用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學招聘寫明要「五年或以上香港警察工作經驗」 ...
go

中學招聘寫明要「五年或以上香港警察工作經驗」 [複製鏈接]

中學招聘「助理教師 (訓育組)」,報章 廣告卻點解?因為一般人眼中,春風化雨嘅老師,同警察「憑自我,硬漢子」嘅形象,實在太格格不入,古往今來,只有星x一個,keep到呢個形象(仲要只係學生)。

根據報導,個職位要求有大學學位及教育文憑(中學),並有五年或以上香港警察工作經驗較佳,仲要有埋教學經驗,職責包括處理校內嘅紀律問題…唔通係,請個有警察經驗嘅人返嚟,加強訓導?

校長向《明報》解釋,係因為有紀律部隊經驗嘅人,法律知識比較多,「可提供更多法律意見予校方、學生和家長」。 佢強調,警察經驗其實只係「非必要要求」,而且唔一定係警察,係紀律部隊就得。
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+brother4+於+16-4-26+19:55+編

原帖由 brother4 於 16-04-26 發表

中學招聘「助理教師 (訓育組)」,報章 廣告卻點解?因為 ...
知道校名後覺得唔出奇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:+本帖最後由+brother4+於+16-4-26+19:55+編

原帖由 brother4 於 16-04-26 發表

中學招聘「助理教師 (訓育組)」,報章 廣告卻點解?因為 ...
有咩問題?事實上我三十年前的中學訓導主任就係當過差,再讀教育學院的有D學校甚至要求警區長泊警車在學校操場旁,警示同學唔好搞事

cissie    發表於 16-5-9 20:26
CHANLAM08    發表於 16-4-27 09:43

回覆:中學招聘寫明要「五年或以上香港警察工作經驗」

做過警察知邊啲細路古古怪怪,對學生家長其實是福份。

loop    發表於 16-5-13 11:40

高X中學向正警署夠安全

loop    發表於 16-5-13 11:40
anna59  :wahaha  發表於 16-4-30 17:20

唔奇~我女小学个訓導係輔警~

引用:唔奇~我女小学个訓導係輔警~

原帖由 Yanamami 於 16-04-27 發表
唔奇~我女小学个訓導係輔警~
Aux 好正常!

要法律知識,不如LLB重好!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+brother4+於+16-04-26+發表本

原帖由 miriam 於 16-04-27 發表
知道校名後覺得唔出奇
我都是這樣想!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

miriam 發表於 16-4-27 07:38
知道校名後覺得唔出奇

即係好多學生係浩南山雞 d friend ?

回覆:中學招聘寫明要「五年或以上香港警察工作經驗」

我自己好驚奇,因果區有4間英中,間中學排名不是最後的

點解唔搵做過懲教署?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:701003 的帖子

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+brother4+於+16-04-26+發表本

原帖由 miriam 於 16-04-27 發表
知道校名後覺得唔出奇
邊間學校?可不可以PM我

it is not surprise at all. For Guard of disciplinary
‹ 上一主題|下一主題