 100, 擲骰仔的結果 ,也不會是normal distribution 吧!