用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友
樓主: rabbitmonkey
go

唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友  

引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-27+11:23+有

原帖由 sammag 於 16-04-27 發表
長天是B2 嗎?
B1,我指係自己區的學校

引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-27+發表

原帖由 rabbitmonkey 於 16-04-27 發表
而家個問題係冇同我溝通囉!你老師個做法好正路, 大家傾攞共識, 求同存異, 所以今日張試填表我加咗句請佢聯 ...
唔好咁嬲,甲部真係唔好聽老師講填B2,入咗B2就冇得去乙部再抽,我相信真係有D老師會為咗保住個D數據而叫學生非常保守。或許問其他高級過班主任嘅意見。

回覆 rabbitmonkey 的帖子

你錯啦,我個case學校應該好唔開心,
聞說區內1A校無人敢揀,
我哋學校不嬲只講派邊間

rabbitmonkey 發表於 16-4-26 22:02
好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔 ...

其實, 你估學校show 100%頭三志願榮D, 定係show 50%入B1校榮D? 就算係第30志願入B1, 我諗都係show多人入B1會好D。但係, 老師都知道banding其實靠估, 仲要涉及前兩屆pre-s1成績, 所以除非小朋友係top 15, 否則真係好難確實知道, 今年仲好D, 因為同舊年用同一個pre-s1數據, 參考數據可靠啲, 但有D小朋友, 係B2入B1校, 或自行時呈一呈二成績好, 自行入咗B1校, 但最後banding 係B2, 又或入直資, 都唔知係咪真B1, 如此情況下, 老師可能相對保守, 希望小朋友可以儘量入到較理想的學校而已。

不過無論如何, 填表係父母, 唔應該問小孩子, 應該直接同父母溝通先係王道。

5kin  一定係show band1比率。就算首三0%,B1有40-50%,都好過首三100%,B1得20%  發表於 16-4-27 12:25

little_yolky 發表於 16-4-27 12:20
其實, 你估學校show 100%頭三志願榮D, 定係show 50%入B1校榮D? 就算係第30志願入B1, 我諗都係show多人入B1 ...
首三志願100%? 太差了!

睇吓人地:
http://www.swcss.edu.hk/content/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D

首志願100%呀!

anixon    發表於 16-4-29 21:55
王家爸爸   Interesting!  發表於 16-4-27 13:17
chesswin    發表於 16-4-27 12:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-27 12:30

睇吓人地:

其實第幾志願入呢個數據真係有屁用咩, 我真係唔知show出嚟把鬼, 係咪教署規定要show的? 30志願入B1(雖然無網有30間B1咁多), 好過第1志願入B3啦。

chesswin  幼稚園的家長點會知咁多呀? 佢地只會聯想到, 屆時想什麼中學都入到  發表於 16-4-27 12:40

回覆 little_yolky 的帖子

我偏向鍾意睇每間BAND 1 中學有幾多名學生考入(獲派), 好彩我女果間小學好透明, 有寫明確實幾多人考入(獲派)邊間中學, 仲會更新(因有些叩門後會有唔同人數), 加埋人數就係當年整級人數, 就算派BAND 3, 都會照講

Eat_Sleep_Play  我哋都係,無花無假  發表於 16-4-28 19:40
粉紅虎  我地都系  發表於 16-4-28 01:22
little_yolky  我哋都係  發表於 16-4-27 13:38

回覆:唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

我老師意見第六志願先填b2

rabbitmonkey 發表於 16-4-26 22:02
好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔 ...
B1小朋友,第四志願開始放B2未必唔合理,好睇係邊區。但係凶小朋友就有違教育既原則啦。

粉紅虎  王爸爸你用尼d字....凶小朋友....好好笑  發表於 16-4-28 01:25

hkpapa852 發表於 16-4-27 12:30

睇吓人地:
其實老師知唔知道有啲指標唔係乙高越好。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-27+12:30+首

原帖由 王家爸爸 於 16-04-27 發表
其實老師知唔知道有啲指標唔係乙高越好。
老師知唔知唔緊要,最緊要係畀啲揀小學的家長睇呀 ma

王家爸爸  家長也不笨   發表於 16-4-27 13:34

回覆:hkpapa852 的帖子

大開眼界,咁嘅學校都有。 100%冇嘢好講

醒目開學勳章 王國長老

回覆:唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

我好記得我小六時,30間填左23間(後面果d都唔想填。
班主任同我講:鬼唔望你派24志願後面,派埋d垃圾學校俾你

算我記仇啦!都幾十年了

anixon  如果派到24志願後面,填唔填都係垃圾啦,咁講嘢ga。  發表於 16-4-29 21:59
062004  個老師好冇品  發表於 16-4-29 11:08
Eat_Sleep_Play  吓,乜老師咁講野架  發表於 16-4-28 19:42

原來真係有100%第一志願!
仲諗住求其吹個極端case出嚟,
點知中咗⋯⋯

入到自行就唔使理呢份表⋯⋯

講多幾次望佢中

Charlotte_mom 發表於 16-4-27 13:49
班主任同我講:鬼唔望你派24志願後面,派埋d垃圾學校 ...

你班主任都幾衰, 把口咁毒。我就填表策略失利, 係B1A派去第一間B2既最佳例子, 班主任派表俾我時, 仲安慰我:派呢間係咪好唔開心呀? 我忍住無喊咋, 真係好唔開心架。當年真係乜都唔識, 無得上網, 學校又無選校升中家長日, 咁張表係我自己填, 全部最受歡迎既B1填晒落去, 唔記得填聖家, 所以入咗B2中中, 級1果位記得填聖家, 所以入咗聖家。當年我哋兩個真係黑到無朋友。男仔就鬼咁開心, 派去LS同其他好男校既好多。返到屋企, 爸爸都有安慰我, 話間學校都好好架。開學時勁無心機, 套校服又肉酸。

MASAYA  我係B1A/B派去B2... 得第一志願自己填,第二志願已經係阿媽話填B2... 因為近屋企...   發表於 16-4-28 13:32
TwinWong  乙三填聖家唔中  發表於 16-4-27 16:20
TwinWong  我女表姐係B1A生, 乙一到五填B1, 中乙六培道  發表於 16-4-27 16:20

little_yolky 發表於 16-4-27 14:36
你班主任都幾衰, 把口咁毒。我就填表策略失利, 係B1A派去第一間B2既最佳例子, 班主任派表俾我時, 仲安慰我 ...
咁當年你有冇去叩門?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:我好記得我小六時,30間填左23間(後面果d

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-27 發表
班主任同我講:鬼唔望你派24志願後面,派埋d垃圾學校 ...

bobo98 發表於 16-4-27 14:42
咁當年你有冇去叩門?

當年無聽過有叩門呢樣嘢的, 不過級1果位就中二插咗入伊中, 仲打電話俾我問駛唔駛幫我攞插班表, 等我cup咗佢線。

Charlotte_mom 發表於 16-4-27 13:49
當年我只填到10間,係老師遊說下,最後填咗15間。

little_yolky 發表於 16-4-27 14:36
你班主任都幾衰, 把口咁毒。我就填表策略失利, 係B1A派去第一間B2既最佳例子, 班主任派表俾我時, 仲安慰我 ...
唔係個個人都有好修養。

little_yolky  老師無修養?...........唔可以啊........  發表於 16-4-27 16:28