用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中抽獎次序
go

升中抽獎次序

請教,如小朋友是B1,想跟住址轉去另一區抽獎,會否先讓原區B1生先抽,才到轉區的小朋友抽?謝謝各位。

Yanamami  抽獎先後次序主要睇隨机no.?  發表於 16-5-5 07:45

實情係,會攞你小朋友PRE-S1對應分同當區所有小朋友排列,真係前1/3先係BAND 1.  係BAND 1就再睇隨機編號.

所以應該無人可以好肯定同你講,轉區後會係咩band. (除非你攞到個PRE-S1對應分係高啦...同樣,無人會知)

回覆:papa71 的帖子

謝謝你,如是,即是最好不要轉區抽獎?

回覆:papa71 的帖子

如轉區,油尖旺及九龍城是否同是強區?

Classroom 發表於 16-4-29 17:58
如轉區,油尖旺及九龍城是否同是強區?
要轉區,首先睇吓自己小朋友間小學算係強校定弱校,係強校既轉區跌band機會會低D,係弱校既,轉區跌band機會會高d
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Classroom+發表於+16-4-29+17:58+如

原帖由 hkpapa852 於 16-04-29 發表
要轉區,首先睇吓自己小朋友間小學算係強校定弱校,係強校既轉區跌band機會會低D,係弱校既,轉區跌band機 ...
請教APSKT 是強校定弱校?

Yanamami    發表於 16-5-2 20:45

GoGOJJ 發表於 16-4-29 18:07
請教APSKT 是強校定弱校?
九龍塘宣道嗎?呢間唔駛講了吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

有60%派英中是否強校?

Classroom 發表於 16-4-29 20:43
英中都要睇係咩級數既英中

Classroom 發表於 16-4-29 20:43

一般四平學校33.33% band1 生,
除中西區派英中怪到.....之外,
60%派英中是否強校?
不知道,但肯定叫派得非常好.......

jason1977 發表於 16-4-29 21:23
一般四平學校33.33% band1 生,
除中西區派英中怪到.....之外,
60%派英中是否強校?
英中定義呢..... 依家大多假英中, 尤其係直資學校, 仲有D人連一級有開於一半班數英文班既當英中...... 所以60%英中, 真係要睇楚係咩英中......

60%,我已不計那些不是一線的直資。

Classroom 發表於 16-4-29 23:39
60%,我已不計那些不是一線的直資。
如果B1英中有60%, 而又沒有B1直屬中學既, 絕對係高水平小學.

基本上, 只要係屬於48%內 (60%的8成), 應該轉網唔影響到banding

謝謝你。

我覺得你好有經驗及對派位好清楚,請問你如果油天轉網去九龍城是否可以保持banding?謝謝你。

Classroom 發表於 16-4-30 10:35

我覺得你好有經驗及對派位好清楚,請問你如果油天轉網去九龍城是否可以保持banding?謝謝你。

轉網?除非萬分鍾情迦密、華英,否則真的有這個必要嗎?同樣乙二放一中,你認為
在KL3易過KL1?

PS:一中即黃笏南。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Classroom 發表於 16-4-30 10:35

...
男仔的確係留係KL1有更大機會,女仔就值得諗吓轉去KL3

hkpapa852 發表於 16-4-30 12:15
男仔的確係留係KL1有更大機會,女仔就值得諗吓轉去KL3

唔。。。我個人都係另類,會捨QE、真光,乙一博BPS或SMCC。

若然在KL3我都會乙一博SMCC;當然,我唔想有咁既一日出現!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-4-30 12:25
唔。。。我個人都係另類,會捨QE、真光,乙一博BPS或SMCC。

若然在KL3我都會乙一博SMCC ...
要搏同SMCC/BPS同級既,係KL3一樣可搏MCS, 之後仲可以搏同伊中/油真同級既中學,去到保險線既中學,亦只會比銘更多選擇

奥脫福 發表於 16-4-30 12:25

若然在KL3我都會乙一博SMCC ...
次次都扒冷門