用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.clare v.s. 聖心私小
go

St.clare v.s. 聖心私小 [複製鏈接]

請問邊間好?

14    0    0    0

回覆:St.clare v.s. 聖心私小

我都想知!我諗聖心

from st clares or SH kinder?

回覆:St.clare v.s. 聖心私小

聖心有得大抽獎。St clare 無

引用:請問邊間好? +

原帖由 tszyaumama 於 16-04-26 發表
請問邊間好?
兩間都係傳統有名女校,不過聖心會比較谷

回覆:tszyaumama 的帖子

聖心私聽說尾3成上不了中學。那 St Clare 是否機會大d,二來 St Clare 係英小

半日/全日....中小/英小......升中規限......中學校舍位置....其中學的最新學術情況.....

回覆 tszyaumama 的帖子

我大女K3-P1 都是在 St Clare,但後來二年級插入了聖心(下午校),她當時也考入了聖心私立。我自己就覺得聖心比較好,雖然聖心谷得幾厲害,St Clare 就較為輕鬆愉快學習。但我主要是想她之後中學的問題,因為St Clare 中學在摩星嶺道,很偏遠,聖心書院在置富,交通方便,她晚了放學都不會那麼擔心。而且升中學的比率聖心不論私立還是公立都比較好,所以我選聖心

引用:回覆+tszyaumama+的帖子 我大女K3-P1+都是

原帖由 20000508 於 16-05-03 發表

我大女K3-P1 都是在 St Clare,但後來二年級插入了聖心(下午校),她當時也考入 ...
看住邊度, 由中西區去置富快, 定去摩星嶺快?  我以為差不多添

20000508 發表於 16-5-3 14:21

我大女K3-P1 都是在 St Clare,但後來二年級插入了聖心(下午校),她當時也考入 ...
聖心私小有6成學生可升上書院,津小得4成可升上書院,點可以話差唔多呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+tszyaumama+的帖子 我大女K3-P1+都是

原帖由 20000508 於 16-05-03 發表

請問你的資料係幾時?

引用:Quote:原帖由+20000508+於+16-05-03+發表回

原帖由 lovebb2 於 16-05-03 發表
看住邊度, 由中西區去置富快, 定去摩星嶺快?  我以為差不多添
突破盲點

引用:Quote:原帖由+20000508+於+16-05-03+發表回

原帖由 lovebb2 於 16-05-03 發表
佢講緊嘅唔係近定遠,而係交通方唔方便同偏唔偏僻。

永遠係度問聖心定St.Clare.....

呢度答案永遠都會係....聖心....

究竟係主觀因素定真係認真比較過兩間學校?

cherriehahaha 發表於 16-5-4 10:32
永遠係度問聖心定St.Clare.....

呢度答案永遠都會係....聖心....
其實只係大多數人傳統既觀念: 聖心一定比聖嘉勒高一班

呢個觀念係咪一定啱呢? 就算係啱, 又係咪代表適合自己個女呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-4 11:16
其實只係大多數人傳統既觀念: 聖心一定比聖嘉勒高一班

呢個觀念係咪一定啱呢? 就算係啱, 又係咪代表適合自 ...
無錯!!
有幾多人真係有細心地去比較下兩間學校同適唔適合自己小朋友.....

一間中小, 一間英小,
一間半日, 一間全日,

已經好唔同啦......

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-5-4+11:16+其實

原帖由 cherriehahaha 於 16-05-04 發表
無錯!!
有幾多人真係有細心地去比較下兩間學校同適唔適合自己小朋友.....
大部份家長都係為了直屬中學,咁比較埋中學,只見st clare 一年比一年好,但聖心就...自己睇下。(成日用埋n年前嘅感覺,DSE都轉咗幾年啦)
以下網址有真光,聖心同st clare DSE成績比較
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3203093

回覆:20000508 的帖子

我以前一直讀 st clare 小學中學,係摩星嶺都幾好,位置偏遠,得校車綠 van 先到,又冇得出去食飯,同學都乖乖。

20000508 發表於 16-5-3 14:21

因為是2校的真正用家,很有參考價值,謝謝!

回覆 hkpapa852 的帖子

請指教你提及 聖心私小和津小 上書院的 百份比是從而來 ?

因我是聖幼家長, 早幾個月到聖心津小聽講座時, 校長提及上年畢業生有大概 90幾人入聖心書院, 根據佢地約 150 畢業生, 即 大約 60% 上聖心書院.

小小參考資料
聖心私小 畢業生  120 人

聖心津小 畢業生  150 人

‹ 上一主題|下一主題