用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 ...
go

弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 [複製鏈接]

事源 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3255087&extra=page%3D1&page=10 離題為由,另闢新帖繼續

5kin  我仲諗住收手添  發表於 16-4-29 16:18
papa71  又好喎!  發表於 16-4-29 16:17
hkpapa852  嚟真嫁?  發表於 16-4-29 16:15
   4    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

//hkpapa852 嚟真嫁? 發表於 1 分鐘前//

已經冇討論咪由佢沉底
Learning to Read, Reading to Learn.

去到中學,再無出賽機會(代表學校),當然還有其他公開賽啦...

你還會讓他們繼續訓練嗎?
一般訓練,可能是一個星期三/四次,每次兩粒鐘...要爭標的,可能一個星期五/六次...

Yanamami  五六次無可能奪到標了……  發表於 16-5-15 21:11

咁我會話, 睇吓到底當初為何要去"學習"個一種技能? 為比賽? 定係自己真心喜歡?

最緊要係清楚自己想要乜

5kin  鬥快?  發表於 16-4-29 16:45
MASAYA  慢你14秒...   發表於 16-4-29 16:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

papa71 發表於 16-4-29 16:20
去到中學,再無出賽機會(代表學校),當然還有其他公開賽啦...

仲要視乎當初參加課外活動既初衷,如果一開始就只係為左升中,我覺得真係冇乜必要勉強繼續,因為對升大冇幫助
如果係真心鍾意,咁要睇係享受邊樣野,對自己提升丫定係為攞獎既滿足,已經中學生,讓唔讓佢繼續,最大因素都係學生本身,家長要考慮應該只係繼續訓練會唔會影響學業

王家爸爸    發表於 16-4-29 17:40
hkpapa852  我打得少字過你, 所以快你少少出咗個帖   發表於 16-4-29 16:31

回覆 MASAYA 的帖子

對小朋友,當然會是興趣為先.
但對家長,往往會多一重考慮..例如,對升學有沒有幫助.

小學階段,往往都係由家長去drive 呢樣野,會多方面配合.加堂/加操/搵私人教練...
但上到中學,卻又是家長主動去stop呢樣野: 無用架嘞/嘥時間啦/得閒睇下大學出路仲好啦

如果小朋友到中學仍然想繼續,那管進步空間很少/沒有出賽機會,而且還頗需時間,大家還會繼續支持/配合嗎?

papa71 發表於 16-4-29 16:40
回覆 MASAYA 的帖子

對小朋友,當然會是興趣為先.

我小朋友只參加一項課外活動加一項制服團隊,制服團隊基本上係我要求,課外活動我畀佢嘗試左好多,最後佢揀左一樣keep住玩,當初只係想佢有d細藝,其間都問過佢想唔想繼續,唔想繼續隨時停都得,所以我冇乜要求,小比賽都有前三既,全港就只有優異獎,所以對升學冇幫助
到中學想繼續當然冇問題,但前提係要同學業平衡,呢個都係訓練佢時間管理既一個方法

papa71  比如話練琴...一日一個鐘,但已經無得再上,純興趣...
又或者練水...一周三次,但又係為興趣,冇得比賽...

唔   發表於 16-4-29 17:01

啱啱諗到:

弱校轉強校,
同缺band1位區轉剩band1位區嘅相似性

缺band1位嘅區一樣有勁學生留低,
亦有家長千方百計要轉區,
不過轉完跌band

喂喂喂....題目唔好講身体大唔大隻好噃
好易.....

papa71 發表於 16-4-29 16:20

呢个问題有同阿女討論~我話你应該唔会有机会代表学校出賽,太多勁人唔輪到你……但唔代表你唔洗继續操水(佢係練五日)~小妮子話:無所謂,咪當做运动減肥,曰日运动身体好,咪由得其他人為校爭光。

MASAYA 發表於 16-4-29 16:26
仲要視乎當初參加課外活動既初衷,如果一開始就只係為左升中,我覺得真係冇乜必要勉強繼續,因為對升大冇幫 ...
又咁講....訓練點會唔影響學業...一日24粒中不變
睇下放係邊個位啫 ~~~

Yanamami 發表於 16-4-29 17:10
呢个问題有同阿女討論~我話你应該唔会有机会代表学校出賽,太多勁人唔輪到你……但唔代表你唔洗继續操水~小 ...

據聞...一開學就水運會....暑假操定水啦

又好似...係每週服5日...每日服3次

papa71  我意思係開學時先揀邊個可以代表學校出賽... 收左一班新兵,都要佢地鬥過先嘛   發表於 16-4-29 17:51
王家爸爸  太遲啦  發表於 16-4-29 17:47
王家爸爸  papa71, 開學揀   發表於 16-4-29 17:47
papa71  各校際水賽都係響10月...開學後唔即刻揀卒,幾時揀?  發表於 16-4-29 17:34

另外一樣,就是所謂"存在價值"...

當去到一間學校,會唔會怕個小朋友苦無機會?

不是你個小朋友差,只是對手太強,以往的"強項"原來天外有天;
再去學新的就更加追不上了.

而其他機會,往往就是給一些風頭躉攞晒....

mcl203 發表於 16-4-29 17:13
據聞...一開學就水運會....暑假操定水啦

又好似...係每週服5日...每日服3次
年年暑假都操~佢ok㗎,話唔操放假会变肥豬~好樂意添,因為暑假食好多雪糕。

papa71 發表於 16-4-29 17:19

所以真係若有機會....要親身感受下
世事往往並非如此
機會可以去揾...未必一定要等

papa71  我都係咁教..."機會要自己爭取"

不過世事豈能盡如人意呢~~  發表於 16-4-29 17:36

如果你有呢个心态,就真係要調節—下。預左啦!路就得两條:一係自己加油去做風头躉,—係接受現实,為人打氣,無謂眼紅人地。係原帖我都有提过,上到中学為乜?為校爭光定為讀好書入U?咪將伴菜當主菜食~唔—定要做風头躉先有存在价值吖~

papa71  各校際水賽都係響10月...開學後唔即刻揀卒,幾時揀?  發表於 41 秒前

開學後先揀卒....太池了....一早埋晒位啦 ~~~

王家爸爸  好多課外活動都係7月尾就揀卒。   發表於 16-4-29 17:46
papa71  當然埋晒位晒...但都要鬥下校內排名,先知有冇得出大閘嘛  發表於 16-4-29 17:38

papa71  當然埋晒位晒...但都要鬥下校內排名,先知有冇得出大閘嘛  發表於 1 分鐘前

條閘有鐘嫁...可以睇時間

仲有....小學中學玩法唔同...Grade C係F1-2
F2 通常係主力 ~~~

MASAYA  冇幾多個流川可以中一做主力   發表於 16-4-29 17:45

回覆 Yanamami 的帖子

無錯,要接受現實:

大前提是,還有路揀:(如果係有特異功能,就冇乜所謂啦)

如果係啲比上不足,比 下有如呢?

還可以揀一間冇咁神的,有機會去做風頭躉...
定係都係入去神校做啦啦隊員?

假設埋...如果本身係讀到書,去另外一間學校,師資未必係最好,配套未必係最完善,但一樣可以入到U.

你想太多了, 到中學, 如果經濟許可, 小朋友又想繼續, 咪繼續囉, 小朋友到樽頸位, 跨唔過, 咪停囉, 跨得過, 又另一個境介了。總好過一日到黑打機丫。

Yanamami  Exactly. 有項正經活动总比成日上網强~  發表於 16-4-29 17:51
‹ 上一主題|下一主題