用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 申請英國大學conditional offer考AL有否優勢? ...
樓主: mother904
go

申請英國大學conditional offer考AL有否優勢? [複製鏈接]

kls12 發表於 16-4-26 20:59

del...

以前HKCEE有成50%的考生係5分以下,跟本唔係讀書的。所以DSE成績百分比起碼要x2仲有,DSE好多人係用中文考。英國人口10 倍於香港,睇數字就知GCSE己經seive 左大部分好似DSE那種不讀書的人。

brother4 發表於 16-4-26 22:27
借題一問,如本地u要ilets錢分夠?thx
本地大學生平均畢業時都只係考到6.76分。這就是我們所害怕的DSE的產物!!DSE講就天下無敵手,原來生產出來的人是這樣!!

唔該哂咁多位,而家清晰左好多

其實我女仲係初中,未諗到考大學既事,不過同朋友講起,我又乜都矇查查,所以上黎請教下。尋日用左一日上各大學網睇requirement,總算有個底,明白多了。

Chole 發表於 16-4-26 14:35
GCSE 係中四考,GCE A level 係中六考,講緊邊個試?
坦白講,我唔多清楚佢指邊個試,不過尋日上左幾間大學網站睇,有大學要求GCSE,有大學要求GCE,我諗都係視乎大學本身既要求

nintendo 發表於 16-4-26 22:13
係咪真係有必要
坦白講,我唔多清楚佢指邊個試,不過尋日上左幾間大學網站睇,有大學要求GCSE,有大學要求GCE,我諗都係視乎大學本身既要求

所以到最終,我都係要先搞清楚呀女想點

samsam123321 發表於 16-4-27 00:33
本地大學生平均畢業時都只係考到6.76分。這就是我們所害怕的DSE的產物!!DSE講就天下無敵手,原來生產出來 ...

咁計唔公度,因為大學生係畢業時,政府資助免費考,好多人求其考。你可以話佢地唔認真,但相信數字不反映真正水平。

去 british council 考的,真金白銀比錢考,學生會認真考。
我有印象,british council 有數據,平均 6.5 分,但九成係 form 5-6 。

mother904 發表於 16-4-27 07:10
坦白講,我唔多清楚佢指邊個試,不過尋日上左幾間大學網站睇,有大學要求GCSE,有大學要求GCE,我諗都係視 ...

自己上網找資料係最好。
就算同一大學,唔同科已經有唔同要求。一線大學同二三缐大學分別亦會幾大。
真心想話,conditional offer 只係第一關,大把人 meet 唔到 condition。
做家長,小朋友有 offer ,好多人會開心過頭,急不及待專家上身,我唔建議亂跟,不喜勿插。

mother904  明白,謝謝指教  發表於 16-4-27 14:52

nintendo 發表於 16-4-27 09:41
咁計唔公度,因為大學生係畢業時,政府資助免費考,好多人求其考。你可以話佢地唔認真,但相信數字不反映 ...

del.....

客觀數據,Form 5-6, 6.5 分。靠個分去外國讀書,好多人去比千幾蚊上堂補習。
大學畢業己是 4-5年後,6.76 分;我少聽見工要 ielts ,又唔係有乜實際用途,我信有唔少人唔會做準備就考。
有準備 vs 冇/唔準備。
我見你批評 DSE 批得好狠,亦知你小朋友讀 ESF,但有時還是要客觀。
我仔女都係 ESF,十幾年,見唔少讀唔成書,
慢慢努力,唔好太大口氣。

多謝你的資料。 GCE(AL)很多科目,有約 30%考生可拿 A*/A,Math 更有 41% 考生拿 A*/A,這些科目的試題每年都很類似,操卷後拿好成績不太難。 英國也有批評指 GCE(AL) 有 grade inflation的問題。1982年時8.9%考生拿 A,到2009年時增至26.7%考生拿 A,2010年便推出A*,現時平均有8%考生拿 。A*。

https://en.wikipedia.org/wiki/GCE_Advanced_Level_(United_Kingdom)

如果GCE(AL) 考 Phy, Chen, Bio, Math 四科,全部拿A*的機會非常高,用GCE(AL)來報香港Non-Jupas 非常著數,又可以避開 HKDSE English / Chinese / LS 三科死亡之卷。

HKU 比 CUHK 更睇重 GCE(AL),以醫科為例,HKU 收3A*,CUHK要4A*(還要計UMS)。可能 HKU 對英國教育有個情義結。

朋友個女會考25分,去了英國讀兩年A-level,花了90萬,在GCE(AL) 取得2A* + 2A,入了HKU LLB,朋友坦言個女成績屬中上,留港升 A-level 是無法入 HKU LLB,去英國打個圈當花點錢買個HKU學位。但朋友個女大學成績不敵其他人,HKU PCLL 要交15.8萬全費,無UGC grant。我個人認為在香港用 non-jupas 報大學是捷徑,英國GCE(AL) / non-jupas 更是超捷徑

bristol 發表於 16-4-27 11:56
多謝你的資料。 GCE(AL)很多科目,有約 30%考生可拿 A*/A,Math 更有 41% 考生拿 A*/A。 英國也有批評指 GC ...
必收嗎?

nintendo 發表於 16-4-27 11:22
客觀數據,Form 5-6, 6.5 分。靠個分去外國讀書,好多人去比千幾蚊上堂補習。
大學畢業己是 4-5年後,6.76 ...

del......

引用:+本帖最後由+bristol+於+16-4-27+12:06+編

原帖由 bristol 於 16-04-27 發表
以phy為例,只要是top 9.7%inGCE,便是最top.
但DSE 要top 2.7%. 感覺上是GCE容易一些。

有朋友兒子出年才考DSE,但今年會在香港考IAL ,只考phy, maths and further maths. 也只報了non jupas. 若不成功,可能去英國讀一年GCE.其實都有幾多選擇。

回覆:bristol 的帖子

你朋友個女幾時有offer?

del.....

kls12 發表於 16-4-27 12:22
以phy為例,只要是top 9.7%inGCE,便是最top.
但DSE 要top 2.7%. 感覺上是GCE容易一些。

del....

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+16-4-27+12:5

原帖由 samsam123321 於 16-04-27 發表
我是想比較最高级别,不昰最高級别是另一個比較。

我說的是感覺,我没有能力去比較卷的深淺度。

kls12 發表於 16-4-27 13:12
我是想比較最高级别,不昰最高級别是另一個比較。

我說的是感覺,我没有能力去比較卷的深淺度。

del.....

引用:Quote:kls12+發表於+16-4-27+13:12+我是想

原帖由 samsam123321 於 16-04-27 發表
Gce al 其實a*都分百分別。即a*可係99分,也可以係90分。大學收生時會睇。即你將gce al grading 變成123455 ...

我都話只想比較最高级别,其他没興趣。

‹ 上一主題|下一主題