用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇2016暑期活動有冇介紹?
go

有冇2016暑期活動有冇介紹? [複製鏈接]

醒目開學勳章

小兒升中二。你地小朋友有冇參加過暑期活動可推薦下給我?咩類型都得。
   3    0    0    0

回覆:有冇2016暑期活動有冇介紹?

留學團

回覆:有冇2016暑期活動有冇介紹?

寫錯字是遊學團(午睡中),但參加學生英語程度不同,學生講本地話多,或考慮當地遊,如有朋友/親戚在外地(英國),報當地一天遊,可參觀大英博物館,歌劇,古蹟等,因本地(英國人)全程講英語,食靠自己講(溝通)去M記買餐等住B and B 不錯暑期活動

回覆:小豬嘜 的帖子

去青少年中心做義工,暑假會有招募,日後你會發現這是助人又自助的活動,尤其青春期,多些你會信任的人輔助成長,獲益良多。

引用:去青少年中心做義工,暑假會有招募,日後你

原帖由 STee 於 16-04-30 發表
去青少年中心做義工,暑假會有招募,日後你會發現這是助人又自助的活動,尤其青春期,多些你會信任的人輔助 ...
我都想、但次次同佢講親佢都話唔去!我已身體力行,要返工冇咁多時間同精力,但都盡量令佢知道去幫人是開心的!有乜方法說服佢丫?

引用:寫錯字是遊學團(午睡中),但參加學生英語程

原帖由 brother4 於 16-04-29 發表
寫錯字是遊學團(午睡中),但參加學生英語程度不同,學生講本地話多,或考慮當地遊,如有朋友/親戚在外地(英 ...
升f.2 仲細,我女都有問過,但我打算升f.4 先比佢去

回覆:Acatmom 的帖子

拺些孩子自己都有興趣的,不要一開始就去探訪,對佢地有壓力,小童群益會有些是幫手搞暑期活動或在中心幫手,對象小四至中四,在過程中會識到志趣相投的,就會有歸屬感。

回覆:dorchiu 的帖子

地本都有,好似丫Mxx攪約一星期營,全英語有運動,烹食物,玩遊戲等,很快就滿

回覆 小豬嘜 的帖子

My son likes to join outward bound every year

回覆:janiceshane 的帖子

引用:回覆+小豬嘜+的帖子 My+son+likes+to+join

原帖由 janiceshane 於 16-04-30 發表
回覆 小豬嘜 的帖子

My son likes to join outward bound every year
可否分享outward bound 的program details?是否按年齡分或是按興趣?我想讓孩子參加,入去網頁睇過,內容比較generic,我家男孩子較文靜,體能麻麻,我怕OB嘅program too challenging for him,聽講過有cliff jumping ,真的嗎?請指點,謝謝。

引用:回覆+小豬嘜+的帖子 My+son+likes+to+join

原帖由 janiceshane 於 16-04-30 發表
回覆 小豬嘜 的帖子

可否分享一下,我囝14歲,見到課程8N7D要七千幾,都唔平!

回覆:kammielee 的帖子

HiHi

我仔今年12歲準備暑假升中二

今年暑期班佢參加佐學校遊學團,跟學校去我比較放心 d d
同埋學校安排得有程序, 特別係住宿佢地要兩個小朋友入住寄宿家庭唔會俾佢地住宿舍囉,咁樣就可以唔駛佢地圍埋一堆都係講廣東話,一句英文都講唔到,食方面要一齊同埋人地屋企食,食完要洗碗掃地,唔駛好似個少爺兵咁!

返到嚟都係8月,我諗佐俾佢去補中英數同埋做義工,唔想佢日日攤係屋企無所事事!

引用:小兒升中二。你地小朋友有冇參加過暑期活動

原帖由 小豬嘜 於 16-04-29 發表
小兒升中二。你地小朋友有冇參加過暑期活動可推薦下給我?咩類型都得。
...
我會鼓勵佢做義工,同埋keep住學開的運動鍛練體能

回覆 brother4 的帖子

Pls pm me

醒目開學勳章

2001122 發表於 16-5-1 08:05
我都想俾個仔遊學,但又吾係好放心
旱兩天學校出左遊學團.但團費,程序未知曉. 佢又好似唔想去.我仲諗緊.

我都想知本港邊到有D體驗營。例如大學攪果D...

回覆 kammielee 的帖子

It is expensive but my son only does it once a year.  He loves it.  He used to be an indoor person but after outward bound, I feel he enjoys going outdoor more and he is MUCH more independent.  The activities they had are all goal oriented.  This year, we might not join because he said he will going camping and organize camps himself with some of his outward bound friends from before.

引用:Quote:原帖由+小豬嘜+於+16-04-29+發表小兒

‹ 上一主題|下一主題