用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <分享> SFA/APS/TSL 統計
樓主: retriever
go

<分享> SFA/APS/TSL 統計 [複製鏈接]

HKpama 發表於 16-4-29 22:44
無錯,我沒計上智,但請不要誤會,因TSL也沒計上智,純統計,TSL 有大約少於八十個女生升本地中學,而有大 ...

呢個帖一直想回, 到而家先得閒講下...

1. 上智VS NPL 係咪個人選擇? 唔係囉... 呢個遊戲之前, 好多學校我都唔識... 譬如: 上智,聖芳濟, 銘賢, 迦密呢D 我都唔識, 但自己唔認識, 唔可以否定一D 習慣上被認為係一線既學校... (記著唔係個人既習慣), 講得習慣當然有個TIME ELEMENT在內,... 咁 NPL 唔好意思, 如果你話係一線, 一定係有爭議性啦..

2. 睇統計數字唔睇最新果年係 BIASED?! 抱歉, 段估通論係統計上平均數比單一次數據更有參考價值啦... 拋下書包, 股神師傅格拉咸都叫人計公司業績, 用近3年數據計PE, 避免撞上VINTAGE YR 影響分析...

3. 如果計"關鍵字" 學校, 或者你所謂"耳熟能詳" 既學校, 女生方面TSL 去年確係極高... 但又係果句, 睇統計唔可以睇一年, 亦唔可以只睇"關鍵字" 學校, 亦應睇下畢業生去其他咩學校架嘛...

4. 唔好隨便估人有無居心. 要理解下人既理據. 只睇結果傾向認為對方製造數據偏向, 係毫無道理.

5. 最後我建議大家自己用官網數據計下, 唔好直接用網上分享既統計... 因為呢D 統計很多時在過程中, 為計算方便而捨棄了不少資料, 反而自己計可以保留最多信息, 更可能看到你要分析的各方面.

hkpapa852 發表於 16-4-30 13:24
當你手頭上得3個選擇,而心中已有偏好,咁咪唯有整d因應自己要求對自己favor個間有利既數據,等多d人認同囉 ...

我諗除左天父同樓主自己, 無人可能知佢諗咩野..

"不可以隨便論斷人呀!"

不要入TSL, 不用比較,女生入NPL 預了……哎……好自為自。不明主任利和校長也推介?!每年有能力都會轉校!

你看APS, KTS, SFA 又不見年年攪OPEN DAY, 實力有目共捣,TSL最善長年年攪OPEN DAY 大事宣傳,做足表面工夫,吸引不少人,有多好心知肚明。當年放KTS and SFA 選 TSL, 數年後才知衰。

回覆:grandmalolo 的帖子

學校攪open day同一間學校好不好,看不出有甚麼關係!家長最關心學校升中數據,係英小或中小!小朋友將來個語言能力!

回覆 francis_chan 的帖子

在TSL一年做了6~8個 project, Christmas, Easter, Summer 做得好咪抽出放在OPEN DAY。一、二年级幾好玩,到了高小,超忙,仲要做這些一夠二夠的Presentation.

回覆:grandmalolo 的帖子

其實咁做又唔覺有甚麼問題!

尤其初小的超質素作品,好多家長參與。Open Day 的表演,要加操練,表現多才多藝、。遇着有其他外界比賽、默書和TOBS, 都幾負擔!通常別的學校數年才做OPEN DAY,反而仲有新鮮感。年年辦、學生、家長都煩!

回覆 francis_chan 的帖子

Good luck then ! You will enjoy it with your kid in P1 ! I don't feel trouble when my kid in P1 as well.

如果講一般的印象:

1)    APS - 音樂,排球,DBS/DGS

2)    SFA - 英文,資優,St Joe/上智

3)    KTS – 校園,超學年,LS

4)    TSL - 英文,英文,勁女校/NPL

升中表現: APS >SFA=KTS>TSL

多謝家長們用数据來分析各學校表現,“数据”始終比“印象”來得實在些   (只要把所有的methodology和assumption列出來就沒問題了)

Yanamami  KTS都多女仔入GH.  發表於 16-8-29 18:34

回覆:<分享> SFA/APS/TSL 統計

當年就是去了TSL的open day,便知道它實在唔啱我們

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-29+18:28+編輯

原帖由 punlik 於 16-08-29 發表

其實我最想知道依幾間學校每年因成績不達標而轉校留級既百分 ...
你要既數,年年唔同好難有參考既懂計。

但係果d無中學既中學,係出去搏命,所以學業比率高唔奇。

retriever 發表於 16-8-29 18:32
你要既數,年年唔同好難有參考既懂計。

但係果d無中學既中學,係出去搏命,所以學業比率高唔奇。
我地唔用“搏命”,係用“机会只係留俾有準備嘅人”……

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-29+18:32+你

原帖由 Yanamami 於 16-08-29 發表
我地唔用“搏命”,係用“机会只係留俾有準備嘅人”……
以為有人跳出泥,問我"搏命"既定義。。。

回覆:punlik 的帖子

請問其實APS升band1率點解咁高?係咪佢地學生係特別叻?

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-08-29+發表本帖

punlik 發表於 16-8-29 19:06
之前有人話APS小五升小六超過十人留級,唔知真定假,其他幾間會唔會有類似情況?

...
KTS果边以我女果屆為例,全年人数:
P1: 132人
P2: 136人
P3: 131人
P4: 129人
P5: 125人
P6: 123人

上落2-5人不等,尚算合理?P2升P3走得多,或者係插走去其他学校?但就唔清楚係留班、插入心儀学校或跟唔上要轉走了?

punlik 發表於 16-8-29 19:06
之前有人話APS小五升小六超過十人留級,唔知真定假,其他幾間會唔會有類似情況?

...

呀仔讀SFA,其實要呢班小朋友留班,唔係想像中咁容易。

三次考試, 其中一次 set 到份卷深一深, 部分 marginal 同學仔可能一齊中伏, 但當其余兩次份卷出得大路少少, 全體分數大反彈, 拉高全年平均分, 仲點留班?

我相信類似情况亦會發生在 APS 同 KTS。

hppa    發表於 16-8-29 22:19

francis_chan 發表於 16-8-29 18:51
請問其實APS升band1率點解咁高?係咪佢地學生係特別叻?

根據前輩分享:

功課不多但深入 - > 程度高
培養孩子學習態度: 唔HEA, 自津, 時間管理
音樂造詣高 - 樂團多, 氣氛好, 鼓動孩子練習
音樂, 藍排學界成績好

以上條件, 特別係孩子SOFT SKILL如果真係做到, 畢業生一定受用無窮, 人見人愛

hppa    發表於 16-8-30 10:45
mama64    發表於 16-8-30 09:50
‹ 上一主題|下一主題