用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友
樓主: rabbitmonkey
go

唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+chan803+於+16-04-27+發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-27 發表
我當年讀間地區學校,有聯繫中學。小女子小學咁多年從未考過5名以外(阿媽嚴)。家貧,咩名校誇區全部無考 ...
入聯繫中學係咪名次越高越優先,唔需要考慮隨機號碼彩數?

TwinWong  NO. 隨机的, B1生打亂抽, 机NO. 先就抽先  發表於 16-4-28 08:54
little_yolky  都係要睇隨機號碼做人,不過B1就會先過B2抽  發表於 16-4-28 08:27

whywhywhywhy 發表於 16-4-27 22:20
佢係上年東區女生,又係band1頭,咁都要第三放band2,係咪保險得滯
大抽獎電腦好老實唔會理你頭中尾啊, 東區唔夠B1位? 所以正常細路smart自行應該入咗, 否則大抽奬都要小心D。但無論如何都係入B2, 咁sure自己係B1既小朋友, 點都會填晒D B1至填B2。

今年應該可以進取D,04出生既學童相對少,今年都咁填,咁出年咪仲慘!

yuyueng 發表於 16-4-28 10:40
今年應該可以進取D,04出生既學童相對少,今年都咁填,咁出年咪仲慘!

出年無咁易揀了,更要加倍做足選校準備.

回覆 YmOra 的帖子

我仲要係後年, 06年開始多出生率

妹妹頭 發表於 16-4-28 11:04

係呀!你會辛苦好多呢!

所以,襯有時間,四出聽簡介會找合適嘅中學,手上要有5至7間好學校係孩子和你都喜歡的,咁個人會定好多.

努力加油呀!事在人為.

妹妹頭 發表於 16-4-28 11:04

係, 我仲要係07金豬年添, 頭都痕埋。好彩有聯繫包底。

王家爸爸    發表於 16-4-28 11:46
YmOra  努力加油呀!事在人為.  發表於 16-4-28 11:12

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-27+發

原帖由 ANChan59 於 16-04-28 發表
同意!

除了校內排名,我估 Pre-S1 的結果都遠低於全港平均,學校會掌握多些資料!
其實pre S1 成績透明度有幾高?小學會知道自己每個學生的全港/地區性排位,從而確實每個banding 的人數?

little_yolky  唔知的,都係靠估。可能學校會根據TSA成績,知道自己學校幾多達標,所以差既學校,老師唔敢同學搏得太盡。   發表於 16-4-28 12:00

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-04-28+發表同

原帖由 Ocean419 於 16-04-28 發表
其實pre S1 成績透明度有幾高?小學會知道自己每個學生的全港/地區性排位,從而確實每個banding 的人數?

...
應該唔知

荃灣網好難搵6-7間喎

little_yolky  咁你果區係仲麻煩D。  發表於 16-4-28 12:02

觀塘有8 間B1中學,駛唔駛第4就填B2呀 ?  咁同校的 B2 同學點算,升中入B3 ? 實在係奇。
其實學校據以往的資料,都可以大約估計到, 考幾多名大約可以入到乜邊間學校。

依hkpapa852既分析,觀塘今年 B1女生乙部抽入B1中學機會: 72.74%  , 男生係 54.7%  。

老師係咪唔夠經驗? 舊年第幾名開始派左去B2學校? 呢個數據係好重要既參考,首三志願率,晒氣啦。選小學我就一定係睇佢入B1學校學生比率囉。

妹妹頭 發表於 16-4-28 11:42

荃灣網好難搵6-7間喎

我指要睇埋別區的中學呀!我幾年前也有去睇有提供或冇提供給九龍城區的他區英中,所以在我心中好學校張list有多過10所0架!今年到我女升中,真係真的容易好多啊!你先不要被地域所限制,先了解該所學校是否係一間好學校和適合你孩子,慢慢你就會領略到其他問題都不重要了.

努力加油.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-04-28+發表同

...
Yes, a good reminder, just rough prediction.

Some schools pretty predictable based on previous allocation results.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 chan803 的帖子

小學係唔知每個學生band幾,只能估,
只係有一部分學生無乜機會估錯,
其他學生事實上係有可能以為band1/2,原來係band2/3,
估係邊緣人就差唔多好肯定係,

如果學校唔話個小朋友係邊緣人,
睇怕係唔想佢填表過份保守,
不過我睇應該好多家長會以為自己小朋友咁就等於一定唔係邊緣人,
傾向過份進取,
一個唔好彩真係估錯咗,
隨時唔知派咗去邊

而且以往派band1校人數係有包括自行,
有邊個可以保證某師兄師姐唔係自行入?
自行可以係成績ok但其他方面好特出而比中學揀中

全填band1/2先嘅家長如果當區band1位不足,
骨牌效應下有機會入唔到低一band嘅熱門校

bobo98    發表於 16-4-28 15:42

無知人 發表於 16-4-28 12:00
觀塘有8 間B1中學,駛唔駛第4就填B2呀 ?  咁同校的 B2 同學點算,升中入B3 ? 實在係奇。
其實學校據以往的 ...
先唔好講hkpapa852分析出嚟份表有幾準(除左教育局,無人知有幾多人自行同直資入咗),如果信hkpapa852分表十足十,
以男仔計,
埴咗大概50%bad1位就要開始填band2,
否則d志願只會係浪費咗

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+YmOra+的帖子 荃灣網好難搵6-7間喎

原帖由 妹妹頭 於 16-04-28 發表

荃灣網好難搵6-7間喎
自行可以主力他區,仲有直資可以考慮....

...
小學其實不知呢方面資料

回覆:唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

所以最好之前報下直資,從有沒有得Interview, 有沒有offer, 有少少資料去估自己banding.

TwinWong  係, 有中學講明, 因應教育局資料頭250名申請b1生, 发interview信  發表於 16-4-28 16:03
YmOra  好方法.  發表於 16-4-28 12:54

5kin 發表於 16-4-28 12:20
回覆 chan803 的帖子

小學係唔知每個學生band幾,只能估,
仲要慘到年年大批人去咗直資喎, 如果係DXS, SPXX, HX, GX果D, 就話知你係B1啫, 其他直資隨時可能係B2考入, 真係好難估。而且, 直資 / 自行入果批係靠呈一呈二成績, 如果呈三衰咗既, 咁佢可以係次第好後, 但入咗好學校又得, 咁band 1個百份比又高咗, 可能只係水份嚟。

保守D, 咁學校就可保障首三志願率高D
‹ 上一主題|下一主題