用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友
樓主: rabbitmonkey
go

唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友   [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:好嬲呀!band+1小朋友,+老師建議第四志願開

原帖由 rabbitmonkey 於 16-04-26 發表
好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔 ...
我估我會向校長投訴....亦會同老師對質

cychan39  根本就系校長指示  發表於 16-4-27 17:31

rabbitmonkey 發表於 16-4-26 22:02
好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔 ...
我都想借你個位呻下。。。
好明白你感受,我仔係B2 頭,我頭一,二志願係揀B2頭,第三,四志願揀B2 中,同B2尾中學,但係老師閙我仔,全班填得最亂係你,佢都要我來回填4次,都未收貨,佢要我第三志願B3頭,第4志願B3尾。
到琴日家長日,我同老師講,其實派位都係講彩數,點解我唔去博下呢,一黎就揀B3,好似自殺式咁,我諗住派唔到頭三志願,我會去直資叩門,而且lee  一屆小六出生率低,即係學位多左,B1 同B2學生都多左好多機會博到,。。。老師答返我,咁樣揀,你先係自殺式,我地要有止蝕位(我心諗又唔係買股票),如果派唔到你想入嘅B3,又叩唔到門呢。。。。

其實,我自己諗,學校會唔會係要保住每年要公報出黎,我地學校95%都係到頭3志願,所以要我地咁樣揀學校呢???

我真係無話可說,講真,除左我嘅心水,我都要顧呀仔感受,最重要係佢讀得開心,雖然成日我都呀仔講,派唔到理想學校唔洗唔開心,無人話讀B3無出頭,只要我地試左就ok, 只係個派位號碼唔夠好,B1生都會出現相同情況。

想問下大家,我有無錯呢?我自己都覺得好煩,聽日要交正式表。

呀b仔  agreed with Gobby_lam too  發表於 16-4-27 17:56
呀b仔  agreed with Gobby_lam too  發表於 16-4-27 17:55
呀b仔  agreed with Gobby_lam too  發表於 16-4-27 17:55
YmOra  條路係你仔行嘅!唔係老師佢,有理就聽,冇理就咪釆佢.  發表於 16-4-27 17:55

回覆 chan803 的帖子

乙四入到王, 即係佢盡填本區4間BAND 1? 勁

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:rabbitmonkey+發表於+16-4-26+22:02+

原帖由 orangetea 於 16-04-27 發表
我都想借你個位呻下。。。
好明白你感受,我仔係B2 頭,我頭一,二志願係揀B2頭,第三,四志願揀B2 中,同B ...
你又何錯之有...
只要你明白個機制係點就okay...
我會跟返自己的選擇...

orangetea  有人明白, 好感動  發表於 16-4-27 09:46
妹妹頭    發表於 16-4-27 09:35

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+chan803+的帖子 乙四入到王,+即係佢

原帖由 妹妹頭 於 16-04-27 發表

乙四入到王, 即係佢盡填本區4間BAND 1? 勁
唔知..可能有填他區的B1校呢....

回覆:orangetea 的帖子

其實,我自己諗,學校會唞5
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chan803 發表於 16-4-27 08:35
嗰間小學的頭三中籤率一定係十分之高

更可能的是,學校已經訂造了一條十米長嘅橫額,大大隻字寫住"本校頭三志願命中率高達有100%",橫額以整無得返轉頭.

anixon    發表於 16-4-29 21:53
Eat_Sleep_Play  Banner shop 兩舊水一條,兩日起貨  發表於 16-4-28 19:30
cychan39    發表於 16-4-27 17:35
妹妹頭  所以個個都要乙三已要填止蝕位  發表於 16-4-27 09:42

YmOra 發表於 16-4-27 09:40
更可能的是,學校已經訂造了一條十米長嘅橫額,大大隻字寫住"本校頭三志願命中率高達有100%",橫額以整無得返 ...
我都覺得係咁

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-27+08:35+嗰間

原帖由 YmOra 於 16-04-27 發表
更可能的是,學校已經訂造了一條十米長嘅橫額,大大隻字寫住"本校頭三志願命中率高達有100%",橫額以整無得返 ...
U win

rabbitmonkey 發表於 16-4-26 22:02

我校老師都係過份參與,好似係佢選校咁?!但又唔係當學生係佢個仔女咁選校播?!我哋一班企得好硬嘅家長就唔敢過來野我哋!但另一班就慘,日日疲勞轟炸,又利用不懂事的孩子做說客,母子/女間感情影響不少呀!!!最後往往底受唔住便就範,仲要阿Q精神安慰自己,老師都係為學生好嘅!!!

妹妹頭  所以個個都要乙三已要填止蝕位
@ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @

真心幫你的老師就係止蝕位.

若然唔係,這個只是一個"自製光榮位".

我會覺得老師的確有同樓主小朋友講多好多worst case,
而小朋友又解釋唔到點解咁填,
返到屋企未必同父母講得返成件事;
返放學d同學仔又會「加鹽加醋」、「繪形繪色」咁講返件事,
更加影響咗小朋友講返個事實嘅內容,
又會令家長先入為主咗

樓主果區仲要係band1位相對無咁充裕,
如果考全級唔係頭幾名,
實在無乜本錢統一派位搏命完結果唔理想去叩門

我填乙一都同校方理想好大落差,
仔仔全級一、二名我都無揀區內1A校而填區內1C乙一,
但係仔仔明白點解揀1C校,
老師問完佢答到,
之後都無再問其他填表上嘅問題

+3金熱血 貢獻勳章

引用:我會覺得老師的確有同樓主小朋友講多好多wo

原帖由 5kin 於 16-04-27 發表
我會覺得老師的確有同樓主小朋友講多好多worst case,
返到屋企未必同父母講 ...
老師有同小朋友「解釋」就可以鬧個學生?
....小朋友解釋唔到就可以鬧?
...小朋友/家長唔跟老師的建議填表就可以鬧?

又或者你真係覺得老師唔會鬧,係個學生小題大做?

閣下focus咗個「鬧」字,認定係校方問題,
我亦無話可說,
而且全部都係樓主一面之詞,
無足夠同全面資訊下,
我只係提出家長會否over react咗,
其實呢半個月d小學班主任同級主任都做到嘔血,

有好多家長仲係依照一d傳聞方法嚟填表,
個方法fit唔fit,
要點改完全唔理,
老師問又唔比原因,
又無logical explanation ,
老師唔激氣都好難,
仲要預計到最後派得唔好呢班家長實週圍唱

你都已經咁保守, 實幫到學校首三志願百分比佢地實ok la! 兩個小朋友ㄧ齊聽同平日佢地講嘢會唔會誇張, 我一定知囉!而且佢班主任係咪愛心老師, 做咗兩年班主任, 一早已知

每間學校校長, 老師, 家長, 小朋友立場都不同, 要協調, 若老師過火, 我會同佢理論, 上星期校長講左句好攪笑的話: 『你地可以唔聽老師意見的!』重覆左2次,
但當然呢個係官腔。校長要向校董,未來家長交待, 老師又要向校長交待,所以我都理解, 盡量搵一個雙方可接受的位

有咁可能性,我仔都係有少少似哩個情況,第一次初稿,仔回來話老師叫選某校,我唔想,等二.三天我沒有改回,老師就致電给我,大家了解了,原來中間有誤會,老師有講叫選某校,但我個case比較特別,所以不是同我仔講,之後原用了我選的頭三,不過我的確有點保守,因為仔喜歡那間B2校。。。。。。。。

metrochung 發表於 16-4-27 11:23
有咁可能性,我仔都係有少少似哩個情況,第一次初稿,仔回來話老師叫選某校,我唔想,等二.三天我沒有改回 ...

長天是B2 嗎?

王家爸爸  大約係1C左右  發表於 16-4-27 14:45

引用:Quote:原帖由+5kin+於+16-04-27+發表我會覺

原帖由 metrochung 於 16-04-27 發表
有咁可能性,我仔都係有少少似哩個情況,第一次初稿,仔回來話老師叫選某校,我唔想,等二.三天我沒有改回 ...
而家個問題係冇同我溝通囉!你老師個做法好正路, 大家傾攞共識, 求同存異, 所以今日張試填表我加咗句請佢聯絡我!

引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+16-04-27+發

原帖由 chan803 於 16-04-27 發表
嗰間小學的頭三中籤率一定係十分之高
仲要個區band1一定夠位,所以我先奇怪,不過好多學校嘜都唔公布,家長一啲資料都無,只好跟老師咁填,

‹ 上一主題|下一主題